Hlavní obsah

Diabetikům s poruchami erekce může pomoci červené víno

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jen v České republice trpí cukrovkou více než milión lidí. Kromě jiných zdravotních problémů a omezení s sebou nese diabetes u mužů až v 90 procentech případů poruchy erekce. Podle lékařů by jim tento problém mohl pomoci vyřešit neobvyklý „lék” – střídmé pití kvalitního červeného vína. To totiž obsahuje resveratrol, který má blahodárné účinky na zlepšení průtoku krve.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na problémy v intimním soužití vinou diabetu se rozhodli upozornit lékaři v rámci mezinárodní konference Reprodukční medicína, která se konala v minulých dnech v Brně také v souvislosti se Světovým dnem diabetu (14. listopadu).

Čeští diabetologové a sexuologové přitom doporučili pravidelné, ovšem střídmé pití moravských vín s vysokým obsahem antioxidantu resveratrolu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Důležitý endotel, vnitřní ochránce cév

Na výrobu takového vína už se začali specializovat i někteří vinaři a díky vyššímu obsahu antioxidantu se může toto víno prodávat i v lékárnách.

„Tento antioxidant zlepšuje takzvaný endotel cév – tedy jejich vnitřní ochranu. Endotel má mnoho důležitých funkcí, mezi které patří například i zlepšení průtoku krve. Z dosavadních výzkumů, prováděných zejména na zvířatech, vyplývá, že červené víno mělo jednoznačné stimulační účinky na buňky topořivých těles penisu,“ upozornil přednosta Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Pohanka.

Podle Pohanky by se měla střídmá dávka červeného vína pohybovat u mužů mezi 2 až 4 deci denně. V tuzemsku je na čtyři sta tisíc registrovaných mužů cukrovkářů.

Až 360 tisíc z nich trpí kvůli diabetu poruchami erekce, za což může špatné prokrvení tkání, ale také léky tlumící komplikace nemoci nebo špatná životospráva.

Problémy s erekcí můžou být také jedním z varovných signálů, které mohou diabetes včas odhalit. Erektilní dysfunkce jsou totiž u diabetiků třikrát častější a u 12 procent mužů jsou prvním příznakem diabetu.

Na příznivý vliv resveratrolu i při jiných komplikacích u cukrovky upozornil i přednosta II. interní kliniky FN u sv. Anny v Brně Miroslav Souček. „Světové výzkumy, které se zaměřily na vliv látek obsažených ve víně, prokazují, že jeho pravidelné a mírné pití snižuje riziko rozvoje dědičné cukrovky téměř o 60 procent oproti abstinentům,“ uvedl Souček.

„Konzumace suchého vína s nízkým obsahem zbytkového cukru zlepšuje prognózu diabetiků, snižuje i samotný výskyt cukrovky. Prokázán je i příznivý efekt na vznik a vývoj aterosklerózy a snížení výskytu srdečního infarktu. Třetinu nemocných, kteří prodělali infarkt, přitom tvoří právě diabetici,“ dodal.

Delší lisování

Účinky resveratrolu si pochvalují například lékaři ze Sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti, před rokem poprvé doporučili prodávat víno i v lékárnách. Podle studií totiž může některé víno s vysokým obsahem resveratrolu pomoci ženám otěhotnět.

Na vína s větším obsahem antioxidantu se zaměřuje například vinařství ResVinia. Zatímco v bílých vínech se resveratrol běžně vyskytuje v koncentraci do 0,8 mg/litr, v moravských červených vínech pak okolo 2 až 3 mg/litr, jednotlivé šarže vín ResVinia ho obsahují mezi 4 až 9 mg/litr.

„Výroba vína s vysokým obsahem resveratrolu vyžaduje prodloužení doby lisování. Díky delšímu kontaktu mezi slupkou a dužinou pak získáme mnohem více zdraví prospěšných látek,“ vysvětlila ředitelka vinařství Dana Odehnalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám