Hlavní obsah

Odstranění vaječníků z preventivních důvodů má přísná pravidla

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden si herečka Angelina Jolie (39) nechala z obavy před rakovinou preventivně odoperovat vaječníky s vejcovody. Ze stejného důvodu podstoupila již před dvěma lety odstranění prsních žláz. Podle odborníků se rozhodně nejedná o žádný rozmar slavné ženy. Lékaři by k těmto zákrokům nikdy nepřistoupili bez skutečného rizika onkologického onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinou vaječníků může onemocnět v průběhu života téměř každá žena. Ilustrační foto

Článek

Rakovinou vaječníků může onemocnět v průběhu života téměř každá žena. Asi u 5-10 % případů se jedná o dědičnou formu, kdy se nádory prsou a vaječníků vyskytují ve dvou i více generacích po sobě u blízkých příbuzných v nižším věku. To jsou případy vzácné a mohou být způsobené změnou v genu.

Ta se předává z generace na generaci a může vytvářet u jedince náchylnost k nádorovému onemocnění určitého typu. Pro nádorové onemocnění prsou a vaječníků jsou dnes známy dva geny BRCA1 a BRCA2, které mohou být příčinou dědičného výskytu nádorů prsou a vaječníků v rodině. Pomocí genetického testování je možné zjistit, zda má žena vyšší riziko onemocnění nádorem prsou nebo vaječníků v budoucnu. Ne všechny ženy s poruchou genu BRCA1 nebo BRCA2 však onemocní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

U Angeliny Jolie lékaři stanovili riziko onemocnění rakoviny prsu 87 % a rakoviny vaječníků 50 %. O radikálním řešení jejího stavu ale musely rozhodnout i další faktory. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie

„Než lékaři dojdou k takovému rozhodnutí, musí tomu předcházet celá řada vyšetření a následně i důkladná analýza výsledků. Pohlíží se nejen na genové mutace BRCA, ale také na rodinnou anamnézu, zda v rodině toto onemocnění postihlo, případně na něj zemřely alespoň dvě ženy v přímé příbuzenské linii, a pak také na rakovinové markery obsažené v krvi ženy,” vysvětlil Tomáš Binder, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Univerzity J. E. Purkyně a Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Riziko strmě stoupá mezi 35. a 40. rokem

Doporučený věk k provedení tohoto zákroku je mezi 35. a 40. rokem věku, kdy riziko nádorového onemocnění strmě stoupá. Do tohoto věku by žena měla dokončit také svůj reprodukční plán.

"Pro některé ženy je preventivní operace nejlepším řešením, pro některé ženy nikoliv. Jedná se o osobní rozhodnutí na základě diskuse s uvedenými odborníky. Jako u každé operace je nutno počítat s určitým rizikem a zvážit i dlouhodobé důsledky operace," upozornila lékařka Blanka Vavřinková z První české lékařské společnosti, s.r.o.

Studie ale již prokázaly, že v důsledku odstranění vaječníků a vejcovodů dochází ke snížení rizika karcinomu ovaria a vejcovodu a primárního peritoneálního karcinomu o 96-98 % a rizika rakoviny prsu až o 53-76 % v závislosti na věku, ve kterém byl zákrok proveden.

Po adnexektomii (odstranění vaječníků a vejcovodů) je možné krátkodobě podávat hormonální substituci. Vzhledem k tomu, že se jedná o umělé klimakterium, může mít žena všechny nežádoucí průvodní projevy, kterými ženy v přechodu trpí. Na tento stav se připravovala po psychické i fyzické stránce i Angelina Jolie.

Nebezpečná rakovina vaječníků

Růst tumoru ve volné dutině břišní ve většině případů probíhá bez jakékoli symptomatologie a z těchto důvodů je nemoc často diagnostikována až v pokročilém stadiu.

Obtíže pacientek jsou víceméně nespecifické:

  • obtíže s přijímáním potravy
  • pocity plnosti
  • bolesti v oblasti dutiny břišní nebo pánevní
  • nárůst obvodu břicha

V dalším stadiu přistupuje výraznější zvětšování objemu břicha, pocity tlaku v dutině břišní, nauzea a zvracení, dýchací obtíže, příznaky obstrukce močových cest, tlak na močový měchýř, časté nucení na močení, hluboká trombóza bez zjevné příčiny, kachexie (patologické zhubnutí a silná celková sešlost).

Léčba spočívá v radikální operaci, při které se odstraní vaječníky a vejcovody, děloha, předstěna břišní a lymfatické uzliny, a následuje chemoterapie. Cílem je odstranění nádoru v co největším rozsahu, aby se šance na přežití maximalizovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám