Hlavní obsah

Šiacu pomůže s bolavými zády, ale i s psychikou

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravní dispečerka Dáša byla zoufalá. Navštívila několik specialistů a rehabilitací, zkoušela různá cvičení i změny jídelníčku, ale záda v oblasti beder ji bolela pořád dál. Od léčebných masáží šiacu nečekala zázrak, jen trochu úlevy. Výsledek ji překvapil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Terapeutka protahuje klientce dráhu žlučníku, která často souvisí i s potlačenými emocemi.

Článek

Zvláštní se jí zdálo už to, že si s ní terapeutka Darja Havelková, absolventka tříleté Evropské školy šiacu v Londýně, před masáží nejprve půl hodiny povídala. Ukázalo se, že Dáša trpí vedle bolestí zad také neustálou únavou a pocitem zimy. Má studené ruce i nohy. Občas ji přepadne tělesná slabost a zhoršila se jí paměť.

Darja se jí snažila vysvětlit, že tyto příznaky jsou signálem nedostatku energie čchi v oblasti ledvin, studené nohy a ruce pak navíc deficitu energie jang. Šiacu totiž vychází z tradiční čínské medicíny, jejího učení o energetických drahách a o rovnováze mezi energiemi jang i jin. Při masážích využívá terapeut tlaku prstů, loktů, kolen, chodidel nebo dlaní na akupunkturní body a dráhy. Snaží se odstranit zablokovaný tok energie nebo její nedostatek a dostává tak postupně do rovnováhy celý systém klienta. Působí tím i na jeho psychiku.

U Dáši musela terapeutka obnovit hlavně proudění na energetické dráze funkčního okruhu ledvin, což příznivě ovlivnilo tělesnou teplotu. Žena rovněž změnila způsob stravování. Začala jíst hodně obilnin a také zeleninu, kterou si tepelně upravovala. Syrová totiž zbytečně snižuje tělesný jang, v tomto případě teplo pro trávení a další tělesné procesy. Podobně účinkují mléčné výrobky. Zkusila cvičit také šest cviků makko-ho. Každý z nich je zaměřený na protažení určitých energetických drah.

Foto: Milan Malíček, Právo

Darja Havelková absolvovala tříletou Evropskou školu šiacu v Londýně a vychovala u nás přes 400 terapeutů, kteří využívají tuto metodu. Na snímku se snaží u klientky snížit napětí svalů ramen, krku a hlavy.

Nejdůležitější byla pro Dášu změna jejího životního postoje. Díky povídání s Darjou si uvědomila, že neumí moc odpočívat, říct si druhým o pomoc a tuto pomoc přijmout. Postupně přestávala být servismankou, která musí vzorně zvládnout své zaměstnání a zároveň všechno kolem chodu rodiny, jak jí vštěpovala matka. Začal jí pomáhat manžel a děti, kterým si o to řekla. Přestala pak být vysílená a zmizela i bolest zad. Uvědomila si, že to je logické: na jejích bedrech už neležela taková tíha.

Dočkala se miminka

Johanka, učitelka z mateřské školy, se marně snažila otěhotnět. Všechna vyšetření přitom potvrdila, že ona i její muž jsou zdraví, a nic by jim tedy nemělo bránit v tom, aby měli miminko. Darju jí doporučila kamarádka.

Terapeutka zjistila při diagnostice zad problémy na dráze jater a ledvin. Podle čínské medicíny souvisí játra s kontrolou a potlačováním emocí, ledviny se strachem a reprodukční silou. Zajímala se o Johančiny gynekologické problémy i o životní situace, kdy potlačila silné emoce. Ukázalo se, že před šesti lety musela jít na interrupci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tento cvik uvolňuje stažené svaly pánve.

Při jednom z ošetření dráhy jater i ledvin, při kterém Darja jemně uvolňovala také oblast pánve, vyhrkly Johance slzy. Jako by najednou dala průchod svým potlačeným emocím i strachům. Pocítila pak podle svých slov velkou úlevu a to, jak se jí v podbřišku rozlévá teplo. Začala také chodit na hodiny břišního tance. Pomohly jí uvolnit pánev a podbřišek. Po pár měsících otěhotněla a porodila zdravého chlapečka.

Příběh bulky v prsu

Bankovní úřednice Helena přišla k Darje kvůli vracejícím se bolestem pravého ramene. Zhoršovaly se vždycky, když ji trápily nějaké stresy. Během ošetření se vůbec nedokázala uvolnit. Při povídání s terapeutkou připustila, že se snaží mít pod kontrolou své city i lidi kolem sebe. Potlačování pocitů jí pomáhalo zvládat bolestivé zážitky, ale bránilo jí v tom, aby žila radostnější a spokojenější život.

Darja s ní nacvičila relaxační dechová cvičení. Uvolňovala i dráhu tlustého střeva, která člověku pomáhá zbavit se nepotřebných odpadů, a dráhu žlučníku kvůli kontrole potlačených emocí i kvůli rozproudění energie čchi. Po třech ošetřeních bolest ustoupila a úřednice přestala k Darje chodit. Objevila se po půlroce s tím, že si našla bulku v prsu. Fyzioterapeutka se s ní domluvila, že bude chodit k ní i k lékařům, kteří zjistili, že bulka není vysloveně nebezpečná.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bod, který stimuluje dráhu jater a pomáhá zmírnit bolesti hlavy.

To, že se u ženy objevil zdravotní problém v oblasti hrudi, terapeutku nepřekvapilo. Právě v ní se hromadila zablokovaná energie. Příčinou ženiných potíží se ukázaly být komplikované a trochu chladné vztahy s matkou. Ale také problémy s přijetím sebe sama a s jejím sebevědomím.

Jakmile se Darje podařilo rozproudit zablokovanou energii v hrudi skrze dráhu jater a znormalizovat fungování dráhy srdce, která souvisí s přijímáním i dáváním lásky a s odpuštěním, začala se klientka chovat vitálněji a rozhodněji. Odhodlala se a s matkou si vyříkala většinu toho, co si měly říct už dávno. Helena se pak uvolnila a cítila se svobodnější. Naučila se i lépe a hlouběji dýchat. Také ji tolik nezneklidňovalo, když neměla všechno pod kontrolou. Lékaře zaskočila tím, že jí bulka z prsu zmizela.

Ptejte se terapeuta na vzdělání
Šiacu znamená tlak prsty. Vychází z tradičního japonského a čínského lékařství starého bezmála 5000 let. Praktik, který tyto léčebné masáže provádí, by měl mít za sebou vzdělání a praxi v délce 2,5 roku a 500 hodin. Tak to aspoň požaduje Evropská federace šiacu.
Ošetření by mělo trvat hodinu až devadesát minut, klienti jsou při něm lehce oblečení.
Cena za ošetření se pohybuje od 650 do 1200 Kč za 90 minut, záleží na zkušenostech a renomé terapeuta. Občas chce někdo 2500 Kč nebo i víc za 60 minut. Pak je potřeba zjistit, proč jde o částku tak vysokou a zda návštěva stojí za to.

S čím nejvíc pomáhá

Lidé nejčastěji přicházejí na šiacu kvůli bolestem hlavy, zad, únavě a špatné schopnosti čelit stresu. Může pomoci také při problémech se zažívacím traktem nebo se zácpou, při některých potížích s pohybovým aparátem, hodí se jako prevence proti vzniku cyst a myomů, posiluje imunitu a lze ho vyzkoušet i u alergií, nespavosti a dalších potíží.

Platí ale, že se závažnými zdravotními problémy musí postižený k lékaři. U těch lehčích může být rozumná i kombinace klasické medicíny a šiacu. Jeho hlavní smysl by měl být preventivní, ale takhle ho vnímá málokdo.

Naopak, nevhodné je při infekčních chorobách nebo akutních nemocech. Také při rakovině a v prvních třech měsících těhotenství. Podobně jako při křečových žilách, zraněních, čerstvých jizvách po operaci, zánětech apod.

Opatrnosti bývá třeba při osteoporóze a při vysokém krevním tlaku.

Reklama

Související témata:

Související články

Správný jídelníček před a po cvičení

Cvičíte, a přesto se vám hubnout nedaří? Chyba může být ve stravování před a po cvičení. Pohyb sám o sobě totiž nestačí. Aby vše fungovalo, tak jak má, je...

Výběr článků

Načítám