Hlavní obsah

Za popcornové plíce mohou i elektronické cigarety

Řada kuřáků v touze po zdravější variantě kouření sáhla po elektronických cigaretách. Podle vědců z Harvardovy univerzity mají ale i tyto cigarety celou řadu zdravotních rizik. Tři čtvrtiny ochucených náplní do elektronických cigaret totiž obsahují diacetyl, jenž vážně poškozuje dýchací systém a způsobuje tzv. popcornové plíce.

Foto: Profimedia.cz

Poškození plic diacetylem může být velmi závažné.

Článek

Diacetyl je nebezpečná látka, kterou potravinářský průmysl používá jako náhradní ochucovadlo pro výrobky, u nichž je třeba docílit máslové příchuti. Podle studií je diacetyl bezpečný při konzumaci, ale způsobuje vážné plicní potíže, když je vdechován. To se děje kupříkladu při přípravě máslového popcornu v mikrovlnce, kdy se diacetyl uvolňuje a je vdechován. Odtud název popcornové plíce.

„Kromě toho, že náplně obsahují různé množství nikotinu, jsou v nich i chemikálie, jako formaldehyd, jež jsou považovány za karcinogeny, a pak také ochucující látky způsobující poškození plic,“ tvrdí doktor David Christiani z Harvardovy univerzity.

Poškození plic diacetylem může být natolik závažné, že možnou léčbou následků je pouze transplantace.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit zlozvyků

Existuje pět účinných rad, jak skoncovat se zlozvyky všeho druhu. Odborník v nich v podstatě radí, že je nejdůležitější řádná příprava a přesvědčení, že...

Výběr článků

Načítám