Hlavní obsah

Mají leukémii, stále častěji však rodí zdravé děti

Právo, Václav Pergl

Leukémie, tedy rakovina krve, a těhotenství. Donedávna neslučitelné pojmy. Dnes díky moderní léčbě přivádějí ženy na svět zdravé děti. V Česku už jich žije třináct. Dvě další takto nemocné ženy jsou těhotné.

Foto: Profimedia.cz

Leukemické buňky. Ilustrační foto

Článek

„Když jsem před dvanácti roky otěhotněla, netušila jsem, co mě čeká,“ řekla Právu jednačtyřicetiletá učitelka speciální pedagogiky Veronika Novotná.

Gynekoložka jí totiž diagnostikovala leukémii. „Stála jsem před otázkou, zda si dítě nechat, nebo ne, a sama jsem byla v šoku. Jsem však věřící a s manželem jsme se rozhodli, že si dítě necháme i přes velké riziko, které mi hrozilo,“ sdělila.

Byla odeslána do pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze, kde se jí ujala přednostka klinického úseku Hana Klamová, která už se touto problematikou zabývala. A vše šlo pak velmi rychle.

Paní Novotná musela podstoupit takzvanou separátní léčbu neboli čištění krve od nádorových buněk. Třikrát týdně tři hodiny strávila na speciálních přístrojích. Protože ale tělo léčbu dobře snášelo, už po třech měsících těhotenství mohla být převedena na léčbu pomocí injekcí.

Zdravé děti

Tak prožila těhotenství a před jedenácti lety jako první žena v ČR s leukémií porodila zdravou dceru Dominiku. Dva měsíce mohla kojit. Pak se nemoc, která trochu ustoupila, znovu rozjela v plné síle.

Paní Novotná už ale dostávala nové, moderní a účinnější léky a její tělo léčbu přijímalo velmi dobře. Pokud to krevní testy potvrdí, může žena agresivní léčbu vysadit, otěhotnět, donosit plod bez rizika jeho poškození a porodit. Leukémie dědičná není.

Tři měsíce před plánovaným druhým těhotenstvím byla léčba vysazena. „Téměř okamžitě se mi podařilo otěhotnět a léčba v době těhotenství nebyla nutná, protože nemoc ustoupila. Já pak porodila dceru Jasmínku. Dnes už je jí pět let. Jenže po porodu se nemoc znovu rozjela,“ svěřila se.

Dodnes užívá léky na leukémii, ale je šťastná, že má dvě naprosto zdravé děti, z nichž ani jedno leukémii nemá. „Je to dar boží a děkuji lékařům,“ uvedla.

V České republice je už třináct dětí, které se narodily ženám s rakovinou krve. Další dvě ženy jsou těhotné. O všechny hematologové pečují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám