Hlavní obsah

Klidně si poplačte, pomáháte svému zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pláč a slzy nás doprovázejí po celý život. Ze zdravotního hlediska jsou slzy nepostradatelným pomocníkem, pláč jako takový zase pomáhá po psychické stránce. Jak ale stárneme, často se za pláč stydíme a bereme ho jako vlastní selhání. Přitom může být vhodným pomocníkem.

Foto: Profimedia.cz

Za slzy a pláč se nemusíme stydět. Občas si pořádně pobrečet pomůže uvolnit napětí a stres, navíc se díky tomu z těla odplavují škodlivé látky.

Článek

Pro mnohé jsou slzy jen na obtíž. Málokdo si ale uvědomuje, že jsou důležitým tělesným „produktem”, který nám také pomáhá. Slzy mají především ochrannou funkci, protože pomáhají z očí odplavovat různé nečistoty, čímž nás chrání před různými mikroby a infekcemi.

Pokud jsou slzy emocionálním projevem, mluvíme o pláči. Známe ho již od narození, provází nás celým životem. Jak ale lidé dospívají, za své slzy jakožto projev smutku, ale také radosti, se začínají stále víc a víc stydět.

Přitom pláč je projev, který nám může v mnoha ohledech udělat doslova dobře a prospět zdraví.

Zbaví stresu 

Stres je v posledních letech součástí života řady lidí. Ať už kvůli práci, problémům v rodině, nebo ve společnosti, je prostě všudypřítomný. A v boji s ním nám může pomoci právě pláč.

Kromě pocitu úlevy totiž pomáhá z těla odplavovat i nadměrné množství látek, které mohou problémy se stresem jen zhoršovat. Jednou z takových je například mangan. Ten v potřebném množství pomáhá regulovat obranyschopnost organismu, podporuje vývoj kostí a další. Jeho nadmíra není sice nijak toxická, může ale negativně ovlivňovat nervovou soustavu. A právě pláčem, respektive pomocí slz, se mangan z těla vyplavuje, uvedl pro Health badatel a biochemik William Frey.

Pomáhá posilovat vztahy

Pokud se nestydíme, a projevujeme pláč před někým blízkým, pomáhá to prý utužovat vztahy. A to nejen ty kamarádské, ale i partnerské, uvádí analýza biologa Orena Hassona zveřejněná v časopise Evolutionary Psychology.

Hasson analyzoval projevy pláče v různých emočních situacích i sociálních podmínkách a zjistil, že pláč je vlastně evoluční odpověď, jak získat soucit a podporu od lidí kolem nás.

Slzami ke štěstí

Pokud jste někdy slyšeli větu „Klidně se vyplač, uleví se ti”, pak vězte, že na tom asi bude něco málo pravdy. Nejedna studie už poukázala na fakt, že lidé, kteří se nebojí si občas poplakat, jsou celkově šťastnější.

Vědci to vysvětlují tím, že samotný pláč vyplaví z těla nahromaděné chemikálie a škodlivé látky, zatímco duševně nám pomůže se více uvolnit a lépe se vypořádat s bolestivými či náročnými situacemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám