Hlavní obsah

Dopady vánočního přejídání mohou zmírnit borůvky

Vánoční svátky jsou ve znamení dobrého jídla, které se zdravým jídelníčkem mnohdy nemá mnoho společného. Podle finských vědců ale mohou být z pohledu cholesterolu v klidu ti, co mají doma v mrazáku lesní borůvky. Tyto plody se s nadměrnou konzumací tučných pokrmů snadno vypořádají.

Foto: Profimedia.cz

Za blahodárné účinky borůvek mohou barviva antokyany.

Článek

Konzumace tučných pokrmů vede k vyššímu výskytu zánětů v těle. Ačkoli je zánět obrannou reakcí imunity, v dlouhodobém ohledu může způsobit více škody než užitku. Lesní borůvky obsahují velmi mnoho polyfenolů, které účinkují jako antioxidanty a dokážou potlačovat negativní vliv zánětů.

Vědci z Finska testovali účinky konzumace lesních borůvek na zdraví při zvýšeném příjmu tuků. Polyfenoly obsažené v lesních borůvkách prokazatelně chrání tělo před záněty, vysokým krevním tlakem a diabetem, i když je příjem nasycených tuků vyšší a tělo musí bojovat s vyšší mírou zánětů.

„Za blahodárné účinky borůvek mohou barviva antokyany ze skupiny polyfenolů, která dávají těmto bobulím tmavě modrou barvu. Tyto látky působí jako silné antioxidanty a chrání buňky před poškozením volnými radikály,“ tvrdí autoři z Východofinské univerzity v Joensuu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám