Hlavní obsah

Netradiční stravování podle veganů, vitariánů a frutariánů

Novinky, das

Špatnou stravu řada odborníků považuje za základní kámen vzniku civilizačních chorob, jako je cukrovka, obezita či kardiovaskulární onemocnění. Proto se stále více lidí upíná ke zdravější formě stravování. Ani samotní odborníci se ale nemohou shodnout, jaká strava je pro lidský organismus skutečně nejzdravější. Podívejte se s námi na nejoblíbenější trendy netradičního stravování.

Foto: Profimedia.cz

Netradiční formy stravování lze využívat i jako formu krátkodobé detoxikace organismu.

Článek

Vegani 

Oproti známému a dnes velmi rozšířenému vegetariánství je veganská forma stravování ještě o něco přísnější. Veganství je považováno za životní filozofii spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů, tedy nejen masa, ale i mléčných výrobků a vajec.

Vyznavači veganské stravy často odmítají i jakékoli jiné využívání zvířat k lidskému užitku, například odmítají konzumovat i med. Mezi typické veganské potraviny, které nahrazují maso, patří pšeničná, rostlinná nebo sójová bílkovina. Mléko používají například mandlové, sójové, rýžové a další. V jídelníčku převládají luštěniny, ovoce, zelenina a semínka. Vyzkoušet můžete, jak chutná takové knedlo, zelo se sójovým masem nebo puding z chia semínek a rostlinného mléka.

Veganství patří k méně rizikovým formám stravování. Důležité však je dodržovat přísun látek, které veganům přirozeně chybí. Kromě doplňování bílkovin nesmí lidé zapomínat ani na minerály a vitamíny, které udržují tělo zdravé.

„Lidský organismus začne postrádat omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro řadu životních funkcí. Klíčový je jejich význam pro správnou činnost mozku a snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Kromě ryb jsou ve vyšší míře přirozeným zdrojem této kyseliny také tofu, mandle, vlašské ořechy a rostlinné oleje z lněného semene a bezerukové řepky. Posílit správnou funkci srdce lze i formou kapslí s vysokým obsahem této látky,“ upozorňuje Klára Minczinger ze společnosti Generica.

Tip na sójové knedlo, zelo: Uvařené plátky rostlinného masa vložíme do zapékací mísy, přidáme rostlinné máslo, okořeníme kmínem, solí, pepřem a sójovou omáčkou a pečeme asi 40 minut.

Vitariáni

Z veganského způsobu stravování vychází také vitariánství nebo také raw strava. Předpokladem této stravy jsou syrové potraviny, které neprošly tepelnou úpravou nad 45 °C. Vitariáni totiž sdílí názor, že syrová strava je plná aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin a tepelnou úpravou potravin dochází k jejich ničení. S ohledem na zdraví má tato strava výhody v podobě nižšího obsahu tuků, přidaných cukrů, sodíku a cholesterolu. Obsahuje též pozitivní látky jako draslík, hořčík, vlákninu a kyselinu listovou.

„Raw strava obsahuje také vodu, která je nezbytně důležitá pro trávení. V případě tepelně upraveného jídla si ji tělo musí doplnit z jiných zdrojů, což vede k nutnosti pít litry vody denně, ale už druhořadé kvality,“ upozorňuje Tereza Havrlandová ze společnosti Lifefood.

Mezi oblíbená vitariánská jídla patří mrkvové špagety nebo sushi ze slunečnicových semínek. V dlouhodobějším měřítku se však vitariáni mohou setkávat s různými zdravotními problémy. Podobně jako u veganské stravy jim chybí důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Na lehkou váhu se nesmí brát ani nedostatek vitamínu B12, který vede od slabosti a únavy až k zvýšenému riziku onemocnění kardiovaskulárními chorobami.

Tip na mrkvové špagety: Nastrouháme pět mrkví na delší plátky, přidáme chia semínka a olivový olej a promícháme. „Špagety“ podáváme s omáčkou z česneku, kešu smetany, šťávy z citrónu a oleje.

Frutariáni

Mezi nejpřísnější formy životního stylu z pohledu dovolené stravy patří frutariánství. Vyznavači této formy výživy se stravují výlučně dužnatým, šťavnatým ovocem, ořechy, semeny a některými druhy zeleniny. V jídelníčku u nich nenajdeme obiloviny a veškeré živočišné produkty.

Frutariány se často stávají lidé, kteří dříve praktikovali syrovou či veganskou stravu, která z velké části ovoce zahrnuje. Za přechodem k tomuto životnímu stylu se však často skrývají také zdravotní, etické, náboženské, kulturní nebo ekonomické důvody s ohledem na životní prostředí.

Z dlouhodobého hlediska je frutariánství pro kvalitní život nevhodné. Tělu se nedostávají bílkoviny, minerální látky a prospěšné tuky. Naopak se zvyšuje příjem fruktózy, která negativně působí na slinivku břišní a přispívá k cukrovce. Z pohledu detoxikace lze ovšem frutariánskou stravu krátkodobě vyzkoušet.

„Mezi hlavní klady patří psychický pocit lehkosti, zlepšení dýchacího systému a fyzického zdraví včetně rychlejšího hojení ran. Vyzkoušejte například džusy, ovocné smoothie, saláty nebo různé druhy nesolených oříšků. Zkusit můžete i naklíčená semena čočky, munga nebo řeřichy. Tyto klíčky obsahují velké množství enzymů, esenciálních aminokyselin a velkou dávku vitamínu C, dodává Klára Minczinger.

Tip na ananasové smoothie s mátou: 1 ananas, 2 pomeranče, 1 grep, čerstvá máta, čerstvý zázvor. Ovoce odšťavníme a všechny ingredience rozmixujeme najemno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám