Hlavní obsah

Proč mají některé ženy neustále hlad

Novinky, bok

Zatímco někomu stačí tři jídla denně, žaludek někoho jiného připomíná bezednou jámu. Druhá večeře, svačiny mimo plán, to vše je u takových lidí běžnou záležitostí. Jak je možné, že se někteří lidé nikdy zcela nezasytí?

Foto: Profimedia.cz

Důvodů k neustálému hladu může být celá řada. Od špatného stravování až po zdravotní potíže.

Článek

Jídlo je nezbytnou součástí našich životů. Stejně jako pomáhá a udržuje nás naživu, může i ubližovat. Pro lidi, kteří mají neustále hlad, je pak riziko o to větší. Ženy nejsou rozhodně výjimkou.

S vysvětlením, proč některým z nich jídlo doslova řídí život, a proč jsou neustále hladové, přišel server Women´s Health magazine, který vyzpovídal stravovací poradkyni Pamelu Peekeovou ze společnosti Elements Behavioral Health.

Rychlejší metabolismus 

Některé ženy mají díky genetice štěstí a mohou se pyšnit dokonalou postavou. Mnohé další musí bohužel tvrdě pracovat, aby měly postavu podle svých představ. Aby šlo hubnutí podle plánu, je třeba také správně motivovat a povzbudit metabolismus.

Čím rychlejší látková přeměna je, tím více energie bude tělo potřebovat. Rychlejší metabolismus, než je klasický průměr běžné populace, má podle zjištění vědců z Vermontské univerzity až 32 procent všech lidí.

Rozhodně to není na škodu, ale je s tím spojen fakt, že takoví lidé spálí během dne až o 400 kalorií více než ostatní, uvádí server. Nejde o nijak závratnou hodnotu, ale může to být už pádný důvod k tomu, aby měly některé dámy větší pocit hladu a chuť třeba na druhou svačinu nebo extra porci těstovin u oběda navíc.

Špatné složení potravy 

Za velkou část případů věčného hladu může ovšem také nesprávné složení potravy. Na vině jsou především tzv. rafinované potraviny jako například bílé pečivo, bílý cukr, dokonce i mnohé salátové dresinky.

Tyto potraviny mají za následek stav, kdy má chvíli po jídle mnohá žena snad ještě větší hlad než před ním. „Nejhorší je rafinovaný (bílý) cukr, který je často oním důvodem, proč mají během dne lidé neustále hlad,” uvádí Peekeová.

Hormonální nerovnováha 

Návaly hladu v období kolem menstruace v důsledku rozbouřených hormonů nejsou ničím neobvyklým, u některých žen může ale podobná situace být každodenní záležitostí.

Častým důvodem může být tzv. hypertyreóza, kdy štítná žláza produkuje nadměrné množství hormonů. Čím vyšší produkce, tím více se urychlují tělesné funkce, a o to rychleji se spaluje energie. Nejčastější příčinou projevu hypertyreózy bývá tzv. Gravesova choroba - imunitní porucha postihující právě štítnou žlázu.

Neustálé pocity hladu ale také může způsobovat nízká hladina cukru v krvi nebo také cukrovka.

Hlad, nebo jen chuť k jídlu?

V neposlední, nebo možná v první řadě, je ale nejlepší si uvědomit, zda jde opravdu o hlad, nebo jen o chuť dát si něco dobrého. Bohužel právě ženy tyto dva faktory velmi často zaměňují.

„Hlad je prvotní biologický pohon spojený s fyzickými příznaky, jako jsou bolesti hlavy, třes, střevní stahy, které mají za následek kručení žaludku. Chuť k jídlu je psychologický jev, při kterém toužíte po určité potravině a všemi možnými silami o ni usilujete,” popisuje Peekeová rozdíly.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Čím nahradit bezmyšlenkovité mlsání

Zdravé stravování je jedním z požadavků dobré fyzické kondice. Někdy se ale stane, že i ten největší vyznavač zdravého jídla podlehne pokušení a dá si něco...

Výběr článků

Načítám