Hlavní obsah

Vypil šest litrů vody, pak se dozvěděl, že má cukrovku

Právo, Václav Pergl

František Troler pracuje jako mechanik eskalátorů v pražském metru a ve volných chvílích sestavuje počítače, občas sedne na kolo. Jenže v roce 2010 se mu přihodilo něco, s čím nepočítal.

Foto: Václav Pergl, Právo

František Troler (vlevo) s profesorem Milanem Kvapilem

Článek

„Tenkrát byla strašná vedra a já doma dělal plovoucí podlahu. Měl jsem pořád žízeň, potil jsem se a vypil během několika hodin šest litrů vody. Žízeň přesto nepřestala,“ vypráví svůj příběh jednapadesátiletý Troler.

„Uvědomil jsem si, že piji nějak moc a že je to divné. Kdysi jsem deset let žil se zdravotní sestrou, a tak jsem od ní ledacos pochytil. Věděl jsem, že velká žízeň může znamenat cukrovku, a tak jsem šel k praktické doktorce. Ta mi změřila hladinu cukru v krvi. Přístroj ukázal hodnotu 22 mmol na litr krve a diagnóza byla jasná: cukrovka. Vždyť normální hladina glykémie je v rozmezí čtyřmi až šesti mmol na litr krve,“ říká.

V Česku trpí cukrovkou už 860 tisíc lidí a dalších čtvrt miliónu cukrovku má a neví o tom
Milan Kvapil

Je rozvedený, má dvacetiletého syna a žije sám. Diagnóza cukrovka ho ale na chvíli vykolejila. „Byl jsem zděšen. Nemyslel jsem si, že mě to může potkat. Okamžitě začala léčba a byla různě úspěšná. Pak jsem dostal nový lék, zhubl jsem deset kilo a hladina cukru v krvi se ustálila zhruba na šesti mmol na litr krve. Jsem spokojený. Chodím do práce a žiji běžným životem,“ tvrdí Troler.

Denně 150 lidí

Denně si diagnózu cukrovka vyslechne v České republice 150 lidí. „Je to epidemie třetího tisíciletí. Vždyť v Česku trpí cukrovkou už 860 tisíc lidí a dalších čtvrt miliónu cukrovku má, a neví o tom,“ řekl Právu v pondělí profesor Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR a přednosta Interní kliniky Fakultní nemocnice Motol v Praze, kde se cukrovka léčí.

Celkové náklady na léčbu diabetu přesahují dvacet miliard korun, diabetici mají hodně komplikací. Více než sto tisíc jich má postižený zrak a 2200 osleplo. Téměř dalších 100 tisíc má poškozené ledviny, další trpí syndromem diabetické nohy a přibližně 10 tisíc jich muselo podstoupit amputaci dolní končetiny.

Pomáhají nové léky

Diabetikům nyní významně pomáhají dvě skupiny nových léků, které procento komplikací výrazně snižují. Nejnovější jsou tak zvané glifloziny, při kterých diabetici vylučují nadbytečný cukr v moči. Právě takovými léky je léčen i Troler. V ČR už je dostává devět tisíc diabetiků, léky od loňského srpna hradí zdravotní pojišťovny.

„Aktuální data studie za rok, kdy pacienty novým přípravkem léčíme, ukazují, že se u nich snížila nejen hladina krevního cukru, ale i hodnoty krevního tlaku, cholesterolu a také zhubli. Jsou to moderní léky a v přepočtu na tisíc léčených pacientů by v průběhu dvaceti let stát ušetřil na nákladech na zdravotní pojištění kolem pěti miliónů přímých nákladů na kardiovaskulární komplikace, až 25 miliónů na další komplikace a 14 miliónů na diabetickou nohu,“ uvedl profesor Kvapil.

Věří, že léky postupně dostane stále více lidí, ale zároveň zdůrazňuje: „Každý by si měl nechat změřit hladinu krevního cukru alespoň jednou za rok. Neuhasitelná žízeň, malátnost, zamlžené vidění, to jsou první příznaky cukrovky. A když se nemoc podchytí včas, je šance mít ji pod kontrolou, protože diabetes zatím zcela vyléčit neumíme,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám