Hlavní obsah

Očista organismu jako ucelený proces

Novinky, Eva Dvořáková

Detoxikační očišťovací programy podstupuje mnoho lidí, a to především na jaře. Proč? Chtějí se zbavit všeho špatného, škodlivého a nezdravého, co se jim přes zimu usídlilo v těle. Jenomže spousta urputných snah může skončit fiaskem. V některých případech si lidé mohou i ublížit.

Foto: Profimedia.cz

Dopřejte svému tělu jarní očistu.

Článek

Ačkoliv jsou týdenní detoxikační programy velmi oblíbené a pozornosti diety chtivých neuniknou ani nekolikadenní půsty slibující úbytek několika kilogramů, jarní detox organismu by měl spíše působit jako ucelený proces.

Naše tělo přichází téměř denně do styku s toxickými látkami a škodlivinami. A to prostřednictvím jídla, pití, ale i různých kosmetických a jiných přípravků, ale například i některými neřestmi, jako je kouření nebo pití alkoholu. Zejména posledním dvěma látkám by se lidé podstupující detoxikační očistu měli rozhodně vyhnout.

Začnete u střev

Pokud chcete pročistit organismus, začnete u střeva. Právě tam totiž vznikají a drží se toxiny, které tělu velmi škodí. Bohužel vzhledem k našemu sedavému způsobu života a nevhodné stravě, ve které chybí ovoce a zelenina a naopak přebývají uzeniny, sladkosti a bílé pečivo, se na stěnách tlustého střeva usazují velké nánosy zbytku potravy, zahnívají tam a ucpávají a zmenšují průměr střeva. To má za následek potíže s trávením i vyprazdňováním.

Pokud vás tedy trápí potíže se zažíváním, anebo se chcete preventivně pročistit, zařaďte do jídelníčku čerstvé potraviny a dostatek tekutin. Podle výživového poradce Martina Škáby není na škodu snížit, anebo omezit v rámci jarní očisty některé problematické potraviny.

Za ty považuje obiloviny s obsahem lepku, mléčné výrobky, které doporučuje konzumovat 1x týdně, a to nejlépe formou kozích nebo ovčích výrobků. Omezit bychom měli i příjem masa, uzenin a sladkosti zcela vyloučit.

Na játra s petrželí, pampeliškou i ostropestřcem

Zaměřte se také na játra, která jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla. Pokud jsou totiž zatěžována a špatně fungují, tělo strádá. Co by rozhodně nemělo chybět ve vašem detoxikačním plánu, je absolutní vynechání, nebo jen minimální a střídmá konzumace alkoholu, a pravidelný a dostatečný příjem tekutin.

Pokud se svěřujete do péče bylinek, využijte ostropestřec, ze kterého si připravte čaj. Z dostupné zeleniny, s prospěšnými účinky na zdraví jater, pak můžeme jmenovat červenou řepu a petržel. Z květin pampelišku.

Odšťavňujte ovoce a zeleninu

Pokud nejste schopni denně zkonzumovat několik kousků čerstvé zeleniny, nevadí. Využijte služeb zeleninové šťávy. Tu si můžete připravit ráno a vzít si ji s sebou do práce v lahvičce. Ideální pro tento typ odšťavňování jsou téměř všechny druhy zeleniny, využívejte hlavně tu zelenou, jako je špenát, okurka, paprika, brokolice, kedlubna a kapusta. Aktuální sezónní boom zrovna zažívá medvědí česnek, který je vitamínovou bombou.

Pokud vám zeleninová šťáva nechutná, dolaďte ji o ovoce. Pozor na příliš sladké kousky, raději se zaměřte na vodní meloun, borůvky, maliny, jahody a citrusy. Každému chutná něco jiného, proto si na pravou a oblíbenou kombinaci musíte přijít sami.

Na posílení jater, ledvin a močových cest se výborně hodí artyčok a černá ředkev. Artyčok posiluje trávení, podporuje tvorbu žluči, používá se jako diuretikum a při detoxikačních kúrách, obsahuje velké množství vitamínů a minerálů.

Kvašená zelenina pro zdraví střev

Čerstvá rašící jarní zelenina je bohatá na vlákninu, která výborně pročistí střeva a zbaví je usazenin. Podle potřeby můžete zvýšit příjem přidáním vlákniny také v podobě doplňků stravy.

„Trávicí systém zbavený usazenin umožňuje lepší vstřebávání živin do krve a zbytku těla,” říká Susan Bowermanová z Herbalife.

Pro vysoký obsah vitamínů, enzymů a bakterií mléčného kvašení je vhodné zařadit do jarního jídelníčku kvašenou zeleninu. Stačí tvrdou zeleninu jako mrkev, kedluben, zelí nebo ředkev nakrájet na kousky, zalít vařící vodou, přidat sůl a kmín a za 4 až 6 dnů je hotová. Přidávejte ji ke každému jídlu, například jako přílohu.

Kvašená zelenina prospívá především játrům, působí ale i jako přírodní probiotikum, čistí trávicí trakt a pomáhá budovat zdravou střevní mikroflóru, což je vynikající pro zdravé a bezproblémové trávení.

Obsahuje také spoustu vitamínů a enzymů. Všechny tyto kladné účinky kvašené zeleniny a její zdravotní přínosy pomáhají také budovat pevnou a odolnou imunitu, která je pro celkové zdraví člověka velmi důležitá.

Zkuste bezmasou stravu

Vzhledem k nadměrné konzumaci masa je vhodné zauvažovat i nad několikadenním půstem bez masných výrobků. Odvážní jedinci mohou dokonce vyzkoušet jídelníček bez jakýchkoliv živočišných produktů. Místo nich zařaďte klíčky, ořechy, semínka, luštěniny a za studena lisované oleje. Jako náhradu masa využijte sóju, tempeh, tofu a další.

Pokud si ale maso nedokážete odepřít, alespoň minimalizujte jeho příjem. Martin Škába doporučuje jeho konzumaci maximálně 3x týdně, do stravy zařadit pět kusů ovoce a zeleniny každý den a také pohyb alespoň 20 minut denně, a to i během pracovní doby. Samozřejmostí je pravidelný a dostatečný přísun neperlivé, čisté vody.

Domácí klíčky

Čerstvé klíčky jsou velmi ceněné zejména pro svůj vysoký podíl antioxidantů, proteinů a minerálních látek. Díky tomu se využívají v alternativní medicíně, pro běžného člověka mohou být ale chutným a levným způsobem, jak si doma vypěstovat vlastní vitamíny. Někteří se je nebojí nazvat i ozdravnou bombou.

„Naklíčit si můžete mungo fazole, červenou čočku, řeřichu, vojtěšku, ředkvičku a mnoho dalších semínek. Stačí vám k tomu jen semínka, sklenice a trocha trpělivosti,“ říká Susan Bowermanová. Klíčky doplní jakékoliv jídlo.

Ideální jsou do salátu, ale přidat je můžete i do polévek, na brambory nebo jako přílohu. Jsou už snadno dostupné i v supermarketech.

Pozor na extrémy

V touze po rychlém pročištění ale řada lidí velmi chybuje, což může mít na jejich zdraví fatální dopady.

„Mnoho Čechů skáče z extrému do extrému. Když nahradí přejídání totální absencí příjmu potravin, skutečně mohou rychle zhubnout, ale v naprosté většině se jedná jen o úbytek vody. Přílišné zavodnění sice trápí řadu lidí, hlavně žen, ale i odvodnění by mělo probíhat po poradě s odborníkem, proto drastické půsty bez podpory výživového poradce nebo lékaře nemohu doporučit,“ říká Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse.

Snažte se denně vypít alespoň 1,5 l neperlivé, neslazené vody vytemperované na pokojovou teplotu. Pro lepší chuť do ní můžete nakrájet kolečka citronu, grepu nebo limetky. Neuděláte chybu, když do vody nakrájíte ovoce, na které máte zrovna chuť, nemusí jít nutně jen o citrusy. Hojně se používají i plátky okurky.

Ke snídani si dopřejte šálek teplého čaje bez dodatečného přislazování. „Čaj může být bylinkový, ovocný nebo zelený. Během dne pak popíjejte vodu. Ledviny, pleť i končetiny vám za to poděkují. Pro lepší krevní oběh je vhodné zvolit pohodlnou obuv, dopřát si alespoň 30 minut svižnější chůze. Ideální je také cvičení jógy a celková úprava životního stylu,” doporučuje Věra Burešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám