Hlavní obsah

Nejúčinnější pomoc při zápachu z úst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Člověk se může o svůj zevnějšek starat sebevíc, ale pokud mu zapáchá z úst, tolik budovaná image je rázem pryč. Halitóza neboli silný zápach z úst přitom není jen záležitost špatné hygieny, ale mohou za ni i špatné geny, nedostatek pohybu, různé choroby, léky, nevyvážená strava a nedostatečný přísun tekutin. Řešení musí být obvykle komplexní.

Foto: Profimedia.cz

Proti zápachu úst pomáhá také žvýkání čerstvých listů kopru, petrželky, fenyklu či máty.

Článek

Nepříjemný dech zažíváme u druhých velmi často dopoledne. Důvod? Vynechají snídani. Tím nedojde ke stimulaci tvorby slin, které ústa vyčistí a dezinfikují. Navíc prázdný a hladový žaludek podporuje nepříjemný zápach dechu.

Dalším problémem jsou dnešní typy diet založené na velkém přísunu bílkovin a tuků. Tento jídelníček opět přispívá k velmi nepříjemnému dechu. Naopak jedním z řešení halitózy je omezení přísunu bílkovin.

Nutný je také pravidelný pitný režim, neboť ten pomáhá udržovat v ústech vhodné pH a produkovat dostatek slin, které omezují zápach produkující bakterie. Nepříjemný dech způsobují také alkohol, káva a sladkosti bohaté na jednoduché cukry.

Okamžité řešení problému

Akutním řešením zápachu z úst může být sice mentolový bonbon či žvýkačka, které překryjí zápach a zvyšují produkci slin, ale dlouhodobá prevence halitózy je zásadní.

Je nutné pravidelně si čistit zuby, ideálně třikrát denně. Používat mezizubní kartáčky a dentální nitě. Nechat si odstranit zubní kámen a vyhýbat se rychlému řešení pomocí ústní vody. Její pravidelné používání naopak vede k narušení rovnováhy v ústech a ke zhoršení problému. Během dne je pak nezbytné popíjet stále čistou – opravdu zcela čistou! – vodu bez cukrů, barviv, džusů a jiných přídavků.

Proti zápachu z úst pomáhá také pojídání syrové zeleniny (mrkev, řapíkatý celer) a jablek. Kromě toho také žvýkání koření jako skořice, hřebíčku a kardamomu, žvýkání čerstvých listů kopru, petrželky, fenyklu či máty.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám