Hlavní obsah

Padání vlasů je nutné řešit u žen i mužů odlišně

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během života každému člověku vypadne i několik desítek tisíc vlasů. Většinou se není čeho obávat, neboť to souvisí s přirozenou fází vlasového růstu. Problém nastává v okamžiku, kdy vlasy vypadávají delší dobu a kontinuálně ve větším množství.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu.

Článek

Kvalita a zdraví vlasů jsou zrcadlem stavu celého organismu. Vlasy dokážou odhalit nedostatky vitamínů a minerálů v těle, stejně jako hormonální nerovnováhu, nadměrný stres a začínající nemoc. Lze je považovat za poměrně spolehlivou analýzu zdravotního stavu a psychického i fyzického rozpoložení.

„Padání vlasů je běžnou záležitostí, kterou na sobě někdy pozoroval snad každý. Je normální, že každý den ztratíme až sto vlasů během jejich mytí nebo stylingu. Avšak pokud v rukou či hřebenu zůstávají klidně i celé chomáče vlasů, lze padání vlasů považovat za nadměrné a předčasné,“ vysvětluje Redken Art Designer Jana Burdová.

Poškozené vlasy také často mění barvu a strukturu. Když jeden vlas vypadne, vyrůstá na jeho místě další. Ovšem pokud je vlasová cibulka neaktivní, nový vlas již nevyprodukuje. K omezení růstu může přispět i podrážděná vlasová pokožka, tvoření stroupků, lupů nebo suché a lomivé vlasy.

„Velmi důležitou roli zde hraje prokrvení pokožky hlavy a vyživování vlasových váčků. Což je dost často znemožněno ucpáním lymfatického systému,” vysvětluje odbornice na péči o vlasy Marie Rouaud z Gisele Delorme a dodává: „Pravidelná lymfatická masáž hlavy tak může být tou nejlepší prevencí."

Kdy padají vlasy ženám a kdy mužům

Padání vlasů u žen obvykle souvisí s hormonálními výkyvy. Nejčastěji se tak děje v období těhotenství a po porodu, kdy je padání vlasů normální, nebo v období menopauzy. Všechny ženy zaznamenávají s postupujícím věkem určité řídnutí vlasů.

„Kromě hormonálních změn k faktorům, které způsobují ztrátu vlasů u žen i mužů, patří dědičnost, špatný krevní oběh, akutní onemocnění, úbytek hmotnosti, vysoká horečka, nedostatek železa, diabetes, poruchy štítné žlázy, stres, specifické poruchy výživy," vysvětluje Prim. MUDr. Peter Hajduk z GHO Clinic. Známé jsou i následky chemoterapie při léčení zhoubných nádorů.

Ženy přitom vypadávání vlasů nesou hůř než muži. Zatímco plešatí muži na své atraktivitě neztrácí, na ženy je pohlíženo jinak. „Problémy s vypadáváním vlasů jsou pro ně opravdovou psychickou zátěží. Bohužel dost často chybují v tom, že vše řeší samy, místo toho, aby se obrátily na odborníky. Dermatolog přitom na základě vyšetření dokáže nejlépe odhalit ty pravé příčiny a problém začít skutečně léčit,” upozorňuje dermatoložka Dagmar Kubicová.

„Mužská plešatost je dána z 90 procent genetikou, a pokud ji už někdo má ve své genetické výbavě, pak pro zabránění jejího vzniku příliš udělat nemůže," upozorňuje kožní lékařka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady MUDr. Monika Arenbergerová.

Když za padání vlasů může testosteron

Trochu jinak je tomu u tzv. androgenetické alopecie, kdy vyšší hladina testosteronu v krvi ničí vlasové kořínky a vlasy začnou vypadávat. Vlasová cibulka je totiž velmi citlivá na testosteron, který je aktivní v periferních tkáních, kam řadíme i vlasy.

Vlastní testosteron se v těle pomocí enzymu 5alfa-reduktázy přeměňuje na metabolicky aktivnější dihydrotestosteron. A ten je právě tou látkou, na kterou vlasové folikuly reagují. Jejich zvýšená citlivost je pak příčinou toho, že vlasy padají, jsou postupně kratší a tenčí. Vlasový váček přitom neodumírá, ale zůstává v pokožce v neporušeném, ale také v neaktivním stavu.

Proto muži plešatí mezi dvacátým a třicátým rokem, kdy mají hladinu testosteronu nejvyšší. V tento okamžik by muži měli podstoupit vyšetření buď na digitálním fototrichogramu, jenž dokáže odhalit detailní změny ve stavbě vlasů, anebo podstoupit komplexní vyšetření, které v sobě zahrnuje odebrání vzorku postižené kůže, vyšetření krve, mikrobiologické stěry, endokrinologické a imunologické vyšetření, v neposlední řadě rovněž oftalmologické vyšetření.

Léčba musí přijít včas

Pokud vlasy padají více než doposud, obecná doporučení radí začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových.

„Abyste předešli vypadávání vlasů, klaďte důraz na konzumaci potravin bohatých na zinek, jako jsou mořské plody, maso, játra, dýňová jádra a ořechy, ječné kroupy nebo pohanka. Zinek nepůsobí pouze proti vypadávání vlasů, ale také čistí pleť, snižuje množství cholesterolu v krvi, podporuje dokonce hojení ran či plodnost,“ vysvětluje Petra Burešová z kadeřnictví Klier v NC Královo Pole.

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.) přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

U špatného prokrvení pokožky musí být péče intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je zde dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení. V tomto případě může velmi dobře poradit na základě diagnostiky vlasů profesionální kadeřník.

„Zastavit vypadávání vlasů a podpořit jejich přirozený růst lze také speciální injekční aplikací růstových faktorů – modifikovaných výtažků z kmenových buněk, vitamínů a peptidů. Množství aplikací určí vyšetření, přičemž výsledky jsou patrné po jednom až třech měsících,” vysvětluje MUDr. Eva Harapátová z Medicom VIP.

Pokud se ale jedná o masivní vypadávání či podezření na alopecii, a tedy závažné onemocnění, lidé by měli v první řadě navštívit kožního lékaře, který jim nabídne komplexní řešení.

Foto: archív firem

Přípravky proti vypadávání vlasů

Alopecie jako autoimunitní onemocnění

U alopecie se může jednat i o autoimunitní onemocnění, kdy z nějakého důvodu začne imunita v určitém okamžiku napadat vlasové cibulky, tedy kořínky vlasů, jako kdyby to byla cizí tkáň nebo nepřátelský vetřelec. Při tom vznikne zánět.

Imunitní útoky tak začnou vlasové cibulky doslova decimovat. Vlasy slábnou a postupně vypadávají. U každého člověka jiným způsobem. U někoho se objeví jen kolečka na kštici nebo ve vousech, u dalšího rozsáhlé oblasti, případně mu vypadá úplně všechno.

Foto: Profimedia.cz

Alopecie

Toto onemocnění postihuje jak muže, tak ženy. Novinkám svěřila svou zkušenost paní Hana. Došlo u ní k tak masivnímu vypadávání vlasů, že měla doslova lysou hlavu a problém musela řešit nejprve šátkem a posléze parukou. Pomohla jí až speciální léčba na Dermatologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. I když je neustále pod lékařským dohledem, cítí se šťastně, jelikož jí vlasy opět narostly. Ne všechny případy ale končí tak jednoznačně a s tak velkým pozitivním efektem jako tomu bylo u ní.

Foto: Archív firem

Přípravky proti vypadávání vlasů -

Reklama

Související články

Jak účinně bojovat s lupy

Během svého života se s lupy setká téměř polovina populace. Přestože se jedná o kožní nemoc, lupy mohou způsobovat i řadu estetických problémů. Oblečení poseté...

Výběr článků

Načítám