Hlavní obsah

Většina populace má problémy s hladinou lipidů v krvi

Novinky, das

V rámci preventivního programu společnosti Synlab s názvem Zdraví národa si mohli lidé nechat zdarma vyšetřit hladinu tuků v krvi. Otestovat se tak nechalo 1039 lidí a jejich výsledky byly alarmující. Až 79 procent z nich mělo minimálně jeden ze sledovaných faktorů mimo normální hladinu. Přičemž problémy jen s cholesterolem v krvi mělo 61 procent z testovaných.

Foto: Profimedia.cz

U většiny lidí vysokou hladinu cholesterolu ovlivňuje strava a celková životospráva.

Článek

Problémy s lipidy přitom mají více muži než ženy. „U obou skupin se navíc ukázalo, že nejsou výjimkou špatné hodnoty u více sledovaných parametrů najednou,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Aleš Ducháček a dodává: „Zatímco u mužů měli největší problémy ti ve věku od 25 do 50 let, ženy dopadly nejhůře ve věku nad 50 let.”

Ačkoliv jsou výsledky vždy významně ovlivněny dědičností, tedy vrozeným „nastavením“ metabolismu, mohou za ně i špatné stravovací návyky a životospráva české populace. „Domnívám se, že horší výsledky v případě mladších mužů jsou dány především špatnými stravovacími návyky a také špatnou životosprávou obecně, problémy u starších žen jsou naopak odrazem celkové změny jejich fyziologie po menopauze,” hodnotí lékař.

Největší problémy se potvrdily u cholesterolu

Cholesterol je steroidní látka, kterou lidský organismus potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D. Pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Příliš vysoká koncentrace v krvi ale tělu víc ubližuje a významně ovlivňuje zdravotní rizika především kardiovaskulárního systému.

Při testování jej mimo normu mělo 57 % vyšetřených. Překvapením přitom bylo, že u žen se problémy vyskytovaly o deset procent častěji než u mužů. Přitom problémy s HDL cholesterolem (dobrým cholesterolem), který vrací přebytek tuku do jater, a tím brání jeho usazování v tepnách, mělo 18 % účastníků.

Vysoká hodnota poměru HDL : LDL, značí relativní vysokou hladinu HDL cholesterolu vzhledem k LDL cholesterolu, chrání organismus proti onemocněním srdce. Vyšší hladinu HDL cholesterolu v krvi lze podpořit fyzickou aktivitou a zdravější, vyrovnanou stravou.

Mnohem hůře dopadlo testování na LDL cholesterol („špatný cholesterol“), který se za určitých podmínek usazuje na stěnách tepen, tím snižuje jejich vnitřní průměr a hrozí jejich ucpání. Vysokou hladinu mělo 61 % z testovaných. U někoho za to může nadprodukce organismu, u většiny ale vysokou hladinu ovlivňuje strava a celková životospráva.

Triacylglyceroly vyšly hůře mužům

Triacylglyceroly jsou tuky uložené v tukové tkáni, zejména v podkoží a slouží jako zásobárna energie. Přijímáme je potravou, dále jsou tvořeny v játrech, tukové tkáni a tenkém střevě. Zvýšená hladina triacylglycerolů v krvi je jedním z rizikových faktorů rozvoje aterosklerózy (procesu ukládání tukových látek ve stěnách tepen, ztlušťování jejich stěn, zužování lumen cév) a jejich následných komplikací z nedostatečného prokrvení orgánů – především onemocnění srdce, mozku, dolních končetin. Jejich vyšší hladiny v krvi jsou časté u obézních osob, osob s cukrovkou a alkoholiků.

Extrémně zvýšené hladiny mohou vést k těžkému zánětu slinivky břišní. Z hlediska tuků v krvi jsou neohroženější skupinou ženy nad 50 let věku a muži mezi 25 a 50 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Tuky pod drobnohledem

Aby nám tuky dobře sloužily, musíme jich přijímat odpovídající množství a vybírat ty správné.

Výběr článků

Načítám