Hlavní obsah

Za opuchlý obličej mohou geny, voda v těle i hormony

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na péči o obličej si dávají muži i ženy záležet. Koneckonců jde o tělesnou partii, kterou jen tak neschovají. Málokdo má to štěstí, že by si nemusel stěžovat na nějaké ty nedostatky. Zatímco někoho trápí akné nebo bledá pokožka, mnohé další oteklý obličej či dvojitá brada. Někdy jsou na vině geny, jindy třeba hormony.

Foto: Profimedia.cz

Buclaté tvářičky jsou roztomilé u dětí, v dospělosti už tolik ne. Na vině může být genetická dispozice, hormony nebo špatná životospráva.

Článek

Snad žádná žena by nechtěla mít dobrovolně napuchlý obličej, o dvojité bradě (podbradku) ani nemluvě. Bohužel ale právě tyto neduhy mnohé dámy trápí. Viníků může být více - genetická stavba, tvar a velikost kostí, nadváha nebo různé další vlivy.

„Lidé mají pocit, že když zhubnou, automaticky jim ´ubyde´ pár kilo i v obličeji. To ale nemusí být zcela jednoznačné. Obecně řečeno, když nabíráme na váze či naopak hubneme, nezvětšuje se nebo nezmenšuje celkový počet tukových buněk, které po těle máme. Ten je stále stejný, jen se samotné buňky roztahují nebo smršťuj,” vysvětluje prezident Americké akademie plastické a rekonstrukční chirurgie Stephen S. Park pro server Women´s Health magazine.

„Každý člověk má v určitých tělesných partiích více tukových buněk, než na jiných částech těla. Proto i když jinde zhubne, nemusí být právě na problémových partiích výsledek vůbec znát - jako třeba právě v obličeji. Pokud se k tomu ještě přidá specifická genetická dispozice, je to věc těžko ovlivnitelná,” dodává Park.

Zatímco s genetickými predispozicemi k větším obličejovým partiím asi ženy máloco zmůžou, některé další vlivy, které mohou mít na odulejší obličej vliv, se řešit alespoň částečně dají.

Zadržování vody v těle 

„Za plnějšími tvářemi, pomineme-li genetické dispozice, může stát přebytek alkoholu, cukru, a nadbytek přijímané soli. To vše může způsobovat, že se v některých tělesných partiích bude zadržovat více vody. A to i když člověk váhově shodí,” vysvětluje Sue Decotiisová, odbornice na hubnutí.

Radí tak omezit příjem výše uvedených věcí a pít více obyčejné vody, která se z těla snadněji vylučuje.

Potravinové alergie 

Oteklejší obličejové partie také mohou mít souvislost s některými potravinovými alergiemi, například na lepek nebo při syndromu dráždivého tračníku. Při dlouhodobějších potížích s otékáním v obličeji, spojeným navíc ještě třena se zažívacími problémy, je tak vhodné poradit se s lékařem.

Hormony 

K viditelnějšímu otékání obličeje může docházet i v období menstruace. Těsně před nástupem samotné menstruace dochází k nárůstu produkce progesteronu, hormonu, který může za většinu příznaků premenstruačního syndromu, uvádí Decotiisová. Pokud takové změny v obličeji žena pozoruje častěji, měla by se poradit se svým gynekologem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám