Hlavní obsah

Vědci našli nepříjemnou vazbu mezi mužským vzhledem a plodností

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se pozorněji podíváte kolem sebe, najdete určitě několik mužů, kteří by se bez sebemenšího zaváhání dali označit nálepkou „dokonalí”. Už jejich vzhled je často předurčuje ke snadnějšímu životu, alespoň co se navazování vztahů se ženami týče. Jak nedávno informovali vědci, perfektní vzhled nemusí ale zaručovat kvalitu ve všech ohledech. Například u spermií.

Foto: Profimedia.cz

Testosteron u mužů ovlivňuje řadu věcí, kromě jiného i vzhled nebo produkci spermií. Čím více ho ale tělo produkuje, tím horší kvalita spermií může trápit muže.

Článek

Nejedna žena tajně vzdychala či snila o krasavci, kterého buď potkala ve svém okolí, nebo ho viděla ve filmu. Ať obyčejní, či slavní, mají tito pánové krasavci jedno společné. Už samotný vzhled obličeje (vypracovaná postava k tomu také není k zahození) je často předurčuje k tomu, že budou dříve či později tajnými idoly mnoha žen a dívek, uvedl server Cleo.

Jak by ale řekl leckterý závistivec, krása není všechno. A přitakávají i vědci, kteří k tomu mají i své vědecké závěry. Z jejich pohledu a také z výsledků nedávné studie, publikované v časopise Journal of Evolutionary Biology, vyplynulo, že existuje spojitost mezi vzhledem a celkovou kvalitou spermií. Kdo ale čeká poměr „čím hezčí, tím lepší”, ten se mýlí.

Hlavní viník hormon

Ve studii prováděné odborným týmem vědců z Austrálie, Španělska a Kolumbie testovali celkem padesát dobrovolníků z řad studentů univerzity ve španělské Valencii. Kromě odebrání vzorku spermatu od všech zúčastněných odborníci také posuzovali různá specifika, co se vzhledu týče – například velikost očí, lícních kostí, celkový vzhled obličeje atd.

Podle výsledného hodnocení pak zjistili určitý poměr mezi celkovým vzhledem a kvalitou spermií. Jednoduše řečeno, čím maskulinnější vzhled, tím větší problémy s kvalitou spermií. Jako hlavní viník byl podle prvotního šetření označen testosteron, tedy mužský pohlavní hormon, který stimuluje tvorbu spermií.

Možné obavy ze strany žen ale rychle mírní doktor Jukka Kekalainen, spoluautor studie. „Bude zapotřebí ještě mnoho studií, abychom zjistili přesnou příčinu a specifický mechanismus, za jakých podmínek k ovlivňování tvorby spermií vůbec dochází,“ dodal pro Huffington Post v jednom z mnoha rozhovorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Když plodnost není samozřejmost

Počet neplodných párů v Česku za posledních deset let rapidně vzrostl. V dnešní době se jejich řady odhadují zhruba na 20 až 25 procent. Před šesti lety...

Výběr článků

Načítám