Hlavní obsah

Noční pocení může mít několik příčin

Novinky, ema

Nepříjemný pocit uprostřed noci. Probudíte se a zjistíte, že jste doslova zbroceni potem. Co se děje s naším tělem, když se v noci nadměrně potíme? Může jít o špatnou kombinaci léků, ale i náznak vážného onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Příčin nočního pocení může být mnoho.

Článek

Je to, jako byste zrovna seděli v sauně. Tomu také odpovídá oblečení, které je vlhké a mokré. Výjimkou není ani propocený polštář či peřina, které je v noci zapotřebí několikrát převrátit a úplně mokré pyžamo převléci.

Na vině může být příliš tlustá pokrývka nebo teplé věci na spaní z nevhodného materiálu. Za nadměrné noční pocení ale může také například dysbalance hormonu estrogenu.

Extrémní pocení v noci není ničím neobvyklým

Podle studie zveřejněné v Journal of Family Practice je noční pocení velmi časté. Výzkumu se zúčastnilo 2267 lidí a 41 % z nich uvedlo, že se s tímto problémem potýkají velmi často. V celosvětovém měřítku se tedy tento problém může týkat opravdu velkého počtu lidí.

„U žen je nejklasičtější příčinou nočního pocení nízká nebo kolísavá hladina estrogenu,“ říká Prudence Hallová, zakladatelka a lékařka Hall Center v americké Santa Monice.

„K tomu dochází většinou po porodu, při užívání antikoncepce nebo při menopauze. Při všech těchto případech se mění hladina estrogenu v těle, což může mít za následek buď mírné, nebo i extrémní pocení, kdy má člověk propocené i oblečení.“

Bohužel tento problém vyvíjí větší tlak na nadledvinky, kde jsou stresové žlázy. To může vést k únavě, depresi a přibývání na váze, varuje doktorka Hallová pro womenshealthmag.com.

Proto doporučuje nejlépe navštívit lékaře a podstoupit krevní testy. „Mnoho lékařů se v této chvíli uchyluje k řešení pomocí bioidentických hormonů.“

Důvodem mohou být antidepresiva

Na vině nočního pocení ale mohou být i užívané léky, u 22 % lidí tento problém způsobují hlavně antidepresiva. Proto je vhodné s lékařem zvážit výměnu za jiný typ léčiv.

Také může být příčinou nízká hladina cukru v krvi, kterou trpí i lidé užívající inzulín nebo léky na diabetes.

Hyperhidróza se řeší botoxem

Na vině ale může být i zcela jiný jev, konkrétněji přímo nadměrné pocení, odborně označované jako hyperhidróza. „Lidé trpící tímto problémem se obvykle potí na jednom specifickém místě, zatímco zbytek těla zůstává suchý,“ říká lékařka.

Mezi nejčastější místa patří dlaně, nohy, podpaží nebo hlava. Tento problém se řeší většinou medikací, anebo aplikací botoxu do problematických partií. Pokud trpíte hyperhidrózou, nepotíte se jen v noci, ale prakticky neustále.

Kdy navštívit lékaře

Nadměrné noční pocení může být ale i znamením infekce v těle. Postihuje také nemocné s bakteriálními infekcemi, tuberkulózou, HIV, leukémií a rakovinou.

Pokud se vás tento problém týká, začněte s tím, že nastavíte termostat na nižší teplotu, noste pyžamo z přírodních vláken, zapomeňte na syntetiku a hřejivé materiály.

Hodně pomůže, pokud se večer vyhnete kořeněným jídlům a alkoholu. Pokud ale nic z těchto věcí nepomůže, je načase navštívit lékaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám