Hlavní obsah

Cysty na vaječnících dokážou potrápit

Novinky, Dana Sokolová

Cysty na vaječnících patří mezi nejčastější problémy žen ve fertilním (plodném) věku. V podstatě se jedná o neprasklý a zvětšený folikl, tedy měchýřek, ve kterém normálně dozrává vajíčko. Bohužel nikdo přesně neví, proč se tak děje. Stejně tak, proč tato cysta sama od sebe někdy praskne, jindy zůstává a lékaři ji musí chirurgicky odstranit. Za jedinou účinnou prevenci lze přitom považovat kombinovanou hormonální antikoncepci, která ale problém neřeší u všech žen.

Foto: Profimedia.cz

Větší cysty mohou způsobovat bolest v podbřišku. Ilustrační foto

Článek

„Folikulární cysta je nejběžnější cysta tvořící se na vaječníku. Může dorůstat v průměru až do velikosti 6 cm. Je tvořena jednou, či několika vrstvami tenké stěny ze zrnitých buněk, naplněna je čirou tekutinou. Její natržení může působit ostrou bolest. Tyto cysty většinou spontánně mizí po menstruaci,” vysvětluje gynekoložka MUDr. Blanka Vavřinková, CSc. z První české lékařské společnosti.

Obvykle menší bývají cysty žlutého tělíska. Jedná se o jednostrannou cystu, jejíž stěna bývá 3 mm silná a její obsah bývá nehomogenní, dost často naplněn krví. Tyto cysty mohou být hormonálně aktivní a způsobovat poruchy menstruačního cyklu a velmi významně ovlivňovat i samotnou ovulaci.

„Existují ale i tzv. dermatoidní cysty, které mohou obsahovat i různé tkáně, jako vlasy, maz, zuby,” upozorňuje MUDr. Blanka Vavřinková.

Asi nejproblematičtější bývají tzv. endometriální cysty, kdy se sliznice dutiny děložní objevuje v jiné lokalizaci než je děložní dutina. Mohou být příčinou cyklických bolestí v pánvi a pak také důvodem neplodnosti.

„Endometrióza je sice nezhoubné, ale zákeřné a někdy velmi obtěžující onemocnění. V podstatě se jedná o přítomnost sliznice děložní (endometria – odtud endometrióza) mimo dutinu děložní. Pokud endometrióza zasáhne vaječník, tvoří se ve vaječníku endometroidní cysty – endometriomy. Je známo, že při velikosti cyst nad 3 – 4 cm je dobré je odstranit,” vysvětluje  MUDr. Jan Štelcl, primář institutu reprodukční medicíny Unica a dodává:

„U nás na klinice také doporučujeme co nejdříve otěhotnět, protože i za krátký čas se může objevit cysta další. Takto může endometrióza postupně celý vaječník zlikvidovat.”

Jak na sebe cysty upozorní

Většinou probíhají bez příznaků. Větší cysty mohou ale i bolet a způsobovat nepravidelné krvácení. Ve většině případů se cysty samy ztratí i bez léčby.

Rizikové bývají především v menopauze, kdy se obvykle už přestávají tvořit. Tudíž, když už se objeví, mohou mít i zhoubný charakter.

Nejčastější příznaky:
Pocit tlaku v břiše
Bolesti v pánvi
Tlak na močový měchýř a střeva
Bolest při pohlavním styku
Zesílené menstruační krvácení
Nepravidelná nebo slabá menstruace
Vynechání menstruace
Neplodnost
Zvýšené ochlupení na obličeji i těle
Akné
Deprese

Cysty jako důvod neplodnosti

„Z pohledu neplodnosti jsou nejkomplikovanější endometriální cysty, jež se podílí asi v 6-7 % na neplodnosti. U ostatních druhů cyst to přesně známo není,” vysvětluje MUDr. Jan Štelcl.

Pokud žena touží po miminku a trápí ji cysty na vaječnících, neměla by problém podceňovat a situaci řešit se svým gynekologem. Naštěstí cysta často praskne sama.

„Problém nastává až v okamžiku, kdy se tak delší dobu neděje. Pak je zapotřebí přistoupit k laparoskopickému zákroku a cystu pomocí exstirpace - vyloupnutím i se svým obalem, odstranit z vaječníku. Tím se zajistí, že se cysta nebude znovu doplňovat. Což bohužel ale neznamená, že vedle nemůže vzniknout cysta další,” upozorňuje Jan Štelcl a dodává:

„Další možností je cystu jednoduše odsát. Nevýhodou tohoto postupu je, že ve vaječníku zůstává výstelka cysty a je tedy riziko, že se cysta znovu naplní. Samozřejmě záleží i na obsahu cysty. Odsát jde pouze tehdy, pokud je obsahem řídká tekutina. Pokud je to hlen, maz nebo krev, je třeba provést exstirpaci.”

Lékaři tak volí vždy zcela individuální přístup s maximálním ohledem na stav vaječníků ženy. Každá operace totiž znamená zásah do kapacity vaječníku – tzv. ovariální rezervy. Po zákroku pak takový operovaný vaječník může produkovat vajíčka v menší míře než dříve.

Je tak skutečně důležité před samotným zákrokem vše důkladně zvážit. „Na prvním místě musí být zdraví a bezpečnost pro každou ženu a je velmi důležité vyloučit přítomnost případného nádoru. K tomu mají na některých klinikách k dispozici expertní ultrazvukové vyšetření,” dodává specialista na neplodnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Když za neplodností stojí endometrióza

Endometriózou trpí zhruba každá desátá žena v plodném věku. Na tento problém nejčastěji upozorní bolestivá menstruace, objevit ji mohou ale i lékaři v důsledku...

Výběr článků

Načítám