Hlavní obsah

Až 80 % nemocných s rakovinou plic přichází k lékaři pozdě

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovina plic je zákeřné onemocnění, o kterém víme, ale příliš jej neřešíme. I proto je nemoc ve většině případů diagnostikována až v pozdních stádiích, kdy vyhlídky na přežití pacienta nejsou dobré. Pěti a více let od okamžiku diagnózy se dožívá pouze 20 % nemocných.

Foto: Profimedia.cz

Hlavním rizikovým faktorem rakoviny plic je kouření.

Článek

Ne smutný fakt má upozornit i Světový nekuřácký den, který připadá právě na 19. listopadu. Hlavním rizikovým faktorem tohoto onemocnění je totiž kouření.

„Naším cílem je vzbudit v lidech zájem o vlastní zdraví, a pokud jsou aktivní kuřáci, nebo v zakouřených prostorách často pobývají, zdůraznit jim nutnost preventivních prohlídek,“ vysvětluje výkonný ředitel neziskové organizace Onkomaják a propagátor kampaně 80procent.cz, Tomáš Kruber.

První stádium rakoviny plic je totiž téměř bezpříznakové, proto jsou tak důležitá preventivní vyšetření. Jinak lékaři onemocnění zjistí až příliš pozdě. Při odhalení nemoci v I. a II. stádiu se udává pětileté přežití u 58 % pacientů, při zachycení nemoci ve IV. stádiu je to pouze 7,5 %.

Čas hraje důležitou roli

„Je-li nemoc odhalena včas, umožňuje radikální chirurgickou intervenci, která významně zvyšuje šance na dlouhodobou kontrolu místně ohraničeného onemocnění. Velkým krokem kupředu bylo zmapování lidského genomu, které umožnilo odhalit poškození genů, odkud vedou cesty zhoubných signálů v nádorové buňce. Nové cílené biologické léky nyní umožňují zasáhnout maligní struktury buňky a zabránit přenosu špatného signálu. Tím se dramaticky zlepšily léčebné výsledky u ´molekulárně´ definovaných typů onemocnění. Ale ani v současnosti nelze pokročilé onemocnění bez chirurgické intervence stoprocentně zastavit. Plné vyléčení s nasazením dalších metod je možné pouze u časných stádií,“ zdůrazňuje profesor MUDr. Luboš Petruželka, přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a dodává:

„Posledním ´hitem´ klinické onkologie je znovuobrození imunoterapie s použitím nových postupů, které aplikací cílených monoklonálních protilátek ´odbrzdí´ zablokovaný imunitní systém a aktivují vlastní obranu proti nádoru. U rakoviny plic má imunoterapie mimořádný potenciál. Ale ani ta nebude vhodná pro každého,“ dodává prof. Petruželka.

V prevenci česká populace stále pokulhává

Anketa společnosti Onkomaják odhalila, že na pravidelné preventivní lékařské prohlídky dochází pouze necelých 5 % dotázaných.

Většina z těch, kteří se s rakovinou plic setkali v rodině či blízkém okolí, nepřestala kouřit a ani o tom neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se zbavit zlozvyků

Existuje pět účinných rad, jak skoncovat se zlozvyky všeho druhu. Odborník v nich v podstatě radí, že je nejdůležitější řádná příprava a přesvědčení, že...

Výběr článků

Načítám