Hlavní obsah

Česko zasáhla plošná epidemie chřipky, zemřelo 13 lidí

Právo, Václav Pergl

Česko zachvátila plošná epidemie chřipky. Nemocnost stoupá u všech věkových kategorií s výjimkou větších dětí. Chřipka bývá podle odborníků často podceňována.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dosud máme hlášeno 71 klinicky závažných případů chřipky, třináct lidí zemřelo,“ řekla v pondělí doktorka Martina Havlíčková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku Státního zdravotního ústavu v Praze.

Uvedla, že převážná většina pacientů měla některou ze základních chronických nemocí a nebyla očkována proti chřipce. Věk pacientů, u nichž došlo k závažným klinickým případům, se pohybuje od 29 do 91 let. Jednalo se o 43 mužů a 28 žen, kteří museli být hospitalizováni kvůli chřipce v nemocnicích. V 52 případech jim byla okamžitě nasazena antivirotika.

Podle Havlíčkové v uplynulém týdnu došlo v ČR k dalšímu vzestupu nemocnosti způsobenému chřipkou a akutními respiračními chorobami. „Máme 1470 nemocných na 100 tisíc obyvatel a to už je plošná epidemie,“ uvedla.

Vzestup nemocnosti je u všech věkových kategorií s výjimkou dětí od šesti do dvanácti let. K tomu ale přispěly jarní prázdniny v některých okresech. Nejvyšší nemocnost eviduje Jihomoravský kraj, který má 1944 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

Nemoc se ráda vrací

Chřipka je v populaci hojně podceňována, ale může být i velmi zrádná. V případě nevyléčení se ráda vrací a může způsobit zápal plic nebo zánět srdečního svalu. Nemoc trvá přibližně pět až sedm dní, postižený by měl být v izolaci, měl by ležet v posteli a měl by mít dostatek tekutin.

Lékaři a lékárníci varují před předávkováním se paracetamolem, tedy účinnou látkou paralenu, kterým se zpravidla chřipka léčí. Vhodné jsou i vitamíny, které jsou běžně k dostání nejen v lékárnách, ale i ovoce, citróny či pomeranče nebo některé druhy zeleniny.

Prevence proti chřipce spočívá v posilování imunitního systému, očkování proti chřipce a v průběhu epidemie vyvarování se návštěvy míst, kde se shromažďuje hodně lidí. Chřipka se totiž šíří kapénkovou nákazou, tedy smrkáním a kýcháním, virus může letět přímo až dva metry, ale vlivem větru může být zanesen až do vzdálenosti 40 metrů.

Anketa

Necháváte se očkovat proti chřipce?
Ano, opakovaně
17,3 %
Zkusil/la jsem to, a neonemocněl/la jsem
3,6 %
Zkusil/la jsem to, ale bylo to zbytečné
5,6 %
Zatím ne, ale uvažuji o tom
3,8 %
Ne, je to zbytečné
69,7 %
Celkem hlasovalo 2571 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám