Hlavní obsah

Ideální čas pro kontrolu a odstranění pih

Novinky, ema

Víte, jaký je rozdíl pigmentovou skvrnou a nebezpečným melanomem? A proč je dobré kontrolovat po letních radovánkách pigmentace na pokožce? Letní opalování na sluníčku může mít totiž dosti nepříjemnou dohru. Například zhoubný nádor, takzvaný kožní melanom. Po létě přichází ideální čas na kontrolu pih a znamének.

Foto: Profimedia.cz

Na pravidelnou prohlídku k dermatologovi, na preventivní vyšetření znamének bychom měli docházet jednou za rok.

Článek

„Období po létě je vhodné pro vyšetřování znamének. Sledujeme změny, které se na kůži vyskytly v souvislosti se slunečním zářením, jako je např. ztmavnutí či zvětšení znaménka, jeho vyvýšení nad úroveň kůže nebo naopak vymizení pigmentu v určitém místě,” říká dermatoložka Monika Arenbergerová.

Mnoho lidí si bohužel dodnes myslí, že pigmentové skvrny vznikají pouze z nadměrného opalování anebo jsou projevem předčasného stárnutí kůže. Ovšem takový omyl a neznalost může stát člověka život. Na rakovinu kůže zemře ročně zhruba 300 lidí.

Počet melanomů přibývá

Ovšem někteří jedinci prevenci vyšetřování znamének a pih stále zanedbávají, což dokazují i oficiální čísla. „Ročně onemocní zhoubným nádorem kůže okolo 2100 lidí,“ varuje dermatoložka Kateřina Klauzová z Asklepionu.

A lékaři varují, že počet nových případů melanomu každoročně přibývá. Za posledních 40 let se jejich počet dokonce zesedminásobil, přičemž odůvodnění situace souvisí se změnou životního stylu a pravděpodobně i s úbytkem ozónové vrstvy v atmosféře.

Jak postupovat

Monika Arenbergerová doporučuje, aby lidé nechali po dovolené opálenou kůži vyblednout, a teprve poté vyhledali dermatologa. „Znaménka se totiž na opálené kůži jeví tmavší a rizikovější. To by mohlo být zavádějící a mohlo vést ke zbytečným zákrokům,“ říká. Pokud lékař nalezne znaménko, kterým si není jist a bude se jevit jako sporné, pacienta vyšetří digitálním dermatoskopem, který umožní jeho zvětšení, archivaci a porovnání v čase.

Foto: Asklepion, M. Arenbergerová

Ukázka maligního (zhoubného) melanomu

„Při odstraňování znamének ze zdravotních důvodů vždy znaménko odstraňujeme chirurgickou excizí a odesíláme na histologii. Znaménka, která odstraňujeme z kosmetického či estetického důvodu, lze většinou odstranit laserem,“ vysvětluje primářka Asklepionu Hana Smutková.

Většina prostředků používaných při diagnostikování stavu melanomu dokáže s téměř stoprocentní jistotou určit, zda se jedná o zhoubný nádor nebo hrozí riziko jeho vzniku.

Zákroky na podzim

Dermatologové využívají s oblibou podzimní a zimní období pro odstranění rizikových projevů, a to zejména proto, že svou pokožku v tomto období už příliš nevystavujeme slunci. „Čerstvá jizva by totiž neměla být tři měsíce vystavována UV záření. Mohlo by totiž dojít k její pigmentaci a nepěknému vzhledu,“ doplňuje Arenbergerová.

Smutková dále doporučuje po zákroku zůstat v klidu, nesportovat a vyčkat, než se rána zcela zahojí. „Po zákroku musíme dávat pozor na sekundární infekci rány,“ dodává. Po odstranění stehů můžete jizvu lehce promazávat sádlem nebo různými prostředky na jizvy. O nich se ale poraďte se svým dermatologem. Zákrok hradí zdravotní pojišťovna v případě, kdy je nutné znaménko odstranit ze zdravotních důvodů. Estetické zákroky si pacient musí uhradit sám.

Melanom, nebo pigmentová skvrna?

Po létě se na kůži mohou vyskytnout i prosté pigmentové skvrny, které jsou esteticky nevzhledné. Řada jich sama vybledne. Arenbergerová na vyblednutí doporučuje krémy s retinem (vitamin A) nebo ovocnými kyselinami. Jejich gumovací účinek je prý efektivní a bezpečný.

Nebezpečné znaménko poznáte tak, že při bedlivém pozorování začne měnit svůj tvar a barvu, svědí vás nebo dokonce krvácí. V takovém případě je nutná bezprostřední návštěva dermatologa. Na pravidelné návštěvy dermatologa a kontrolu znamének by měl každý člověk docházet vždy jednou za rok, po létě.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak na pigmentové skvrny

Nadměrné slunění je nejčastější příčinou nevzhledných pigmentových skvrn na tváři, rukou, nohou či v dekoltu. I když tuto estetickou vadu na kráse lze již dnes...

Výběr článků

Načítám