Hlavní obsah

Na mamograf loni přišlo o 120 tisíc žen více než před sedmi lety

Právo, Václav Pergl

Každá pátá pozvánka, kterou loni Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poslala svým klientkám s výzvou, aby nepodceňovaly hrozbu rakoviny prsu a nechaly se preventivně vyšetřit, se setkala s úspěchem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Celkem jsme takto v uplynulém roce pozvali na vyšetření přes 318 tisíc žen, z nichž skoro 62 tisíc pak skutečně přišlo na mamografické vyšetření. Tím lze zjistit nádor už v počátečním stadiu, což může snížit úmrtnost o třetinu. Ročně přitom umírá v Česku na rakovinu prsu kolem dvou tisíc žen,“ řekl Právu Oldřich Tichý, mluvčí VZP.

Při srovnání let 2013 a 2014 se počet všech klientek VZP, které přišly na preventivní mamografické vyšetření, tedy ať již na pozvánku či samy od sebe, zvýšil jen o zdánlivě nevýznamných 5 procent z 372 na 390 tisíc.

To je však výrazně zkresleno tím, že už v roce 2013 udělala VZP mimořádnou preventivní akci, při níž nabídla zaplacení mamografu i těm ženám, které by na to ještě vzhledem k nižšímu věku neměly ze zákona nárok a musely by si tedy vše platit samy. Tuto nabídku využilo v roce 2013 skoro 27 tisíc klientek VZP.

Pomohla hvězda

Nebývalý zájem o prevenci rakoviny prsu tehdy podpořil příběh hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie, která zveřejnila, že si nechala kvůli velkému vrozenému riziku rakoviny odstranit obě mléčné žlázy.

„Pětiprocentní nárůst v roce 2014 je tedy proto třeba vnímat jako nárůst vůči roku, kdy už byl počet mamografických vyšetření enormně zvýšený mimořádnou preventivní akcí VZP. V předchozích letech byla docházka žen o desítky až stovky tisíc nižší,“ uvedl Tichý.

Lepší obrázek proto dává úspěšnost adresných pozvánek, které VZP svým klientkám rozeslala. Ta dosáhla skoro dvaceti procent.

To je obzvláště dobrý výsledek už proto, že pozvánky se rozesílaly pouze těm klientkám, které na prevenci samy od sebe z nejrůznějších důvodů nechodí, a lze je tedy z tohoto pohledu hodnotit jako skupinu, která příliš nedbá o své zdraví. Díky pozvánkám se ale i přesto podařilo každou pátou z nich na mamograf přece jen přivést.

Reklama

Výběr článků

Načítám