Hlavní obsah

Nejlepší prevence proti vysokému tlaku? Polední siesta

Dodržováním odpolední siesty jsou známi především lidé ze Středozemí a podle řeckých lékařů to má velké opodstatnění. Není to ani tak o vysokých teplotách přes poledne, ale spíš o zdravotním benefitu. Ne náhodou lidé dodržující pravidelně polední či odpolední siestu netrpí tak často chorobami srdce. Dvacetiminutový šlofík totiž blahodárně působí na srdce a cévy.

Foto: Profimedia.cz

Polední spánek má blahodárné účinky na zdraví.

Článek

Odpočinek také snižuje krevní tlak a chrání srdce před infarktem. „Ačkoli básník William Blake tvrdil, že je lepší myslet ráno, jednat v poledne, jíst večer a spát v noci, polední spánek má blahodárné účinky na zdraví. Dva vlivní britští premiéři podporovali polední odpočinek. Winston Churchill řekl, že musíme spát mezi obědem a večeří, zatímco Margaret Thatcherová se nikdy nenechávala rušit kolem třetí hodiny odpolední. Podle naší studie měli pravdu, polední šlofík snižuje krevní tlak a může zřejmě omezit spotřebu léků na vysoký krevní tlak,“ prohlásil na kardiologické konferenci v Londýně doktor Manolis Kallistratos z Atén.

Ačkoli má šlofík jen mírný vliv na snížení krevního tlaku, i to znamená pokles rizika infarktu až o deset procent.

„Zjistili jsme také, že lidé s vysokým krevním tlakem, kteří začnou spát v poledne, spotřebují mnohem méně léků na vysoký krevní tlak,“ tvrdí doktor Kallistratos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám