Hlavní obsah

Cvičení není vždy klíčem k hubnutí, tvrdí odborníci

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fyzická aktivita hraje malou roli v boji proti obezitě. Lékaři potvrzují, že namísto přehnané fyzické aktivity by se lidé měli zaměřit na svůj nezdravý životní styl. V editorialu British Journal of Sports Medicine upozorňují tři mezinárodní experti na to, že je nejvyšší čas „zbořit mýty“ o cvičení.

Foto: Profimedia.cz

Někteří odborníci tvrdí, že cvičení pro zhubnutí je pouze výmyslem potravinářského průmyslu.

Článek

Tvrdí, že zatímco je fyzická aktivita stavebním kamenem pro odvrácení nemocí, jako je cukrovka, srdeční choroby a demence, její vliv na obezitu je minimální. Naopak upozorňují, že obezitu nezapříčiní nedostatek pohybu, ale hlavně přebytek cukru a sacharidů obecně, píše bbc.com.

Odborníci včetně londýnského kardiologa Aseema Malhotra obviňují potravinářský průmysl z toho, že v lidech podporuje přesvědčení, že cvičení může působit proti vlivu nezdravého stravování a potravin obecně. „Obézní člověk nepotřebuje cvičit, stačí, když začne méně jíst. Ale největší problém je, že si mnozí lidé myslí, že mohou jíst cokoliv a v jakémkoli množství, když ještě k tomu budou cvičit,“ říká lékař a dodává, že s tím nesouhlasí, neboť je to absolutně vědecky nepodložené a špatné tvrzení.

Poukázali také na to, že nezdravá strava byla spojena hlavně s nezdravým životním stylem a zhoršením obecného zdraví člověka, a to má daleko závažnější dopady na zdraví než například alkohol a kouření.

Cvičení k redukci hmotnosti patří

Jiní lékaři ale upozorňují na to, že nelze zcela bagatelizovat účinky cvičení. Profesor Mark Baker z National Institute of Health and Care Excellence doporučuje „dobře vyváženou stravu v kombinaci s fyzickou aktivitou“ a na rozdíl od kardiologa říká, že by bylo „hloupé“ vyloučit při redukci hmotnosti fakt, jak velkou roli zde hraje význam tělesné aktivity.

„Výhody fyzické aktivity nejsou komplotem a pouhou konspirací vedenou potravinářským průmyslem. Zdravý životní styl musí vždy zahrnovat obojí, jak vyváženou stravu, tak i fyzickou aktivitu,“ řekl Ian Wright, generální ředitel Food and Drink Federation.

Dále dodal, že průmysl naopak podporuje vyváženou stravu například tím, že dobrovolně poskytuje na obalech svých výrobků jasné údaje o jejich výživové hodnotě, nabízí produkty s extra živinami, méně soli, ale i cukru a tuku.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

K hubnutí často volíme nevhodné sporty

S příchodem jara zažívají sportoviště i lesoparky nápor Čechů i Češek odhodlaných shodit přebytečná kila po zimní zahálce. Jenže léčba sportovním šokem má...

Výběr článků

Načítám