Hlavní obsah

Bolavý podbřišek – přirozená záležitost i vážný problém

Novinky, das

Na bolesti v podbřišku jsou některé ženy zvyklé s železnou měsíční pravidelností. Jiná je ale situace, kdy se bolesti objeví náhle a bez zjevné příčiny. Jsou-li silné, opakované nebo trvají déle, je návštěva lékaře jediným správným řešením.

Foto: Profimedia.cz

Bolestivý podbřišek může potrápit.

Článek

K lékaři ženy nejčastěji přivádí akutní bolesti (tlak a řezání) v podbřišku, které se šíří do pravé a levé bederní krajiny. Přidat se mohou i obtíže s močením nebo se stolicí.

„V oblasti podbřišku, tedy v části břicha mezi pupkem a stydkou kostí, se totiž nachází kromě orgánů močového ústrojí a části tlustého střeva i ženské pohlavní orgány,” vysvětluje  MUDr. Roman Kříž, gynekolog z Benešova.

Jaké jsou nejčastější důvody těchto bolestí?

1. Menstruace - hormonální změny během cyklu někdy způsobují obtíže i v době ovulace nebo pár dnů před propuknutím samotných měsíčků. Počátek menstruace je ale nejrizikovější: nevyužitá děložní sliznice, která narůstala a připravovala se na přijetí oplodněného vajíčka, se musí z dělohy vyloučit a aby se to podařilo, děloha se stahuje.

„Tyto kontrakce vyvolává působení prostaglandinů - látek podobných hormonům, a někdy bohužel stahy provází bolest,“ vysvětluje doktor Kříž. Jedná se o záležitost zcela přirozenou, přesto je někdy třeba hormonální nerovnováhu a s ní spojené menstruační bolesti léčbou upravit, například nasazením hormonální antikoncepce, nebo hormonů gestagenů. Při mírnějších obtížích mohou ulevit i bylinkové čaje z brusinek, jahod či podbělu, případně teplé obklady na podbřišek.

2. Myomy - další, nijak vzácnou příčinou bolestí v podbřišku mohou být myomy, čili nezhoubné nádory děložní svaloviny. Jsou spojeny s plodným věkem ženy, neboť jejich růst podporuje ženský pohlavní hormon estrogen, vylučovaný vaječníky. Až na výjimky, kdy myomy pacientku nijak neobtěžují, se tito nezvaní hosté na děložní sliznici projeví silnou menstruací, prodlouženým krvácením, krutými bolestmi v podbřišku i dalšími příznaky, jako jsou výtok z rodidel, tlak v pánvi a v bedrech nebo časté močení.

„K léčbě myomů lékaři využívají podávání nejrůznějších hormonálních léků, jež zmírňují příznaky myomů, brání velkým krevním ztrátám, bolestem a také někdy umí myomy dočasně zmenšit. Mají ale i řadu nepříjemných vedlejších účinků a vždy jen na čas odloží nutnost operace.

„V posledních několika letech je na trhu k dispozici hormonální lék s účinnou látkou ulipristal acetát. Ten působí na myomy mnohem cíleněji než předchozí léky a jeho užívání neprovází nechtěné vedlejší účinky,“ upozorňuje doktor Kříž. V některých případech lék natolik zmenší myomy, že se pacientka úplně vyhne operaci.

Někdy je ale i tak nutné i další řešení. „Například metody ovlivňující krevní zásobení myomů. Jedná se o metodu radiologickou – embolizaci děložních tepen –, a metodu chirurgickou – laparoskopickou okluzi děložních tepen. Díky těmto metodám dochází ke zmenšení, případně k naprostému zmizení myomů. Výhodou radiologické metody je také její možné použití u obézních žen nebo u žen po opakovaných břišních operacích, kde hrozí při běžné operaci větší komplikace. Radikálním řešením myomatózní dělohy je hysterektomie, tedy odstranění dělohy. V dnešní době je nejčastěji volen méně invazivní vaginální přístup, příp. vaginální přístup s laparoskopickou asistencí," vysvětluje MUDr. Blanka Vavřinková, CSc.

3. Břišní příhody - nejvíce nebezpečné události v podbřišku, přinášející leckdy i kruté bolesti, jsou takzvané náhlé břišní příhody. Mohou postihnout kterýkoliv z orgánů. Do péče gynekologa patří případy, jako je krvácení do dutiny břišní při mimoděložním těhotenství, nebo třeba torze, čili obtočení a uskřinutí vaječníkové cysty, případně cysty endometroidní, vznikající při endometrióze (onemocnění, kdy se sliznice děložní vyskytuje i mimo dělohu).

Vedle akutních trápí ženy i chronické bolesti v podbřišku, které se leckdy objevují po operacích a zánětech a jsou nejčastěji způsobeny srůsty mezi pobřišnicí a orgány pánve. Akutní břišní příhody je vždy nutné řešit rychlou operací, při níž se musí najít zdroj krvácení a zastavit. Chirurgický zákrok bývá řešením i u bolestí chronických. Když se srůsty v podbřišku rozruší, příčina bolestí vymizí.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy, jak ulevit od bolestivé menstruace

Nepříjemný premenstruační syndrom a bolestivá menstruace. Dvě věci, které moc dobře zná téměř každá žena. Existují ale nějaké zaručené tipy, jak toto hormony...

Výběr článků

Načítám