Hlavní obsah

Češi vyhledávají zahraniční diety, krabičkové už je nezajímají

Novinky, Eva Dvořáková

Začátek roku je, co se týče diet, snad nejpředvídatelnějším obdobím. Lidé si v rámci novoročních předsevzetí plánují, že shodí pár kil, sednou si k internetu a vyhledávají si účinné rady, jak zhubnout. V tu samou dobu se ale plní i fitness centra. Mezi nejvyhledávanější diety letošního ledna patřily Dukanova dieta a strava podle krevních skupin.

Foto: Profimedia.cz

Češi se stále více zajímají o zdravý životní styl.

Článek

„V lednu jsou posilovny plné lidí, kteří si dali jako novoroční předsevzetí zhubnout nadbytečná kila nebo vyrýsovat postavu,” říká fitness trenér Milan Čábela a dodává, že většinou tento počáteční nápor, motivace a přesvědčení vydrží zhruba tak měsíc a půl.

„Lidé si získávají informace na internetu, ale kolikrát si mohou spíše uškodit, než přilepšit, protože tam radí úplně každý, i ten, který se zdravým životním stylem nemá téměř žádné zkušenosti,” říká Čábela a upozorňuje, že následkem špatného cvičení si člověk může fyzicky ublížit, což může později vyžadovat péči ortopedů a fyzioterapeutů.

Kult štíhlého těla je a asi dlouho bude velmi populární, a tak stejně jako jiné národy propadáme internetu a vyhledáváme osvědčené diety, zvláště ty, které údajně drží některé celebrity. Nejvyhledávanějším se podle společnosti Seznam.cz stal návod na Dukanovu dietu a dietu podle krevních skupin. Velký nárůst zájmu ve srovnání s lednem 2014 zaznamenala také paleodieta.

Nejpopulárnější je Dukanova dieta a strava podle krevních skupin

Radikální, přesto ale velmi populární Dukanova dieta je hitem nejen ve filmových kruzích, ale už druhým rokem je nejpopulárnější i u Čechů. Je založena je na konzumaci bílkovin a zásadně se vymezuje proti konzumaci potravin s obsahem cukru.

Druhá nejvyhledávanější metoda, jak se zbavit přebytečných kil, je založena na přizpůsobení stravy krevní skupině. V principu jde o to, jíst jen takové potraviny, které obsahují lektin slučitelný s antigenem naší krevní skupiny.

Mnozí lékaři proti ní ale brojí a domnívají se, že jde o naprostý nesmysl, který může být dokonce i nebezpečný pro naše zdraví.

Největší riziko rychlých a „zaručených” diet ale zůstává stejné, jojo efekt. Ten podle odborníka znamená velký problém, kdy někteří jedinci drží nezdravé diety, které sice mají bleskový výsledek, ovšem jsou pro tělo a organismus velmi nezdravé. „V těchto případech většinou lidé zanevřou na cvičení a raději podstoupí chirurgický zákrok, místo toho, aby svému tělu věnovali čas a pozornost. Je to bohužel následek dnešní uspěchané doby. Pokud chce někdo trvale zhubnout a změnit svůj životní styl, měl by hubnout pod odborným dohledem. Zdraví je jen jedno,” uzavírá Čábela.

Krabičková dieta zaznamenala propad

Největší propad zaznamenala v minulých měsících tolik populární krabičková dieta. Propadla se z třetího místa v lednu roku 2014 na místo sedmé v prvním měsíci roku 2015.

„Krabičkové diety byly obrovský hit a bylo jich takové množství, že klesla jejich kvalita. Jsou určitě kvalitní firmy, které je vyrábějí, ale bohužel je jich málo,” upozorňuje výživový specialista Martin Škába a dodává, že mnoho lidí brzy pochopilo, že krabičková dieta je nenaučí principům správného stravování a že to, co dostali, často jen slepě konzumovali.

„Když lidé přestali takto jíst, rychle se vrátili do starých kolejí. A tím, že pak zase přibrali a cítili se ještě hůř, rozhodli se, že se raději naučí potravinám i vaření rozumět. Vědí, co jedí, je to zdravější a překvapivým bonusem pak je i to, že je to výhodnější ekonomicky. Mnoho lidí začíná zjišťovat, že investice do zdravého jídla, správné detoxikace, pravidelného pohybu a relaxace se rychle vrátí,” dodává Škába.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři varují před alkalickou stravou

Nový hit mezi dietami tvrdí, že vše kyselé našemu tělu velmi škodí. Ačkoliv se to celé zdá minimálně podezřelé, autoři z Ameriky díky této dietě bohatnou....

Výběr článků

Načítám