Hlavní obsah

Hormonální nerovnováha a její důsledky

Novinky, bok

O tom, jaké to je, když se bouří hormony, by mohla vyprávět nejedna žena. Mnohé si s nimi zažily své v těhotenství či po porodu, téměř všechny pak jednou měsíčně potrápí více či méně znatelná hormonální „bouře”. Ve většině případů se hladina hormonů ustálí po menstruaci. Stále častěji ale ženy (a někdy nejenom je) trápí i dlouhodobá hormonální nerovnováha a problémy s tím spojené.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z příčin dlouhodobého vyčerpání a únavy může být i hormonální nerovnováha.

Článek

Únava, pocit nafouklého břicha, změny nálad. To jsou jen některé z mnoha příznaků, s kterými se ženy jednou měsíčně setkávají ve spojitosti s menstruací a tím související hormonální nerovnováhou. Po pár dnech se ale většinou vše uklidní.

Co když ale ne, a co to může způsobit? Příčin může být celá řada, například vážnější zdravotní komplikace. Stále více se ale lékaři setkávají se situacemi, kdy je hlavním viníkem stres či dlouhodobá úzkost.

S tímto stavem si není radno zahrávat, a proto by při dlouhodobém problému s hladinou hormonů měla každá žena raději navštívit lékaře. Jaké příznaky hormonální nerovnováhy si o návštěvu odborníka přímo říkají?

Přehled těch nejzávažnějších pro server Health sestavila gynekoložka Alyssa Dwecková z Mount Kisco Medical Group v New Yorku.

Extrémní únava 

Únava a vyčerpání jsou v poslední době velmi častým jevem a může k nim docházet z mnoha různých příčin.

„Pokud se cítíte naprosto vyčerpaně po zkouškovém období nebo po neobvykle dlouhém večeru stráveném v práci, pak se jedná o poměrně běžný stav a z největší pravděpodobností se s vámi nic závažného neděje. Pokud jste ale vyčerpaní neustále, navíc například přibýváte na váze, trpíte znatelnými výkyvy chutí k jídlu nebo registrujete problémy se stolicí, může to být známkou snížené funkce štítné žlázy,” vysvětluje Dwecková.

Kožní změny 

Projevy nedostatku nebo naopak přemíry některých hormonů mohou být znatelné i na změnách pokožky. „Pokud u dospělých lidí dochází k častějšímu výskytu akné, a to hlavně ve spodní části obličeje, může to naznačovat vysokou hladinu testosteronu,” uvedla lékařka.

I když se nejedná o život ohrožující problém, může o to víc potrápit psychiku. Je tak vhodné navštívit lékaře, který může předepsat léky na stabilizaci hladiny hormonů.

Nadměrný růst ochlupení

Dalším z některých projevů naznačujících problémy s hormony může být nadměrný růst ochlupení po těle. A to jak například vlasů nebo vousů, ale i tmavých chloupků na hrudi, zádech či ramenou. Příčinou může být vzácný nádor, jehož výskyt je spojován s vylučováním testosteronu. Tato situace se však dá řešit léky nebo chirurgicky.

Nepravidelná menstruace 

Výrazným náznakem, že v těle něco není po hormonální stránce v pořádku, je u žen i nepravidelná menstruace.

Příčin může být opět několik - stres, problémy se štítnou žlázou, nízká hladina estrogenu nebo také syndrom polycystických ovarií (PCOS). Jde o poruchu, jejíž podstatou je nerovnováha v produkci ženských a mužských pohlavních hormonů.

Charakteristickým znakem PCOS bývá právě nepravidelná či zcela chybějící menstruace. I tento problém se dá pod dohledem lékařů úspěšně vyřešit.

Noční pocení 

Může se stát, že se především ženy budí v noci s pocitem přehřátí či zpocené, a to aniž by tomu odpovídaly aktuální teploty v místnosti. V takovém případě se může jednat o důsledek nižší hladiny estrogenu, případně také o tzv. perimenopauzu.

Perimenopauza je období, kdy nastává zlom mezi reprodukčním obdobím a menopauzou. Může docházet k nepravidelnostem v cyklu, k silnější či naopak mírnější nebo zcela chybějící menstruaci.

„Perimenopauza může nastat i deset let před klasickou menopauzou. Pokud tedy dochází k výrazným změnám menstruace u žen ještě před dosažením čtyřiceti let, může se jednat o předčasnou menopauzu,” uvedla Dwecková. I v tomto případě je lepší poradit se o problémech s odborníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Za každou láskou hledejte hormonální bouři

Láska romantická, vášnivá, ale i rodičovská mají jedno společné. Na jejich pozadí se vždy odehrává velký hormonální boj. Hormonem lásky je nejčastěji nazýván...

Výběr článků

Načítám