Hlavní obsah

Každých osm minut přibude v Česku jeden onkologický pacient

Novinky, Dana Sokolová

Počet zhoubných onemocnění neustále roste. Každých osm minut se tuto diagnózu dozví jeden Čech, ročně tak přibude kolem 77 tisíc nových onkologicky nemocných, přičemž 27 tisíc lidí s touto diagnózou umírá. Většina z nich přišla k lékaři pozdě, a tedy v okamžiku, kdy jim už lékaři nedokázali pomoci. Prevence tak u onkologických onemocnění hraje opravdu klíčovou roli. Čím dříve dojde k odhalení nemoci, tím existuje větší šance na úplné vyléčení.

Foto: Profimedia.cz

Rakovina se netýká jen starších lidí, neustále přibývá i mladších pacientů.

Článek

To potvrzují i statistiky. Jen díky preventivním programům se daří v časném stádiu zachytit až 85 % zhoubných nádorů kůže, 77 % zhoubných nádorů prsu a 70 % zhoubných nádorů prostaty, a mírně tak klesá i úmrtnost onkologicky nemocných.

Prevence má tak opravdu smysl, což si lidé po celém světě připomínají právě 4. února při Světovém dni boje proti rakovině.

Foto: Dialogu Jessenius

Mezi nejčastější zhoubné nádory mužů patří rakovina prostaty, plic a tlustého střeva. U žen se pak jedná o rakovinu prsu a pohlavních orgánů. Na všechna tato onemocnění se i zaměřují projekty Dialogu Jessenius, obecně prospěšné společnosti, jež s pomocí partnerů stojí za sérií vzdělávacích filmů Průvodci onemocněním. Ty nemocným i jejich rodinám přinášejí informace o konkrétní chorobě, její léčbě, čímž napomáhají všem zúčastněním celou situaci lépe pochopit a následnou léčbu co nejlépe zvládnout.

Filmy jsou zdarma k dispozici na stránkách www.pruvodce-onemocnenim.cz .

Foto: Dialogu Jessenius

„Sdělení diagnózy je pro nemocného obvykle takový šok, že v ten daný okamžik není schopen pojmout téměř žádné dílčí informace, natož se na cokoliv zeptat,” vysvětluje jedna z autorek projektu Michaela Tůmová a dodává: „Proto tolik nemocných i jejich nejbližších oceňuje možnost dozvědět se o nemoci a veškeré možné léčbě z filmů, na jejichž výrobě se podíleli ti nejlepší odborníci z daného oboru.”

Nemocní jsou pak lépe připraveni na samotnou léčbu, ale i spolupráci s lékaři. „Lékař během jedné konzultace nemůže říci nemocnému vše. Bohužel lékařů - specialistů začíná být v současné době málo a jejich čas začíná být velmi limitován. Přitom vlastní komunikace s nemocným je při léčbě ze všeho nejdůležitější,” vysvětluje onkoložka a spoluzakladatelka Dialogu Jessenius Doc. Petra Tesařová.

„Léčba rakoviny není jednoduchá, ba naopak znamená pro lidský organizmus obrovskou zátěž a není nikdy zárukou, že bude účinná. Proto je tak důležité, aby nemocný získal v lékaři partnera a v jednotlivých krocích mu důvěřoval,” dodává onkoložka.

Navíc má-li nemocný dostatek odborných informací, mnohem lépe léčbu snáší a neupíná se tolik na zaručené rady na internetu, které mu mohou bohužel mnohdy víc ublížit než pomoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám