Hlavní obsah

Drobné kroky, které pomohou v ozdravení životního stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem nového roku si lidé rádi dávají celou řadu předsevzetí, která by v konečném důsledku měla vést k jednomu jedinému, a to ke zlepšení životního stylu. Primář interního oddělení Nemocnice Na Homolce Milan Čech sestavil drobné kroky, kterými je v tomto směru dobré začít.

Foto: Profimedia.cz

Preventivní vyšetření je tím nejzákladnějším prvním krokem.

Článek

1. Návštěva praktického lékaře a absolvování preventivní prohlídky. Při preventivní prohlídce praktický lékař zkontroluje krevní tlak, hladinu krevních cukrů a cholesterolu a zváží všechna pacientova rizika. Na prevenci by se měli zaměřit zdraví lidé, kteří na ni dosud příliš nedbali. O to víc by se jí měli věnovat lidé nemocní. Například diabetici druhého typu, u nichž je cukrovka spojena s kilogramy navíc.

Pokud výsledky prohlídky nejsou příznivé, jsou tou nejlepší motivací k postupné změně celkového životního stylu a v některých případech i k zahájení potřebné léčby.

2. Stop kouření - holdování nikotinu představuje extrémní rizikový faktor zejména pro diabetiky, jejichž cévy trpí kouřením nejvíce. Diabetici-kuřáci jsou mnohonásobně víc ohroženi infarktem či uzávěrem cév dolních končetin, kdy hrozí až amputace. Reálné předsevzetí tedy je, že nebudou kouřit, budou jíst třikrát denně a zkusí zhubnout.

3. Dodržovat doporučení ohledně screeningových programů.  U žen je to preventivní vyšetření prsu po 45. roce věku a u všech je to prevence rakoviny tlustého střeva po dovršení 50 let věku.

Dvojnásob platí doporučení pro ty, v jejichž rodině se rakovina tlustého střeva vyskytla. "Reálné předsevzetí pro ně je, že budou chodit na preventivní prohlídky a z jídelníčku uberou maso a přidají vlákninu," shrnul primář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám