Hlavní obsah

Proti rakovině děložního hrdla je v Česku nová vakcína

Právo, per

Infekce lidského papilomaviru (HPV) zasáhne během života až 80 procent mužů a žen. Virus je příčinou rakoviny děložního hrdla. Diagnózu se ročně nově dozví zhruba tisícovka žen a 400 na ni zemře. Teď do ČR přichází nová vakcína, která je účinnější než ty dosud používané k prevenci tohoto onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Nová vakcína chrání proti devíti typům papilomavirů.

Článek

„Česká republika je první zemí v Evropě a třetí ve světě po USA a Kanadě, kde je nová vakcína proti HPV dostupná,“ řekl Právu ve středu doktor Vladimír Dvořák, předseda Sdružení soukromých gynekologů.

Uvedl, že vedle rakoviny děložního hrdla způsobují papilomaviry až 90 procent rakovin řitního otvoru, 70 procent rakovin vagíny a 30 % rakovin penisu.

Dosud byly na výběr dvě vakcíny. Jedna chránila proti dvěma druhům papilomavirů, druhá proti čtyřem. Nová chrání proti devíti typům. „Získáváme tak očkování proti 90 procentům původců karcinomu děložního hrdla. Očkování zvýší ochranu i proti karcinomům vagíny, penisu, hlavy a krku a chrání i před obtížně léčitelnými genitálními bradavicemi,“ uvedl Dvořák.

Dodal, že vakcína je určena lidem obou pohlaví od devíti roků věku, horní věková hranice není stanovena. Zatím není hrazena ze zdravotního pojištění, jako je tomu v případě uvedených dvou vakcín u dívek mezi 13. a 14. rokem věku. Pacient zaplatí za jednu dávku 4000 Kč a jsou zapotřebí dávky tři.

Reklama

Související články

Znaménka na ruce hlásí zhoubné riziko

Zvýšený počet mateřských znamének na paži je snadno prakticky sledovatelným a přitom důležitým ukazatelem, jak vysoce je, či není nositel ohrožen rizikem...

Nastal měsíc mužské solidarity

Jako každý rok i letos patří měsíc listopad mužům a jejich zdraví. Charitativní akce Movember má mužům připomenout, jak moc je důležitá prevence zejména...

Výběr článků

Načítám