Hlavní obsah

Jak na správné porce zdravých potravin

Novinky, ema

Mnoho lidí už alespoň jednou v životě zatoužilo po změně životního stylu. S tím ale přichází i otázka, jak a v jakém množství konzumovat zdravé a hubnutí prospěšné potraviny. Jenomže jaká je ta správná porce? A můžeme zdravé potraviny jíst neomezeně?

Foto: Profimedia.cz

Lidé si myslí, že zdravých a dietních potravin mohou sníst, co jen hrdlo ráčí. Bohužel tomu ale tak není, zejména v případě, kdy se rozhodnou zredukovat váhu.

Článek

Je potřeba říci, že ani ty zdánlivě nejzdravější pochutiny a potraviny, vhodné do redukčních jídelníčků, nelze konzumovat po kilech. Podívejme se tedy na ty nejčastější potraviny, které se objevují v dietních jídelníčcích.

Tofu

Tofu je pro mnoho vegetariánů a veganů alternativou za masné výrobky, na chuť mu ale přicházejí i konzumenti masa. Díky vysokému obsahu bílkovin a nízkému obsahu tuku je dietáři velmi vyhledávané. Zdravá a doporučená denní dávka syrového, neupraveného či neochuceného tofu je zhruba 1,2 hrnku.

Obsahuje cca 145 kalorií / 9 gramů tuku / 16 gramů proteinů

Máslo

Bez másla si málokdo dovede představit svůj den. Ráno jej mažeme na pečivo, většinou na něm i smažíme, nebo opékáme hlavní chody. Ale jak je to s ním doopravdy? Odborníci se shodují, že všeho příliš škodí. V jídelníčku nevadí, pokud na denní bázi budete používat porci másla velikosti jedné čajové lžičky.

Obsahuje cca 34 kalorií / 3,8 gramu tuku / 0 gramů proteinu

Avokádo

Avokádo bez výjimky patří do jídelníčků všech, kteří žijí zdravě, chtějí zhubnout, nebo zkrátka vsadili na kvalitní potraviny. Ačkoliv obsahuje značné množství tuků, je vhodné na hubnutí. Proč? Tukům, které tento zelený plod obsahuje, se říká „dobré“. Jedná se o mononenasycené mastné tuky, které se neukládají jako běžný tělesný tuk. Avokádo je dále bohaté na vlákninu, vitamíny A, C, E a také spoustu minerálních látek. Všechny tuky v avokádu obsažené jsou rostlinného původu.

Jako doporučenou denní dávku určuje server womenshealthmag.com zhruba dvě polévkové lžíce.

Obsahuje cca: 50 kalorií / 5 gramů tuku / 2 gramy vlákniny

Granola

Granola, v našich končinách nepříliš známá, nicméně velmi chutná a dietní alternativa sladkých snídaní. Jak na ni? Smícháním ořechů, kokosu a obilných vloček. Poté spojit dohromady ještě s olejem a medem, rozprostřít na plech a upéci. Po upečení lze přidat ještě sušené ovoce, při konzumaci doplnit třeba i tím čerstvým.

Doporučená denní dávka je zhruba čtvrtina hrníčku, tedy doopravdy spíš jen na chuť a nejlépe po ránu, k snídani.

Obsahuje cca: 150 kalorií / 7 gramů tuku / 16 gramů sacharidů / 6 gramů cukru

Olivový olej

Bez olivového oleje si jen těžko lze představit zeleninové saláty, pečení i vaření. Má nezpochybnitelné prospěšné zdravotní účinky pro náš organismus. Na rozdíl od margarínů a sádla obsahuje vitamíny a antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, které podporují vstřebávání živin, ale i minerální látky. Je ale potřeba s ním, i přes tyto prokazatelně tělu prospěšné účinky, šetřit? Ano.

Doporučená denní dávka je jedna polévková lžíce denně, pokud si chcete udržet štíhlou figuru, anebo naopak nějaké to kilo navíc shodit.

Obsahuje cca: 120 kalorií / 14 g tuku

Rozinky

Sušené plody vinné révy jsou oblíbené jako přísada do salátů, používají se ale i při vaření a pečení, nebo samotné jako pochutina na „zobání“. Díky vysokému obsahu cukru jsou zaručeným zdrojem energie, dále obsahují antioxidanty a vitamíny skupiny B.

Ale právě díky velké koncentraci cukrů je potřeba jejich příjem regulovat. Doporučená denní dávka je zhruba čtvrtina hrníčku.

Obsahuje cca: 123 kalorií / 24 gramů cukru / 33 gramů sacharidů

Meloun

Oblíbený vodní meloun je nejen chutný, ale obsahuje i spoustu vody, která pomáhá hydratovat organismus. Meloun může obsahovat až 93 % vody, což činí tuto zeleninu naprosto ideální potravinou redukčního jídelníčku. Obsahuje velké množství vitamínu C, antioxidanty a má nízkou energetickou hodnotu. Jenomže ani to z něj nedělá potravinu, kterou můžeme konzumovat po kilech.

Doporučená denní dávka melounu nakrájeného na kostičky odpovídá zhruba dvěma hrníčkům.

Obsahuje cca: 92 kalorií / 22 gramů sacharidů / 18 gramů cukru / 0 gramů tuku

Quinoa

Stále populárnější obilovina je ideální pro použití do salátů, nebo jako příloha. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Všechny druhy quinoy jsou bez lepku, takže jsou vhodné i pro celiaky. Pokud chcete do svého jídelníčku přinést trochu pestrosti, neváhejte. Quinoa s přehledem nahradí rýži, kus kus, nebo bulgur.

Doporučená denní dávka je třetina neuvařené, syrové quinoy, tedy celý hrnek uvařené obiloviny.

Obsahuje cca: 220 kalorií / 3,5 gramu tuku / 5 gramů vlákniny / 8 gramů proteinů

Kešu

Oříšky kešu jsou nejzdravější ve své přirozené, nesolené a nepražené verzi. Právem jsou řazeny mezi nejvýživnější ořechy i přesto, že obsahují poměrně dost tuku.

Obsahují ale také vysoký obsah omega 3 mastných nenasycených kyselin, bílkovin i sacharidů. Ačkoliv se kešu ořechy mlsají skoro samy, je potřeba hlídat si jejich množství. V malých dávkách jsou zdraví prospěšné, pokud jich ale budeme konzumovat více, než je zdrávo, může váha stagnovat, nebo se naopak začít zvyšovat.

Doporučená dávka je zhruba 16 až 18 oříšků denně.

Obsahují cca: 163 kalorií / 13 gramů tuku / 1 gram vlákniny / 4 gramy proteinů

Reklama

Výběr článků

Načítám