Hlavní obsah

Na Homolce operují mozek při plném vědomí, pacient u toho musí mluvit

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pacienti s mozkovým nádorem v oblasti center řeči podstupují v pražské Nemocnici Na Homolce operaci mozku při vědomí. Zatímco běžně je k této operaci pacient uspán, při ohrožení řečových center je po otevření lebky probuzen a musí mluvit. Kontroluje se tak, zda řeč zůstává zachována.

Foto: Václav Pergl, Právo

Operace mozku na pražské Homolce

Článek

„Jde o takzvanou awake operaci čili operaci při plném vědomí,“ říká MUDr. Jan Klener, primář Neurochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce. Při ní jsou pacienti po odhalení mozku vzbuzeni do bdělého stavu, ale samozřejmě jsou dál anesteziologem částečně tlumeni a je kontrolováno, aby necítili žádnou bolest.

Před vyjmutím nádorové tkáně se na odkrytém mozku nejdříve provádí stimulace a určují se funkčně významné oblasti – tomu se říká brainmapping. Provádí se tak, že neurochirurg postupně stimuluje elektrickými impulzy povrch obnaženého mozku a vyřazuje tak přechodně z funkce vždy malý okrsek tkáně.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neuropsycholožka dává průběžně úkoly

Zároveň neuropsycholožka PhDr. Lenka Krámská pacientovi dává úkoly, například mu na monitoru ukazuje jednoduché obrázky, které nemocný pojmenovává, nebo má předčítat či doplňovat nedokončené věty.

V případě, že by se stimulační elektroda, vedená neurochirurgem, ocitla v místě řečového centra, měl by pacient s mluvením problém. Pokud u pacienta dojde k řečovému výpadku, je to důležitá informace, že by stimulované místo nemělo být při operačním zákroku poškozeno.

Řeč nesmí být poškozena

Po zmapování funkčních oblastí mozku se přistupuje k samotnému odstranění nádoru, při němž je rovněž pacient při vědomí, a neuropsycholožka trvale testuje jeho řečové schopnosti a ostatní psychické funkce rozhovorem a vybranými úkoly. Pokud by se náhle začaly u pacienta projevovat abnormality, operace se ukončuje, aby důležitá centra řeči nebyla zákrokem nevratně poškozena.

První takový zákrok provedli tamní neurochirurgové loni v únoru. Jejich druhý pacient, David z Mladé Boleslavi, ve čtvrtek popsal novinářům, jak vloni v květnu operace probíhala.

Přiznal ale, že když mu lékaři navrhli, že bude při operaci mozku při vědomí, měl trochu obavy, co to bude obnášet. „Měl jsem strach, ale člověk to musí nějak dát, skousnout to, prostě jde do toho, aby mu to pomohlo,“ řekl.

Klener doplnil, že každý rok operují 250 pacientů s nádory mozku a přilehlých struktur. Operaci při plném vědomí, tzv. awake operaci, volí, když se dá jen obtížně přesně rozpoznat přechod mezi zdravou a nemocnou tkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám