Hlavní obsah

Nežádoucí i nebezpečné reakce mezi léky

Právo, Petr Veselý

Průměrný český senior užívá deset léků denně. Výjimkou však nejsou ani ti, kteří jich berou patnáct až dvacet a řada dokonce třicet. Čím více tabletek, tím větší riziko, že dojde k nežádoucí reakci mezi nimi. To neplatí jen pro Českou republiku, své o tom ví i Joseph King z New Yorku.

Článek

Osmapadesátiletý obchodník Joseph King utekl hrobníkovi z lopaty. O život málem přišel jenom proto, že nevěděl nic o možných reakcích léků mezi sebou. Choval se k nim trochu jako k lentilkám. Dnes už takovou chybu neudělá.

Jeho kamarád mu totiž daroval jednu z modrých tabletek, které užíval na poruchy erekce. Dal mu ji proto, aby si užil milování se svou mladší přítelkyní. „Bude ti stát jak zamlada,“ hecoval ho. Problém byl v tom, že King si léčil ischemickou chorobu srdeční, tedy nedokrvení srdce. Když se potíže objevily, bral na ně nitroglycerín.

Vzal si ho i před milováním s přítelkyní, potají, v koupelně. Poněvadž užívání léku nekonzultoval s lékařem, nevěděl, že nitroglycerín a vůbec nitráty, se nesmí kombinovat se sildenafilem, což je účinná látka zmíněného léku na erekci. U některých lidí mohou totiž vyvolat nebezpečný pokles krevního tlaku. Hrozí při něm srdeční problémy a někdy i selhání srdce.

A přesně to se stalo jemu: tlak mu spadl dolů jak akcie na burze. Během milostných hrátek ztratil na chvíli vědomí. Naštěstí se z mrákot probral ještě před příjezdem lékaře ze záchranky. Jinak by nejspíš dostal injekci na povzbuzení srdeční činnosti. A ta by zřejmě jeho stav ještě víc zhoršila. Následky by pak mohly být podobné jako při mozkové mrtvici.

Velmi rozdílné reakce

Dnes už Joseph King moc dobře ví, že zmíněné tabletky na erekci nejsou žádné afrodisiakum, ale normální lék, který vedle pozitivních účinků má i ty vedlejší. Navíc u něj hrozí zmíněná nežádoucí interakce. Té se ale dalo snadno vyhnout. Stačilo se poradit s kardiologem, a ten by pacientovi předepsal na srdeční potíže pilulky ze skupiny betablokátorů. Mezi nimi a sildenafilem k nežádoucím reakcím nedochází.

Je však nutné ještě zdůraznit, že ne u všech lidí se musí přihodit něco tak dramatického. Někteří pacienti mají jen lehké potíže: chce se jim spát, cítí se unavení, když prudce vstanou, dělají se jim mžitky před očima a při fyzické námaze se snáz zadýchávají. U jiných se mohou objevit naopak výraznější problémy. V málokteré činnosti lidského organismu existují mezi lidmi tak velké individuální rozdíly jako ve štěpení a vstřebávání látek v trávicím traktu.

Ptát se lékařů, případně lékárníků

Pokud aplikujeme čísla publikovaná v zahraničí na české poměry, pak ze dvou miliónů lidí, které ročně hospitalizují české nemocnice, jich tam šest procent skončí kvůli vedlejším účinkům léků nebo dalším problémům souvisejícím s jejich užíváním. „A zhruba patnáct procent z nich trápí potíže vyvolané nežádoucími reakcemi mezi nimi,“ dodává PharmDr. Josef Suchopár ze společnosti Infopharm. Ne všechny interakce mezi léky vyvolají podle něj tak vážné potíže, aby člověk musel do nemocnice. Naopak, většina z nich je méně závažných, byť často nepříjemných.

Na riziko vzájemných reakcí užívaných prášků byste se měli ptát svého lékaře. Nebo lékárníka. Ve spoustě lékáren vám dokáží poradit. Nemusíte jednotlivé prodejny obcházet, stačí je obvolat. V řadě z nich mají dokonce speciální počítačové programy, které dovedou možné interakce vyhledat. Musíte však znát seznam všeho, co užíváte, a vedle názvu léku si poznamenat i jeho sílu, respektive množství účinné látky v miligramech nebo v gramech. Někde je tato služba zadarmo, jinde se platí.

Hodně užitečná adresa

Užitečnou pomocí pro vás může být také internetová poradna, kterou zdarma nabízí Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) na svých webových stránkách www.znamsveleky.cz. Když začnete vyplňovat ve formuláři své léky, nabídne vám po prvních vyťukaných písmenech přesný název vašeho medikamentu v různé síle. Na ten kliknete. Seznam odešlete. Během několika dní vám přijde výsledek.

Ten nemůžete brát jako Písmo svaté, ale jen coby výchozí informaci pro debatu se svým lékařem nebo s lékárníkem. Přinesete jim tento seznam, s vyznačenými riziky možných interakcí. Oni dokáží posoudit případné riziko nebo hrozící potíže.

Vedle vzájemné reakce léků bývá častou chybou také jejich nechtěné zdvojování. Praktický lékař vám předepíše na potíže s vysokým cholesterolem třeba Atoris a kardiolog, u kterého si léčíte vysoký krevní tlak, k pilulkám na něj přidá Sortis, také na cholesterol. Oba léky však obsahují stejnou účinnou látku: atorvastatin. Tu pak nesmyslně užíváte v dvojnásobném množství. Podobné duplicity nejsou úplně vzácným jevem. Pacient si je obvykle zaviní sám, protože neinformuje lékaře, k nimž chodí, o medikamentech, které užívá. Odhalí je samozřejmě i zmíněné počítačové programy.

Poradnu na internetu využilo už 20 000 lidí

Poradnu na webu AIFP využilo již 20 tisíc lidí za pouhý půlrok její existence. Pracuje s počítačovým programem Infopharmu. Ptal jsem se Josefa Suchopára na časté problémy, které odhaluje. Jedním z nich jsou reakce mezi léky na vysoký krevní tlak, například enalaprilem, a pilulkami na tlumení bolesti, takzvanými nesteroidními antirevmatiky (NSA). Třeba těmi, které obsahují účinnou látku ibuprofen. Ty totiž snižují účinnost řady léků na hypertenzi, nejen uvedeného enalaprilu. Výsledkem je nedostatečně léčená choroba, které se ne náhodou říká tichý zabiják. Po určité době totiž může vyvolat mozkovou mrtvici a další potíže.

Uvedená kombinace tabletek snadno také zhorší funkci ledvin nebo vyvolá další potíže. Záludné na nich bývá to, že si je pacienti často volně koupí v lékárnách a nezeptají se lékárníka na možné reakce s jinými léky.

Jiným příkladem je třeba interakce mezi určitým typem antidepresiv, jako je dejme tomu fluoxetin, a už zmíněnými NSA. U nesteroidních antirevmatik pak v téhle kombinaci výrazně stoupne jeden z nežádoucích účinků: riziko podráždění žaludeční sliznice. Podobně jako nebezpečí ne příliš častého, ale o to záludnějšího krvácení do žaludku.

Příkladů vzájemného ovlivnění léků nebo jejich nevhodného užívání bychom mohli uvést spoustu. Ale to nemá smysl. Význam má se o ně zajímat. Jak, to už jsme vám vysvětlili.

Reklama

Související témata:

Související články

Bez prášků už osobní krize nezvládáme

Stále více Čechů nedokáže bez prášků zvládnout krizové či zátěžové situace, ve kterých se v životě ocitnou. Nejen rozvod či smrt někoho blízkého, ale i ztrátu...

Výběr článků

Načítám