Hlavní obsah

Jak na opakované záněty močových cest

Novinky, Dana Sokolová

Záněty močových cest nepatří mezi závažná onemocnění, nicméně vlivem několika faktorů se s oblibou opakovaně vrací. Pokud pak žena podcení léčbu, hrozí, že nemoc přejde do chronického stadia, kdy je léčba složitější.

Foto: Profimedia.cz

Počínající infekce se většinou projevuje pálením a řezáním při močení.

Článek

„Záněty bývají nejčastěji infekční, přičemž zdrojem infekce nebývají obvykle bakterie ze zevního prostředí, ale z povrchu vlastního těla v okolí močové trubice, ty mohou primárně pocházet ze střeva nebo u žen také z pochvy,” vysvětluje urolog MUDr. Zdeněk Otava z Polikliniky Budějovická a dodává:

„Faktory jako chlad, mechanické podráždění (např. po excesivním pohlavním styku, delší jízdě na kole apod.) nebo některé chemické látky mohou způsobit mírný zánět močových cest, který ale na rozdíl od zánětu infekčního nebývá tak intenzivní a obvykle odezní spontánně během krátké doby po pominutí příčin, které jej způsobily.”

Hlavní příčinou infekčního zánětu není chlad

Ženy se často mylně domnívají, že za jejich časté potíže může právě prochladnutí. Podle lékařů chlad může za některých okolností podpořit i rozvoj infekčního zánětu dolních močových cest. Některé mikroby se lépe množí při teplotě o něco nižší než je teplota tělesná. Navíc prokrvení řady tkání se s nižší teplotou snižuje. Hlavní příčinou infekčního zánětu chlad ale není.

„Větší vliv na rozvoj nebo opakování infekčního zánětu močových cest mají jiné faktory, jako zhoršená průchodnost močových cest, močové ´kameny´, některé vrozené vady či získané choroby močových cest, cukrovka, poševní záněty u žen, u mužů některé pohlavní choroby. Míru rizika zánětu močových cest ovlivňuje i příjem tekutin,” upozorňuje MUDr. Zdeněk Otava.

Záněty horních močových cest nebo ledvin (močovody, ledvinné pánvičky a dutý systém ledviny, ledvina) obvykle vznikají "ascendentně", tzn. postupem infekce z dolních močových cest vzhůru do horních močových cest. Většinou jako komplikace neléčeného nebo velmi silného zánětu dolních močových cest.

Oboustranné bolesti zad v bederní oblasti po prochladnutí vycházejí pravděpodobněji z pohybového aparátu, nikoliv z ledvin. Ledviny samotné jsou i u štíhlých jedinců obklopeny dostatečně silným tukovým pouzdrem a průtok krve ledvinami je veliký. Tyto anatomicko-fyziologické poměry dostatečně chrání ledviny před chladem.

Správná léčba je základ

Počínající infekce se většinou projevuje pálením a řezáním při močení. Ti, kteří se již s tímto onemocněním setkali, většinou dokážou začínající infekci včas odhalit. V takových případech se často podaří zahnat příznaky bez pomoci lékaře. Naordinujte si pobyt v teple a zvýšený pitný režim, do kterého zařaďte urologické čaje. Vyplatí se mít po ruce i kapky z lichořeřišnice, která působí proti všem kmenům stafylokokových bakterií, které způsobují onemocnění močových cest a ledvin.

Pokud však příznaky sílí, nebo se přidávají další, je třeba lékařskou pomoc vyhledat. Když testy prokážou, že jsou močové cesty bakteriemi napadeny, pomohou jedině antibiotika. Dochází-li k velmi častému opakování zánětu, je třeba zvolit specifickou a dlouhodobou léčbu nižšími dávkami antibiotik.

Důležitá správná hygiena

Základem úspěchu v boji s opakovanými infekcemi je dodržování správné hygieny, pravidelný pitný režim – alespoň 2,5 litru tekutin denně, správné očištění po vykonání potřeby je samozřejmostí.

Nechráněný pohlavní styk a nedostatečné mytí riziko infekce zvyšuje. Pokud i přes dostatečnou hygienu pociťujete problémy po pohlavním styku, pomůže, když si těsně po styku dojdete na toaletu, čerstvá moč je totiž sterilní a odplaví potencionální bakterie.

Významně účinkuje i používání vaginálního krému. Nesedávejte na chladnější povrchy, a dbejte na dostatečně teplé oblečení. Dále je důležité pravidelné vyprazdňování. Moč, která se delší dobu v měchýři hromadí, představuje pro množení bakterií příznivé prostředí.

Vhodné spodní prádlo sehraje také svou roli, mělo by být nejlépe bavlněné a ne příliš těsné. Vyhněte se i parfémovaným kosmetickým produktům, např. parfémovaným vložkám, mýdlům a pěnám do koupele.

Pomoci mohou i lázně

Účinná je koupel v minerálních pramenech s léčivými účinky. „Jedním z takových pramenů je pramen Alexandra, který má vysoký obsah sodíku a sulfátů. Významné jsou jeho uvolňující účinky na celé svalstvo, uvolní křečovitě stažené svalstvo v okolí napadeném infekcí,” vysvětlují lékaři z Falkensteiner Grand MedSpa v Mariánských Lázních.

Pomoci mohou i slatinné a rašelinové koupele a zábaly. Slatina i rašelina obsahují vysoké množství organických látek a dokážou hloubkově prohřát organismus. Prohřátí má za následek zvýšení prokrvení a urychlení látkové výměny, škodlivé látky pak opouštějí organismus rychleji. Slatina má dále protizánětlivé a antibakteriální účinky a zvyšuje obranyschopnost.

Aby ale slatina měla ten správný účinek, musí být nejdříve správně zpracována. „Přírodní slatinné zábaly jsou jednou z nejuznávanějších forem tepelné terapie, při které dochází k uvolnění svalových kontrakcí a příjemné relaxaci celého těla. Slatina obsahuje velké množství organických a minerálních látek, které se za pomoci tepelné podpory dostávají do našeho těla, působí protizánětlivě, antibakteriálně, regeneračně a mají rovněž blahodárný vliv na pokožku,“ upozorňuje MUDr. Věra Svášková, balneotechnik Slatinných lázní Toušeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám