Hlavní obsah

Rakovina plic se může u bývalých kuřáků projevit až po 20 letech

Novinky, das

O tom, že kouření patří mezi největší rizikové faktory vzniku rakoviny plic, není pochyb. Bohužel stále velké procento kuřáků toto riziko podceňuje. Podle vědců ale nemají vyhráno ani ti, co s kouřením přestali. Podle nejnovějších zjištění se nádorové buňky mohou zaktivovat i po dvaceti letech.

Foto: Profimedia.cz

Nádorová buňka rakoviny plic.

Článek

Vědci provedli u lidí s rakovinou plic genetickou analýzu jejich nádoru a zjistili, že existuje nesčetně variací v rámci každé mutace DNA, která vyvolává toto závažné onemocnění. Poškozené plicní buňky inhalovaným kouřem z cigaret se tak mohou proměnit v agresivní rakovinové buňky okamžitě, ale třeba i za dvacet let.

Prognóza rakoviny plic je přitom velmi špatná. Podle statistik jen 10 % nemocných žije ještě pět let po stanovení diagnózy. Většina nemocných totiž přichází k lékaři pozdě, a tedy v okamžicích, kdy už je šance na úplné vyléčení minimální.

„Tím, že jsme pochopili genetický vývoj nádoru, máme větší šanci najít skutečně účinnou léčbu, a tak výrazně zlepšit prognózu onemocnění,” vysvětluje pro deník The Independent profesor Charles Swanton z britského London Research Institute a UCL Cancer Institute.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuřáky nezastraší asi žádné varování

Ani varovné nápisy na krabičkách cigaret, ani odstrašující videa a vysvětlování odborníků neodradí většinu kuřáků od jejich zlozvyku. Přitom na nemoci...

Výběr článků

Načítám