Hlavní obsah

Lechtivé vaření aneb Jak si utvořit večer plný vášně

Novinky, Dana Sokolová

Pokrmy s láskou připravené prý dokážou samy vzbudit tento opojný cit. Pokud si však toto rčení chcete pojistit, potom vsaďte na tajemnou alchymii potravin a zkuste připravit rafinovaný pokrm s afrodiziakálními účinky. Nejen valentýnský večer pak nabere zcela jiné grády.

Foto: Profimedia.cz

Afrodiziaka jsou účinná tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Článek

První zmínka o afrodiziakách pochází z let 2200 až 1700 před naším letopočtem. Antická řecká literatura je plná vyprávění o milostných vášních spojených s jídlem a staří Římané, kteří zdědili řeckou kulturu, na tuto tradici jen navázali.

A je živá dodnes. Psychologické spojení mezi jídlem a sexem je dostatečně známé i ve vědeckých kruzích. Ale je také třeba říci, že žádné afrodiziakum negarantuje úspěch ve svádění. Všechny bylinky, koření, jídla a nápoje povzbudí vášeň tehdy, jestliže se konzumují s úmyslem vášně.

Nicméně správná kombinace surovin a koření navodí u stolu příjemnou atmosféru a dobře nasycený člověk se stává milejším. Už ve středověku lidé dobře věděli, že jídlo uvařené s láskou dokáže zázraky.

Do afrodiziakální kuchyně patří:
Čokoláda - nejlahodnější ze všech afrodiziak. Říká se, že čokoláda je dobrou náhradou sexu. Podporuje prožívání pocitu lásky, blízkosti a intimity. Je to tím, že podporuje produkci hormonů štěstí – tzv. endorfinů, které vyvolávají dobrou náladu.Nejsmyslnější je, když je podávaná jako nápoj nebo čokoládový krém, což oceňovali již indiáni. Jistý aztécký vládce jí prý vypil až padesát šálků denně, aby co nejlépe uspokojil svých šest žen. V období středověku pilo nápoj z čokolády mnoho šlechticů a jednou byla dokonce církví zakázána.
Med - s láskou je spojován odedávna. Je znám více než 15 tisíc let. Staří Germáni ho využívali k výrobě medoviny. Medovina kdysi bývala hlavním nápojem novomanželů po svatbě. Ti po svatebním obřadu odcházeli do ústraní a popíjeli medovinu, aby v sobě vyvolali dostatek vášně. Proto se i líbánky nazývají medové týdny nebo medový měsíc.
Plody moře – o ústřicích se říká, že jsou královnami mezi afrodiziaky, a bývají hlavními hrdinkami mnohých milostných večeří popsaných v literatuře nebo zachycených ve filmu. V římských dobách se prý za ně platilo zlatem. I nejslavnější milovník všech dob Casanova začínal svůj milostný rituál konzumací tuctem těchto živočichů. Také dnes je talíř plný čerstvých ústřic v kombinaci s doušky suchého bílého vína ideálním návodem na romantickou večeři ve dvou.Bránu k lahodným požitkům ale také otevírají krevety. Nejčastěji se používají do salátů nebo ke grilování. Ale dávejte pozor na čerstvost krevet, jinak byste mohli prožít místo vášnivé noci s drahou polovičkou nepříjemné chvíle na pohotovosti s otravou žaludku.
Česnek je tisíce let považován za silné afrodiziakum. Posiluje vnitřní orgány, čistí krev a zvyšuje vitalitu. Jeho konzumace tak prospívá nejen sexuální výkonnosti, ale i zdraví. Pro své agresivní aroma se ale doporučuje pro párové požití. Jinak bude jeho odér na druhého partnera působit zcela jistě negativně a těžko se dostaví kýžený zážitek.
Chřest obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamín E a nabízí milencům dostatek potřebné energie. Velcí francouzští milenci večeřeli chřest v předvečer své svatby dokonce ve třech chodech.
Celer byl již ve starém Egyptě používán jako přírodní afrodiziakum a v lidovém léčitelství je notoricky známý pro svůj blahodárný vliv na mužskou potenci. Dokonce madame Pompadour vařila králi Ludvíku XV. celerovou polévku k dosažení spokojenosti. Celer obsahuje látku podobnou feromonům, která v člověku vyvolává pocit štěstí. Účinky podobné celeru má také petržel.
Chilli papričky bouří krev a rozpalují tělo.
Banány obsahují afrodizující bufotenin. Jejich velkým milovníkem je známý herec Michael Douglas, a to hlavně v kombinaci s čokoládou, resp. s čokoládovou polevou. To byl jeho recept na vášnivou noc.
Avokádo je rovněž oceňováno jako sexuální stimulant. Důležitá látka je obsažena v jeho pecce – před její konzumací ji doporučujeme ponořit do mléka, aby změkla.
Granátové jablko je prastarým symbolem milostných slastí. Lze ho vidět na mnoha obrazech s Afroditou. Ve starověku se z něho dělalo víno, které pak na slavnostech kolovalo jako nápoj lásky. Doporučujeme jíst jádra pokapaná likérem lžičkou přímo ze slupky.
Jahody jsou zdrojem vášně, a to nejen pro svou červenou barvu, krásnou vůni, ale i vynikající chuť. Na sexuální výkonnost má vliv hlavně zinek, který je obsažen v semínkách plodu. A klasicky známé jahody se šampaňským jsou výborným tipem k milostné předehře.
Jablko je symbolem smyslnosti odjakživa. Bylo to právě jablko, které použila Eva, aby svedla Adama. Od té doby jej známe jako „zakázané ovoce“, i když se jeho přímé afrodiziakální účinky nepotvrdily.
Fíky již svým tvarem vzbuzují smyslné představy. Eva se v ráji zahalovala do listů fíkovníku a jeho plody byly oblíbeným ovocem egyptské Kleopatry.
Koření a bylinky – jejich tajemství spočívá v tom, že zesilují prokrvení organismu. Platí zásada, že ať už připravujete jakékoli jídlo s úmyslem svést svého milého nebo milou, nešetřete kořením. Vanilka, skořice, hřebíček, rozmarýn, pepř, zázvor, šalvěj, šafrán, libeček, saturejka, koriandr, máta, muškátový oříšek – to všechno se výborně hodí. Všechna tato koření nejenže vzbuzují chuť na jídlo samotné, ale také na sex.

Pro inspiraci jsme pro vás připravili hned několik receptů na valentýnskou večeři včetně sladké tečky na závěr.

Zapečené boloňské lasagne s tomatovou omáčkou
Suroviny pro dva: 200 g čerstvých lasagní, 200 g mletého masa hovězího, 80 g mrkve, 80 g celeru, 80 g cibule, 100 ml červeného vína, 100 g parmazánu, 200 g rajčatového pyré, 4 rajské, 10 g bazalky, 4 stroužky česneku, 5 g tymiánu, 5 g cukru, olivový olej extra virgine, sůl, mletý pepř
Postup:  Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Parmazán nastrouháme na jemné straně struhadla. Rajčata nakrájíme na 2 cm velké kousky. Bazalku opláchneme a nakrájíme na 1 cm velké kousky, pár lístečků si necháme stranou na ozdobu. Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Tymián najemno nasekáme. Předehřejeme si troubu na 160 °C.Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme mrkev, celer, ¾ z celkového množství cibule a ¾ z celkového množství česneku po dobu cca dvou minut.Poté přidáme mleté maso, tymián, rajčatové pyré a zalijeme červeným vínem. Dochutíme solí, polovinou cukru a pepřem. Směs vaříme cca 10 minut na středním plameni.Směs vyskládáme spolu s lasagnemi do zapékací nádoby nebo pekáčku. Nejdříve si velikost lasagní ořízneme dle velikosti nádoby. Následně skládáme tak, že na dno položíme plátek lasagní, na který poklademe masovou směs v tloušťce nejméně 1 cm. Směs přiklopíme dalším plátkem lasagní a takto pokračujeme, dokud všechny plátky lasagní a masovou směs nezpracujeme. Navrch by měl vždy být plátek lasagní, který posypeme parmazánem. Lasagne dáme péct do předem vyhřáté trouby (program vrchní i spodní pečení) na 160 °C po dobu cca 20 minut.Do pánvičky přidáme 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine (na 2 porce), který rozpálíme na vysokém plameni. Jakmile je olej rozpálený, stáhneme plotýnku na střední plamen a opečeme zbývající cibuli s česnekem po dobu jedné minuty. Poté přidáme překrájená rajčata a omáčku vaříme po dobu cca 5 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem a zbývajícím cukrem, přidáme bazalku a omáčku stáhneme z ohně.Lasagne můžeme servírovat přímo v zapékací nádobě nebo je vyklopíme na talíř, k nim servírujeme bokem tomatovou omáčkou, kterou ozdobíme lístky bazalky.Tipy Natalíři.cz: Do základní partitury tohoto proslaveného receptu se dá leccos přidat. Třeba v kraji kolem krásné Neapole vás v lasagních překvapí šunka a mozzarella.
Hovězí Stroganoff s červenou řepou a rösti
Suroviny pro dva: 260 g hovězí svíčkové, 100 g žampiónů, 200 ml 33% smetany, 60 g červené řepy, 2 g hladké mouky, 400 g brambor, 100 g másla, sůl, pepř, voda
Postup: Maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Mezitím necháme vařit brambory ve slupce tak, aby uvnitř zůstaly trochu syrové. Brambory dáme do mírně osolené vroucí vody tak, aby byly ponořené, a dále je vaříme na středním plameni. Bude to trvat asi 15 minut. Když do brambor píchneme vidličkou, brambora by nám neměla pomalu sklouzávat. Tak poznáme, že brambory jsou syrové tak, jak je na rösti potřebujeme.Cibuli i žampióny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na třetině másla orestujeme maso, aby se jen zatáhlo, a přidáme cibuli. Po minutě přidáme i žampióny a ještě krátce restujeme. Poté zaprášíme moukou a dobře promícháme.Maso zalijeme smetanou, přidáme na kostičky nebo tenké tyčinky nakrájenou řepu, osolíme a opepříme a necháme 3–8 minut vařit, až nám řepa trochu změkne a omáčka začne být hustá.Na hrubém struhadle si nastrouháme oloupané brambory. Směs osolíme a tvarujeme z ní placičky. Ty smažíme na zbytku másla dozlatova a po osmažení osušíme papírovými kuchyňskými utěrkami od omastku. Hovězí maso servírujeme spolu s rösti.
Tuňákové palačinky
Suroviny: Palačinky (4 osoby): 140 g mletých ovesných vloček, 250 ml polotučného mléka, 2 vejce, sůl, rostlinný olejNáplň: 160g konzerva tuňáka Calvo ve vlastní šťávě, 1 ledový salát, 200 ml bílého jogurtu, 1 menší cibule, ½ sklenice sterilované kukuřice, 2 lžíce sekaných vlašských ořechů, 2 lžíce sušených brusinek, 1 polévková lžíce dijonské hořčice, citrónová šťáva nebo ocet Balsamico di Modena, zeleninové koření nebo koření na ryby, pepř
Postup: Cibuli a salát nakrájíme na drobné kousky a promícháme s ostatními ingrediencemi na náplň. Směs dochutíme podle potřeby a uložíme stranou, aby měla pokojovou teplotu. V mléce rozmícháme vločky, vejce, přidáme špetku soli a necháme chvíli odležet, aby vločky nasály tekutinu. Na rozpálené pánvi s trochou oleje opékáme palačinky z obou stran. Každou palačinku naplníme tuňákovou směsí, srolujeme do rolky a podáváme se zbytkem nakrájeného salátu.
Tuňák s cizrnou a parmazánem
Suroviny: 1 filé z tuňáka Calvo ve vlastní šťávě, 1 sklenice cizrny, 100 g rukoly, 100 g řeckého jogurtu, 40 g strouhaného parmazánu, 3 šalotky, 2 polévkové lžíce vinného octa, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 chilli paprička, 1 stroužek česneku, 1 lžička mleté (uzené) papriky, sůl, pepř, celozrnné pečivo
Postup: Na rozpálené pánvi orestujeme nakrájený česnek, šalotku, přidáme sůl, pepř a nakrájenou chilli papričku. Po 2 až 3 minutách vmícháme okapanou cizrnu a necháme ji prohřát. V míse smícháme řecký jogurt, vinný ocet, mletou papriku a promícháme s mírně vychlazenou směsí z pánve. Podle potřeby dochutíme kořením. Na talíř rozložíme rukolu, na ni navršíme směs z pánve a poklademe kousky okapaného tuňáka. Nakonec vše posypeme strouhaným parmazánem a podáváme s celozrnným pečivem.
Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami
Suroviny: 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítka tymiánu, bobkový list, ½ litru hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 gramů parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ, rostlinný olej
Postup: Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 minut odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr od Habánských sklepů. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.
Tataráček z telecí panenky s pažitkovým crème fraîche a petrželovými čipsy
Suroviny: 200 g telecí panenky, ½ lžíce dijonské hořčice, 10 g kaparů, 2 šalotky, 1 žloutek, 1 lžička worcesteru, sůl, pepř, chilli podle chuti, 40 g crème fraîche, pažitka, 2 petržele
Postup: Telecí panenku očistěte a odblaňte. Maso jemně umelte a dochuťte solí, pepřem, sušeným chilli, dijonskou hořčicí a worcesterem. Přidejte nasekané kapary, nadrobno nakrájenou šalotku a žloutek. Crème fraîche ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekanou pažitku. Kořenovou petržel oloupejte a škrabkou vytvořte podélné tenké plátky, které opečte na rozpáleném oleji. Po opečení dejte okapat na ubrousek. Při podávání můžete dozdobit řeřichou nebo listy mladé červené řepy a celými kapary.Protože telecí patří k bílým druhům masa, měli byste zvolit bílé víno. Vyzkoušejte třeba Rulandské bílé pozdní sběr 2011 z vinařství Chateau Bzenec. Má zlatavou barvu, exotickou mladistvou vůni a ovocnou, šťavnatou, středně plnou chuť a ve spojení s lahodnou chutí tataráčku si vás jednou pro vždy získá.
Kuře s meruňkami a mandlovým kuskusem
Suroviny: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 střední cibule, oloupaná a nakrájená na jemno, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mletého koriandru, 500 g kuřecích prsních řízků, 100 g sušených meruněk, 500 ml kuřecího vývaru, 400 g černých fazolí, 30 g kukuřičné mouky, 100 ml pomerančového džusuKuskus: 150 g organic kuskusu, 200 ml vařící vody, 75 g celých mandlí nakrájených, 2 lžíce nakrájené petrželové natě
Postup: Zahřejte olej v pánvi s nepřilnavým povrchem a přidejte cibuli, smažte po dobu 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte koření a kuře a za stálého míchání pokračujte ve vaření několik minut. Poté přidejte meruňky a přilijte kuřecí vývar. Ztlumte na nižší teplotu a vařte pod dobu 25–30 minut, občas promíchejte. Kukuřičnou mouku promíchejte s pomerančovým džusem a přimíchejte ke kuřeti. Vařte ještě několik minut, aby omáčka zhoustla. Kuskus uvařte ve vroucí vodě dle návodu, po uvaření přidejte pokrájené mandle a petrželovou nať.
Švýcarský pálený krém
Suroviny: 80 g cukru, 200 ml mléka, 2 vejce, 10 g škrobu, 150 ml 33 % smetany, 25 g jahod
Postup:  Cukr smícháme se lžící vody a pomalu zahříváme, dokud se nerozpustí a nezačne karamelizovat. Když je karamel hladký, pomalu vléváme mléko (opatrně, protože ze začátku může lehce prskat). Tři lžíce mléka necháme stranou. Za stálého míchání vaříme pět minut, dokud se karamel opět nerozpustí.Žloutky smícháme se zbytkem mléka a škrobem. Var zmírníme na minimum a za stálého míchání přidáme žloutkovou směs. Mícháme asi půl minuty a poté odstavíme, přelijeme do mísy a dáme chladit.Vyšleháme šlehačku do husté konzistence a ručně vmícháme do vychladlého karamelu. Servírujeme ve skleničkách ozdobené jahodami.
Valentýnský dort
Suroviny: korpus: 100 g 90% čokolády, 50 g mléčné čokolády, 250 g polohrubé mouky, 300 g cukru krystal, 6 vajec, 100 g másla, banán na ozdobení, karamelový topingKrém: 500 ml šlehačky (33%), 2 ztužovače šlehačky, 1–2 banány, 100 g cukru moučky
Postup: Korpus: Rozpusťte ve vodní lázni čokoládu a z bílků ušlehejte sníh. Změklé máslo utřete spolu s cukrem do pěny, vmíchejte pomalu žloutky a po částech přidávejte čokoládu společně s moukou. Nakonec vmiste ušlehaný sníh a pečte při 180 °C cca 40–45 minut.Krém: Šlehačku vyšlehejte s cukrem a ztužovačem a opatrně vmíchejte rozmixovaný banán. Korpus rozkrojte na dva díly, naplňte šlehačkou a nechejte ztuhnout asi 3 hodiny. Na závěr ozdobte dort banánem a karamelovým topingem.
Srdíčka pro zamilované
Suroviny: Na těsto: 130 g hladké mouky, 40 g moučkového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 80 g změklého másla nebo margarínu, 1 žloutek, nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónuNa ozdobení: 1 balení tubiček na zdobení Dr.Oetker, 1 balení polevy světléJeště potřebujeme: plech na pečení, papír na pečení, formičku ve tvaru srdíčka (Ø asi 7 cm), 6 dřívek nebo špejlí
Postup: Na přípravu těsta smícháme na pracovní ploše mouku, cukr, vanilínový cukr, máslo nebo margarín, žloutek, kůru a ručně vypracujeme hladké těsto. Vyválíme plát o tloušťce 1 cm a formičkou vykrajujeme srdíčka. Do každého srdíčka zasuneme dřívko nebo špejli. Srdíčka přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.Srdíčka necháme vychladnout. Po vychladnutí zdobíme dle vlastní fantazie.TIP: před pečením špejli namočíme do vody, aby během pečení nezhnědla.
Cappuccino větrníky
Suroviny: Na těsto: 1 balení věnečků Dr. Oetker, 1 zarovnaná polévková lžíce kakaa, 250 ml vody, 125 g margarínu, 3 vejceNa náplň: směs na přípravu krému, 650 ml mléka, 1 zarovnaná polévková lžíce instantní kávy, 150 g změklého másla, 60 g moučkového cukru, 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml studeného mlékaNa ozdobení: 1 balíček polevy tmavéJeště potřebujeme: 2 plechy na pečení, elektrický ruční šlehač, cukrářský sáček s řezanou trubičkou
Postup: Do směsi na přípravu těsta přimícháme kakao a připravíme odpalované těsto s vodou, margarínem a vejci podle návodu na obale. Těsto vložíme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou. Na tukem vymazaný plech nastříkáme větrníky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.Větrníky necháme vychladnout.Ze směsi na přípravu krému uvaříme krém podle návodu na obalu. Během vaření krému přidáme kávu. Máslo vyšleháme s cukrem elektrickým ručním šlehačem dohladka a po částech do něho zašleháme na nejvyšším stupni vychladlý krém. Větrníky podélně rozřízneme. Na vychladlé spodní části nastříkáme pomocí cukrářského sáčku krém.Šlehačku ušleháme s mlékem podle návodu na obale, naplníme do cukrářského sáčku a naneseme na krém.Na ozdobení v kastrůlku ve vodní lázni rozpustíme polevu. Vrchní části větrníků zlehka namočíme do rozpuštěné polevy a položíme na šlehačku. Uložíme do chladničky.
Malinové pohlazení
Suroviny: Na ovocnou náplň: 300 g mražených malin, 30 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 zarovnaná lžička jemného bramborového škrobuNa krém: 500 g polotučného tvarohu, 30 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, šťáva z 1 citrónu
Postup: Na přípravu ovocné náplně odebereme asi 12 malin na ozdobení. Zbytek malin vložíme do kastrůlku. Přidáme cukr, vanilkový cukr a na nízkém stupni zahříváme. Přidáme škrob a ještě asi 1 minutu zahříváme. Odstavíme a necháme zchladnout.Na přípravu krému v míse smícháme tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem a šťávou a metličkou vymícháme dohladka.Pomocí polévkové lžíce plníme poháry střídavě krémem a ovocnou náplní. Ozdobíme malinami a do podávání uložíme do chladničky.
Ovocná lívancová srdíčka
Suroviny: Na těsto: 100 g zmrazeného lesního ovoce, 1 balení lívanečků Dr. Oetker, 300 ml vody, olej na smaženíNa ozdobení: 300 g zmrazeného lesního ovoce, 2 zarovnané polévkové lžíce cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 zarovnaná lžička jemného kukuřičného škrobu, 1 balíček šlehačky v prášku, 150 ml studeného mléka
Postup: Zmrazené ovoce necháme trochu povolit. Ponorným mixérem ovoce částečně rozmixujeme. Na přípravu těsta v míse smícháme směs na přípravu lívanečků s vodou a ovocem. Metličkou vypracujeme hladké těsto a necháme 5 minut stát.Na ozdobení v kastrůlku smícháme ovoce s cukrem, vanilínovým cukrem a škrobem a krátce povaříme. Na rozehřátou, olejem potřenou pánev položíme formičku, do které nalijeme těsto. Smažíme z obou stran dozlatova.Šlehačku v prášku připravíme s mlékem podle návodu na obale. Lívanečky ozdobíme omáčkou a šlehačkou.
Pečená jablka s marcipánem
Suroviny na 10 menších sklenic: 1 kg sladkokyselých jablek, cca 300 g třtinového cukru (skutečné množství podle sladkosti jablek), 2 svítky skořice, 2 hvězdičky badyánu, 150 ml jablečného moštu, cca 100 g hotového marcipánu (lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo obchodech pro cukráře, případně si ho můžete vyrobit i doma)
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na větší kostičky. Do hrnce se silným dnem nebo do litinového vysokého pekáče (můžete připravovat i v troubě) nalejte mošt, přidejte koření a přiveďte k varu. Přidejte jablka a část cukru, promíchejte a nechte cca 10 minut vařit. Podle chuti přidejte zbytek cukru (celkové množství cukru záleží na sladkosti jablek a vaší chuti, budete přidávat ještě marcipán, který je sám o sobě sladký). Pokračujte v mírném varu, občas promíchejte, dokud jablka nebudou mít příjemně hustou konzistenci (neměla by být tekutá). Případně umístěte pekáč do trouby na 160 stupňů, občas promíchejte hlavně od krajů. Délka vaření se opět odvíjí od typu a šťavnatosti jablek.Vyjměte skořici a badyán a do jablečné směsi opatrně vmíchejte kousky marcipánu, dokud se nerozpustí. Pokud vám zůstanou malé hrudky, vůbec to nevadí, naopak podtrhnete marcipánovou chuť. Hotovou ještě teplou směs rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; pro delší trvanlivost případně sterilujte.Tip od Sabiny Kmencové z Nebespán café & apartments v Kašperských horách: Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku. Báječně se také hodí na lívance, palačinky, do jogurtu nebo z ní můžete, vrstvením pečených jablek, piškotů namočených v jablečném džusu a našlehaného mascarpone, vyrobit fantastické jablečné tiramisu.
Mozartovy koule
Suroviny: 150 g nugátu, 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo v prodejnách pro cukráře), nebo si marcipán připravte vlastní: 200 g loupaných mandlí, jemně mletých, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek, ½ ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků atp.). Dále potřebujeme 2 lžíce třešňovice nebo griotky, 10 g velmi jemně sekaných pistácií, cca 100 g prosátého moučkového cukru (dle potřeby), hotovou hořkou čokoládovou polevu, papírové košíčky na pralinky
Postup: Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten – mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem. Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta. Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček. Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát. Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu. Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku.
Croquembouche
Suroviny: 180 g hladké mouky, 250 ml vody, 80 g másla, 5 vajec, špetku soli, moučkový cukr na posypání pyramidyNáplň: 500 ml 33 % smetany ke šlehání, 100 g cukru, karamel, 150 g bio třtinového cukru, 180 ml smetany, 2 lžíce naše bio javorového sirupu, 50 g másla
Postup: Hrnec vypláchněte studenou vodou a dejte do něj vodu, máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku. Míchejte, dokud se těsto nepřestane přichytávat. Až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou. Až těsto vychladne, všlehejte do něj vejce, jedno po druhém.Dva plechy vyložte pečicím papírem a z těsta tvarujte pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm. Troubu předehřejte na 210 °C a kuličky vložte do trouby. V této fázi pečení troubu neotevírejte, těsto by nevyběhlo. Po deseti minutách snižte teplotu na 190 °C a kuličky pečte dalších 12 minut. Zatímco chladnou, vyšlehejte smetanu s cukrem. Spodek každého kousku trochu natrhněte nožem nebo hrotem zdobičky a naplňte šlehačkou.Na karamelový krém si připravte velkou pánev a nasypejte do ní cukr. Při střední teplotě nechte cukr rozpustit, nemíchejte. Když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhněte pánev z ohně a nechte vychladnout. Do zkaramelizovaného cukru vmíchejte dvě lžíce smetany a vraťte na oheň. Přiveďte k mírnému varu a přilijte zbývající smetanu, javorový sirup a máslo. Karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček.Spodní část každého větrníku namočte do karamelu a sestavujte opatrně pyramidu. Jako oporu můžete využít papírový kužel, který seženete v cukrářských potřebách. Nebo kuličky postupně vyrovnávejte na plochý dortový podnos. Základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička. Zbytkem karamelu oviňte pyramidu ze všech stran. Úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru.Tipy a triky navíc: Lze kombinovat různé varianty těsta (nádherně vypadají větrníčky kakaové) s rozmanitými náplněmi (žloutková, pudinková, kávová). Velmi efektně vypadá originální zdobení – cukrářské perličky, flitry, marcipánová srdíčka, hvězdičky apod. Obzvlášť neodolatelné jsou větrníčky plněné vanilkovou zmrzlinou a polité rozpuštěnou čokoládou.Pokud vám připadá příprava dezertu příliš zdlouhavá, ušetřete čas tím, že větrníčky z odpalovaného těsta přichystáte předem. Jednotlivé kuličky nechte v rozestupech zamrazit a upečte je, až bude mít čas.
Mléčné želé s čerstvými fíky
Suroviny na 4 porce: 10 g plátkové želatiny, 400 ml čerstvého mléka, lžička růžové vody, špetka soli, 40 g cukru, čerstvé fíky
Postup: Malý pekáček nebo obdélníkový tácek potřeme velice jemně olejem, vyložíme fólií a dobře jí na celou plochu vypneme. Do misky nalijeme studenou vodu a ponoříme do ní plátky želatiny. Necháme 15 minut nabobtnat. V rendlíku nahřejeme polovinu mléka, ale nevaříme. Přidáme sůl a želatinu, ze které vymačkáme vodu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí.Přilijeme růžovou vodu, přisypeme cukr a důkladně rozmícháme. Směs umístíme i s kastrůlkem do studené vody, přilijeme zbylé mléko a mícháme, dokud není jen lehce vlažná. Potom jí přelijeme do pekáčku. Ztuhlé želé nakrájíme na libovolné tvary, rozdělíme je na talířky, doplníme čerstvými fíky a přelijeme trochou medu.
Domácí karamelovo-ořechová zmrzlina
Suroviny: na 4 porce: 170 ml čerstvého mléka, 80 ml smetany na šlehání 31%, 50 g cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový lusk   Dále potřebujeme: 50 g vlašských ořechů, 10 g másla, 35 g cukru, 40 ml rumu
Postup: V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nahrubo nadrcené ořechy a zvolna je opražíme, přisypeme cukr a mícháme, dokud nezačne hnědnout. Zalijeme 50 ml vody, rum a rozvaříme.Mléko se smetanou nalijeme do kastrůlku a dáme vařit. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem z něj na prkénku seškrábneme zrnka vanilky a vmícháme je do mléka se smetanou. Přidáme i prázdný lusk a vaříme asi 5 minut.V kovové misce vyšleháme cukr se žloutky do krému. Postupně do nich přišleháme 10 lžic svařeného mléka a potom pomalu i ostatní mléko se smetanou. Misku s krémem potom posadíme do vodní lázně a mícháme, dokud krém lehce nezhoustne. Když do něj ponoříme polévkovou lžíci, vytáhneme jí a otočíme bříškem nahoru, musí na lžíci zůstat tenká vrstva.Základ nalijeme do tvořítek na led. Dáme do mrazáku a necháme zmrazit. Kostky zmrzliny rozsekáme v sekacím strojku najemno, přendáme do mísy, přimícháme ořechy a dáme znovu krátce zamrazit.
Růžové sametové cupcakes
Suroviny na cca 10 porcí – těsto:  150 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 150 g krupicového cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřicího prášku na pečení, 3 vejce (pokud se vám nebude zdát těsto kompaktní, přidejte ještě jedno vejce), 20 ml červeného potravinářského barviva, 10 papírových nebo silikonových košíčků na muffiny nebo forma na muffinyKrém: 150 g rostlinného tuku, 150 g moučkového cukru, lžička červeného barvivaDekorace: červený fondán (lze koupit v super a hypermarketech nebo na e-shopech), nasekané sušené brusinky, na červeno obarvený cukr, lístky/snítky máty
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme cukr s rostlinným tukem, následně postupně přidáme vejce a barvivo. Hmotu vyšleháme dohladka, pak přidáme mouku a vypracujeme do hladkého těsta. Formičky na muffiny naplníme do 2/3 a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě. Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout.Mezitím si připravíme krém. Vyšleháme rostlinný tuk a moučkový cukru do hladkého krému a přimícháme potravinářské barvivo. Necháme v lednici chvíli vychladnout. Dále si připravíme fondán – rozválíme jej na slabý plát a vykrojíme z něj kolečka. Ta položíme na vršek muffinu, pomocí zdobícího sáčku dozdobíme krémem a nakonec ozdobíme nakrájenými brusinkami, barevným cukrem a snítky máty.Tip: Lze si vyrobit i vlastní červené barvivo, k tomu budete potřebovat: 100 ml šťávy z červené řepy, 100 g krystalového cukru, šťávu z poloviny citrónuV kastrolku smíchejte šťávu z řepy, cukr a citrónovou šťávu a přiveďte ji k varu, nechte chvíli zredukovat. Poté stáhněte z hořáku a nechte vychladnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám