Hlavní obsah

Elegantní novinka na cukrovku umožní ušít léčbu na míru

Právo, Petr Veselý

Nový lék na diabetes umožňuje pacientům, aby se přebytečného krevního cukru zbavili jednoduchým způsobem: vyloučili ho s močí. Je ale zároveň hodně bezpečný, pokud jde o výkyvy hladiny krevního cukru. Prakticky u něj nehrozí hypoglykémie, tedy přílišný pokles krevního cukru. Ten může vést až ke ztrátě vědomí a dalším vážným komplikacím.

Foto: Profimedia.cz

Zelenina je pro diabetiky výhodná. Obsahuje málo kalorií i cukrů a hodně vlákniny. Ta pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru.

Článek

Nové pilulky ze skupiny gliflozinů vstupují do procesu, který se normálně odehrává v ledvinách. „V nich funguje pomyslná přepravní flotila náklaďáků, které označujeme zkratkou SGLT2,“ vysvětluje profesor Milan Kvapil, předseda Diabetické asociace ČR.

„Vychytávají cukr ze vznikající moči a převážejí ho zpět do krve. Glukóza je totiž pro tělo cenným zdrojem energie, o který nechce přijít. V okamžiku, kdy těmto náklaďákům zabráníme v práci, tedy když zablokujeme SGLT2 pomocí gliflozinů, nemá kdo převážet cukr z ledvin do krve. A ten se začne přirozeně vylučovat močí z organismu ven.“

Jako by vymočili jedno hlavní jídlo

Podle něj jde přibližně o 70 g glukózy za den. To je zhruba množství, které získáme, když sníme jedno hlavní jídlo. Uživatelé léku díky tomu zhubnou 2–5 kg zhruba během 3 až 6 měsíců. Podstatné je, že jde o úbytek tukové tkáně, a ne tekutin. Efekt hubnutí navíc přetrvává bez jo-jo efektu, tedy zpětného nabrání ztracených kil s nějakým tím přídavkem navíc.

Protože pacienti chodí po gliflozinech častěji na malou, měli by také víc pít: asi o tři až čtyři deci vhodných tekutin navíc každý den, nejlépe čisté vody. Díky intenzivnějšímu močení vyloučí rovněž více sodíku. To je spolu se snížením hmotnosti důvod, proč se většině pacientů sníží vysoký krevní tlak.

Pomocník i v pokročilém stadiu nemoci

Dalším pozitivem nového léku je, že působí nezávisle na hladině inzulínu v těle, ale i bez ohledu na to, jak moc se snížila citlivost tkání na něj. Jeho efekt neovlivňuje ani to, jak dlouho diabetik nemoc má a v jak pokročilém stadiu. To je výhoda hlavně u pacientů, které cukrovka trápí dlouhou řadu let. U nich bývá s postupem času stále složitější dosáhnout kontroly hladiny krevního cukru, a tedy i kompenzace nemoci. Nový lék jim v tom může významně pomoci.

Nenahrazuje inzulín, lze ho však kombinovat s ostatními léky na diabetes, protože má jiný mechanismus účinku a vzájemně si nevadí, naopak, doplňují se. To je zřejmě důvod, proč ho v těchto kombinacích hradí jako lék druhé volby zdravotní pojišťovny.

Mám ve vnitřnostech jako v pokojíčku

Příběh pacientky, který jsme slyšeli na tiskové konferenci, ukazoval, jak to může vypadat v praxi. Špatně totiž snášela metformin, lék, který dnes představuje klasiku na léčbu cukrovky. Tenhle problém má zhruba 10 až 15 % diabetiků. Potíže se u ní objevily nenápadně. Nejprve se ozval žlučník. Protože ji však trápí žlučové kameny, vnímala to spíš jako nepříjemnost než něco mimořádného.

Pak ženu pozlobil občasný průjem. Navíc ji začala bolet záda a ledviny. Průjmy proháněly pacientku stále častěji a byly intenzívnější. Do dvou hodin po jídle měla pocit, že jí praskne břicho. Vzdálit se od toalety, na to neměla kuráž.

Nový lék ze skupiny gliflozinů diabetičce umožnil snížit metformin na dávku, kterou snášela dobře. „Od té doby, co novinku beru, mám ve vnitřnostech jako v pokojíčku,“ žertovala. Ale nejen to, klesla jí také příliš vysoká hladina krevního cukru a spolu s ní i krevní tlak, který si dlouhodobě léčí. Dokonce mohla vysadit jeden ze dvou léků, jež na něj užívala, druhý začala brát v poloviční dávce.

Musí vypít půllitru vody navíc

Novinka ze skupiny gliflozinů není samozřejmě všemocným zázrakem, ale normálním lékem s vedlejšími účinky a také s nepopiratelnými limity. Mohou ho například dostat jenom diabetici, kteří mají v pořádku ledviny. Nezdá se být vhodný ani pro pacienty, kteří mají problém s dostatečným přísunem tekutin (například senioři vyššího věku, psychicky nemocní apod.). A není také určený diabetikům prvního typu.

Diabetici, kteří ho užívají, musí myslet i na to, že v horku, při horečce, při sportu nebo při fyzické aktivitě, při které se zpotí a ztratí tekutiny, by měli pít výrazně víc než normálně.

Není ideálním řešením pro pacienty, kteří trpí opakovanými infekcemi močových cest nebo je na intimních místech často trápí mykózy. Nárůst zmíněných infekcí po tomto léku nebyl v klinických studiích nijak mimořádný a je předmětem dalších výzkumů. Nicméně zvýšená hladina cukru v moči bývá živnou půdou pro bakterie, viry, kvasinky i plísně.

Ledasčemu může předejít už zmíněný zvýšený přísun vhodných tekutin. Nedá mikroorganismům velkou šanci se usadit a přemnožit, protože je neustále vyplavuje ven. Nicméně cukr v moči vytváří předpoklady pro zvýšené riziko těchto problémů.

Deset tisíc amputovaných nohou

Diabetoložka MUDr. Jana Psotová vidí v novince ze skupiny gliflozinů další příspěvek k tomu, jak ušít léčbu takříkajíc na míru. To lékařce připadá podstatné. V ČR je již 850 000 diabetiků, dalších zhruba 250 000 chorobu má, ale ještě o ní neví. Počet nemocných rychle stoupá. Stejně tak roste množství komplikací diabetu. Jejich léčba je drahá, navíc postižené vážně invalidizuje.

Infarkt se u nich objevuje až pětkrát častěji než v běžné populaci. Víc než 100 600 cukrovkářů má poškozený zrak a 2200 trpí slepotou. Přibližně 97 000 českých diabetiků poškodila cukrovka ledviny, zhruba 40 000 trpí syndromem diabetické nohy a více než 10 000 muselo podstoupit amputaci dolní končetiny.

Z těchto čísel je zjevné, že každý lék nebo jejich nová kombinace, která pomůže nemocným chorobu dostatečně kompenzovat, je pro ně nesmírně cenná. Oddálí nebo eliminuje zmíněné komplikace a zlepší kvalitu života.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám