Hlavní obsah

Sedm tlustých lží, které v člověku probouzejí úzkost a beznaděj

Novinky, das

Touha po dokonalém těle a k tomu přemíra mnohdy protiřečících si informací dovádí ženy k zoufalství. Ať dělají, co dělají, hubnout se jim nedaří, a když už, pak na chvíli a v konečném důsledku s jojo efektem. Podívejte se s námi na výčet těch největší lží, které ve světě věčných dietářek kolují.

Foto: Profimedia.cz

Dietářky paradoxně tloustnou více.

Článek

1. K hubnutí pomůže jen dieta

Paradoxně tomu bývá dost často opačně. Dietářky tloustnou více. „Většina diet je totiž založena na záruce rychlého zhubnutí, jsou v podstatě o tom, že nebudete jíst. Nebo zcela vynecháte přílohy. Ano, může pak dojít k úbytku váhy, ale vždy se tak děje s velkým jojo efektem. Ženy, které za svůj život vyzkoušely mnoho diet, pak mají ve většině případů trvalé problémy s nadváhou a také se špatnou funkčností metabolismu,” vysvětluje výživový specialista Martin Škába.

Když se nekonzumují přílohy, tedy zdroje sacharidů (rýže, kuskus, těstoviny, brambory, bulgur, čočka, quiona, cizrna, fazole, pečivo apod.), dochází k tzv. ketóze, kdy se využívá energie z tukových zásob. Tělo se tehdy velice silně zatěžuje a ničí.

„Tato metoda má svoje opodstatnění, ale musí se dělat pod dozorem odborníka a maximálně čtrnáct dní. Rozhodně ne měsíce či dokonce řadu let! Velmi tím ubližujete svému tělu a můžete si trvale poškodit metabolismus. Navíc: mnohdy už po měsíci nedochází stejně k žádnému úbytku tuku. Po čase naopak dojde k silnějšímu nabírání tukových zásob,“ varuje odborník.

Další častou problematikou žen je, že v rámci diety dohánějí hlad tzv. polystyrény - rýžovými, kukuřičnými a jinými pufovanými chleby. Tajně doufají, že po nich nepřiberou.

„Stejné je to s nízkotučnými potravinami, které vyhledávají. Avšak pozor, existuje pojem glykemický index – číslo udávající rychlost vstřebatelnosti cukrů z dané potraviny do těla. Rýžové a kukuřičné chlebíky ho mají vysoký a rychle se přeměňují na tukové zásoby. Proto je nutné je jíst se zeleninou a s bílkovinami,“ upřesňuje Škába.

2. Často a malé porce

Velmi malé porce jídla rovněž nepomáhají k hubnutí. Tělo je pak neustále ve stresu, protože mu chybí bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny, minerály, fytoživiny i enzymy. A i malou porci si tělo uloží do tukových zásob, což vede k nadváze, nesprávnému rozložení tuků a svalů v těle a k poškozování metabolismu.

3. Sůl nevadí

Sůl je dnes obsažena téměř ve všech potravinách. Při konzumaci většího množství soli a tedy i sodíku dochází ke zvýšenému transportu vody do mezibuněčných prostor.

Nepřibíráme tuk, ale hmotnost se zvyšuje. U mnoha žen to je klidně i několik litrů vody v těle a tím pádem několik kilogramů navíc.

4. Čaj ani káva neublíží

Čaj ani káva opravdu nevadí, problém nastává v okamžiku slazení. „Vytížení lidé se stresovou prací zvládnou i šest kafí denně, každý šálek minimálně se dvěma cukry. To je za den 60 g cukru, který se někde v těle uloží jako tukové zásoby a ještě přispívá k rozvoji cukrovky. Je lepší používat pravý třtinový cukr anebo ještě lépe stévii," doporučuje odborník.

5. Cvičit a večer nic nejíst

„To je velký omyl! Často se vám stane, že i když cvičíte, nehubnete, protože se pak správně nestravujete. A jak na to? Do 15 minut po cvičení si dejte kousek ovoce (čerstvého nebo sušeného).

Po 30 minutách po cvičení si dopřejte proteinový nápoj (měl by být bez umělých sladidel, jako aspartam, acesulfam, sucralosa) či proteinovou tyčinku (bez přidaných cukrů, sladidel a konzervantů – nejlépe v raw kvalitě). Toto dodržujte, i když s cvičením skončíte ve 20 nebo ve 21 hodin,“ doporučuje Škába.

6. Stačí pár cviků denně

Nejjednodušší návod na to, jak se dostat rychle do formy, je pravidlo pěti třicetiminutovek až čtyřicetiminutovek týdně. „Z hlediska spalování tuků jsou ideální aerobní aktivity, jako rychlá chůze, běh, jízda na kole, tanec, plavání, dynamické skupinové lekce. V aerobní části je pak dobré vydržet alespoň čtyřicet minut. Pak dochází k efektivnímu čerpání energie z tukových zásob,” podotýká Jana Havrdová z nezávislé iniciativy Česko se hýbe, která má za cíl ozdravení české populace.

Pokud chcete začít formovat své tělo, zpevňovat hýždě či nohy, je dobré využít efektivní a komplexní cviky pro danou oblast. „Pro dolní polovinu těla jsou to výpady vpřed, vzad i do stran, dřepy. Pro horní polovinu těla jsou to kliky, ale pozor, určitě začněte s „dámskou“ verzí, tedy na kolenou a postupně. U kliků je třeba ohlídat oblast beder, která musí být zpevněná. Špatně provedeným klikem si můžete ublížit,” varuje Havrdová.

A zpevněte se zevnitř i zvenčí! Většina lidí se při posilování zaměřuje hlavně na svaly, které jsou vidět. Ty, které vidět nejsou, pak opomíjí. A to je opravdu chyba.

„Pokud chceme mít pěknou postavu, ale také dobře fungující tělo, je ovlivňování tzv. hlubokého stabilizačního systému páteře nezbytné. Takže budeme nejen mít krásně tvarované tělo, ale zbavíme se i bolestí zad a všeho nepříjemného, co je provází. A nesmíme zapomenout ani na správné dýchání,“ říká PhDr. Andrea Hašková, fyzioterapeutka s dvacetiletou praxí.

Pokud nebudeme používat aktivaci středu těla, nejen že nás budou bolet záda, ale nebudeme mít ani štíhlý pas. Po posilování nezapomeňte všechny posilované partie protáhnout. „Sval, který chcete relaxovat nebo protahovat nikdy nepoplácávejte, ale pouze hlaďte. Plácání má facilitační charakter a relaxace pak není možná,“ varuje Hašková.

Mimo cvičení můžete posilovat břišní svaly tím, že budete chodit vzpřímeně se zataženým břichem a denně nachodíte co nejvíce kroků. Ráno vyjděte nebo sejděte schody místo svezení se výtahem, tím pro svůj zadeček uděláte více, než si myslíte. Vystupte na předposlední zastávce a zbytek cesty dojděte do práce pěšky. Malou procházku si dopřejte i v poledne nebo navečer.

„Stačí rychlá chůze, kterou ostatně považují odborníci za nejzdravější cvičení vůbec. Nezatěžují se jí klouby ani páteř, zejména pokud nemáte právě ideální váhu, zato podporuje posilování středu těla a výborně se s ní hubne. Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně,” radí Jana Havrdová.

7. Ať dělám, co dělám, nic nefunguje

Hubnutí je návyk jako mnoho dalších věcí v životě. Většina lidí nezhubne, protože si pravidelně nepřipomínají své cíle a nejsou motivováni pozitivními emocemi. Důležité tedy je změnit myšlení, jelikož až pak se změní i fyzická a psychická kondice.

Jak toho docílit? Odborníci například doporučují vybrat si fotografii, na které máte svou ideální váhu, namnožit ji a rozmístit všude, kde je to možné.

„Pomůže, až se vám nebude chtít jít cvičit nebo si budete chtít dát něco hodně nezdravého. Hubnutí je ve vaší hlavě a mysl dokáže přesvědčit tělo. Jak na to? Představujte si, že máte volnější kalhoty, hubenější stehna, vypracovanější břicho, štíhlejší paže. Cvičte svou mysl v této velké změně, nejen tělo,” doporučuje terapeutka Hana Hrušková, spoluautorka unikátní metody Emočního hubnutí, v níž pracuje s principy psychosomatiky.

„Choďte se dívat na oblečení, do kterého se vejdete, až zhubnete. A to, že zhubnete, řekněte každému, koho znáte a hlavně všem z řad svých přátel i spolupracovníků a požádejte je o povzbuzování. Povzbudí vás i to, když se budete pravidelně fotografovat a uvidíte změny. Mějte se rády, hezky o sobě a k sobě mluvte a nezapomeňte, že hubnutí je práce jako každá jiná a vyžaduje plán. Deníček, kam si každý večer zapíšete jídelníček následujícího dne i hubnoucí aktivity, se rozhodně vyplatí,” dodává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám