Hlavní obsah

Chlapec s mozkovou obrnou díky Motolu mluví

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Rosůlkovým narodila dvojčata, velmi brzy zjistili, že jeden z kluků je jiný. Verdikt byl neúprosný: Davídek má mozkovou obrnu. Nemluvil, svaly měl v křeči, nepoužíval ruce. Před rokem mu ale lékaři voperovali baclofenovou pumpu, která dávkuje lék do mozkomíšního moku. Podle rodičů se stal zázrak, čtyřletý chlapec si sám podá i lentilku a začal dokonce mluvit.

Foto: Archív rodiny

Davídek s bráškou před operací

Článek

David Rosůlek je vůbec nejmladším pacientem, kterému motolští odborníci voperovali takzvanou baclofenovou pumpu. Je to téměř rok a rodiče jsou z pokroků, které během této doby udělal, nadšení.

„Syn má dětskou mozkovou obrnu od jednoho měsíce. Od narození se nevyvíjel jako jeho zdraví vrstevníci. Pouze ležel, měl stažené nožičky a ručičky používal jen minimálně. Komunikovali jsme spolu tak, že jsme mu s manželem kladli otázky

na odpověď ano či ne,“ popsala pro Právo Davídkův stav před operací jeho maminka Hana Rosůlková.

Zlom v životě Rosůlkových nastal v okamžiku, kdy se doslechli o speciální léčbě ITB pomocí baclofenové pumpy. Lékaři Fakultní nemocnice Motol na dotaz matky Davídka okamžitě reagovali. Pozvali je do Prahy na baclofenový test, aby zjistili účinky látky na jeho organismus. Tím chlapec úspěšně prošel a v listopadu ho pak operovali.

Funguje i u dosplěých

„Léčba pomocí ITB funguje na principu dávkování malého množství léku přímo do mozkomíšního moku v páteřním kanálku, což snižuje napětí svalů na končetinách. Hodí se pro pacienty, kteří mají ve velkém rozsahu postiženy horní i dolní končetiny a zároveň nemohou mluvit, protože jim v tom brání napětí svalů okolo úst,“ vysvětlil Michal Tichý, přednosta Neurochirurgické kliniky v pražském Motole.

Terapie ITB nepomáhá jen dětem, dobře funguje i u dospělých, kteří trpí roztroušenou sklerózou, jsou po úrazu mozku či po mrtvici. Není vhodná například pro lidi upoutané na vozík, které určitá ztuhlost drží takříkajíc ve stabilitě. Podle rodičů chlapce se účinek léčby dostavil téměř okamžitě. Po roce, kdy mohou i lékaři vyhodnotit účinky léčby, se shodují na zázraku.

Řekl „máma“

„Už během třetího dne po operaci jsme viděli změny, a to hlavně na rukou. Před operací je měl zaťaté v pěst, teď už si vezme třeba i lentilku a dá si ji sám do pusy. Obrovskou radost máme i z toho, že se rozmluvil. Nikdy nezapomenu, jak mi poprvé řekl máma,“ líčí dojatě Hana Rosůlková.

Podle lékařů má na tak skvělém výsledku podíl i věk Davídka, který dostal baclofenovou pumpu ve třech letech. „Metoda je vhodná pro děti už od tří let. Právě ve věkové skupině předškolních dětí, kdy je tělo ve vývoji, vidíme největší prostor pro využití léčby,“ potvrzuje Petr Libý z motolské Neurochirurgické kliniky dětí a dospělých.

Pumpu, která vypadá podobně jako kardiostimulátor, má malý Davídek voperovanou do bříška. Nutné je jen do ní nechávat doplňovat baclofen, což se dělá jednou za půl roku. ”Včera jsme akorát Davídkovi baclofen doplňovali. Věříme, že se bude i nadále tak skvěle rozvíjet. Už to, že je schopen uchopit klíčky od auta a hrát si s nimi nebo začal na maminku a tátu mluvit, je velká věc. Dokonce se v moři podle rodičů stavěl na nohy, jako by chodil, a to je opravdu skvělé,“ hodnotí stav chlapce ani ne rok po operaci neurochirurg Libý.

Zařízení, jež mu toto umožňuje, si chlapec podle rodičů vlastně nevšiml. „Pumpa, kterou má Davídek voperovanou do bříška, ho nijak neomezuje, ani o ní neví. Výsledek léčby je vidět čím dál víc a my s manželem věříme, že se synův stav bude i nadále zlepšovat. Jednoho dne třeba začne i chodit,“ doufá paní Rosůlková.

Reklama

Výběr článků

Načítám