Hlavní obsah

Ranní nevolnosti nejsou jen příznakem těhotenství

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pocity nevolnosti po ránu, bezprostředně po probuzení nebo dopoledne jsou pro mnoho žen výstražným znamením. V naprosté většině jsou totiž spojovány s prvními těhotenskými příznaky. Jenomže doktoři říkají, že se ranní nevolnosti nedají paušalizovat. Naopak mohou značit i vážnější zdravotní problém.

Foto: Profimedia.cz

Ranní nevolnosti nejsou jen problémem těhotných žen.

Článek

Ranní nevolnost nemusí nutně znamenat, že je žena těhotná, říkají lékaři. Doktor Brian Morton pro Daily Mail uvedl, že mohou mít spoustu dalších příčin. Jmenoval například hormonální nerovnováhu, reflux, spánkovou apnoe, stres nebo depresi.

Pocity nevolnosti mohou být podle něj způsobeny neschopností mozku uvolnit v dopoledních hodinách do těla přirozené hormony, jako je adrenalin nebo serotonin. „U každého člověka je denní rytmus rozdílný a u žen se během měsíce také mění hladina hormonů.“

Zároveň ale upozornil, že ranní nevolnosti nemusí trápit jen ženy. Postihnout mohou kohokoli, tedy i muže.

Stop velkým porcím k večeři

Další častou příčinou nevolností je reflux, tedy vracení žaludečních šťáv zpět do jícnu. „Lidé většinou cítí hořkou pachuť v ústech, nebo bolest v dolní části břicha,“ řekl doktor Morton. Pokud chtějí tomuto problému předejít, radí jim, aby pravidelně večeřeli a aby velké porce jídla konzumovali hlavně k obědu, rozhodně ne před spaním.

„U některých lidí také funguje, pokud si před spaním hlavu podloží tak, aby ji měli výše než nohy,“ poradil lékař.

Ale i samotné spaní může být příčinou nevolnosti, bolestí hlavy, únavy a nadměrného pocení. Lidé trpící spánkovou apnoe, která v noci způsobuje zástavu dechu, se ráno mohou probouzet s nevolností. K jednomu z příznaků spánkové apnoe patří chrápání. A protože se člověk v noci neslyší a nevnímá, že přestává dýchat, většinou si apnoe všimnou a upozorní na ni partneři nemocných.

Na vině může být i deprese

I psychické rozpoložení může mít vliv na to, jak se ráno cítíme. Stres, deprese, nebo pocity úzkosti mohou způsobit nepříjemné žaludeční křeče a jiné fyzické příznaky, jako například pocení, bušení srdce či nevolnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám