Hlavní obsah

Na trhu chybí mast Framykoin, výrobce obnoví dodávky až na jaře

Novinky, das

Framykoinová mast patří v mnoha domácnostech mezi nejoblíbenější léčiva v lékárničce, a to již několik desítek let. Ačkoli se jedná o mast s antibiotiky, a je tedy na předpis, lidé ji doma často mají jen tak pro jistotu. Dalo by se říci, že je to naše lidová mast, jež je pro své hojivé účinky využívána na většinu drobných hnisavých poranění. V současné době ale v lékárnách chybí.

Foto: archív firmy

Framykoinová mast

Článek

Lékaři tak některé své pacienty začali mylně informovat, že výrobce tuto mast přestal vyrábět, ten to však vyvrátil.

„V současné době je léčivá mast Framykoin nedostupná ve většině lékáren. Důvodem je nutnost nové registrace přípravku související se změnou dodavatele účinné látky. Obnovení dodávek do distribuční sítě v plné výši předpokládáme na konci prvního čtvrtletí 2016,“ sdělil Novinkám Filip Hrubý, tiskový mluvčí Sanofi Group CZ.

Získat mast tak bude možné opět na jaře 2016. Do té doby lékaři budou lidem předepisovat podobné účinné přípravky.

Framykoin
Obsahuje kombinaci antibiotik se širokým spektrem účinku, a proto mast lékaři hojně předepisují na většinu bakteriálních kožních onemocnění a k léčbě drobných hnisajících zranění, a to již od novorozeneckého věku.

Někteří lidé tuto mast ale považují za téměř lidové léčivo na všechno, což lékaři neradi vidí. Každé užití antibiotika by mělo být napřed konzultováno s odborníky.

Jde o to, aby se na toto antibiotikum neutvářela rezistence a zároveň aby nedocházelo k předávkování účinnou látkou. Pokud se tak děje, může se v místě užití objevit i alergická reakce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám