Hlavní obsah

Netradiční metody tradiční čínské medicíny

Právo, Petr Veselý

Gynekologové si s učitelkou angličtiny nevěděli rady. A ona s nimi také ne. Trápily ji výtoky z pochvy a lékaři neuměli ženě pomoci. Tak zkusila zajít na Kliniku Pivoňka v Praze, kde praktikují Tradiční čínskou medicínu (TČM) v celé její šíři, včetně cvičení.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Jednou z metod tradiční čínské medicíny je vynechání jakékoli syrové stravy. I zeleninu je třeba tepelně opracovat.

Článek

Když jí klasičtí lékaři dělali na gynekologii bakteriologické stěry z děložního čípku, jednou měla nález na jeho sliznici a podruhé ne. V každém případě zjistili příznaky, které hrozily rizikem vzniku nádorových změn, i když nízkým. V takových případech se jen pravidelně sledují a někdy i samy zaniknou.

Chodila v pravidelných intervalech na prohlídky a dál trpěla velice nepříjemným chronickým výtokem. Rozhodla se netrpět a zkusit čínskou medicínu.

MUDr. Ludmila Bendová z kliniky Pivoňka přesvědčila ženu, která na sobě vyzkoušela snad všechny diety, o nichž četla, aby přestala jíst syrovou stravu. A to včetně zdravé zeleniny. Měla si ji dopřávat jenom jako tepelně zpracovanou: dušenou, vařenou nebo pečenou.

Doporučila pacientce černou, bílou i hlazenou rýži, stejně jako kroupy, oves, špaldu nebo těstoviny. Zároveň se měla vyhýbat mléčným výrobkům, zejména v kombinaci s cukrem. Směla pouze jogurty v salátech, produkty z ryb a libové maso. Rovněž ženě doporučila pravidelné tělesné cvičení na posílení močového a pohlavního ústrojí.

Praktické adresy
Kontakty na specialisty, kteří praktikují různé disciplíny tradiční čínské medicíny, najdete třeba na www.klinikapivonka.cz. Nebo prostřednictvím webu www.cinskamedicina. cz, kde kliknete na kapitolu Praktici TČM.

Smyslem jídelníčku bylo to, aby jí potraviny dodaly více jangu (čínská medicína je založená na rovnováze mezi energiemi jang a jin, které symbolizují horký, aktivní, mužský princip a chladný, pasivní ženský princip. Začala také užívat biomasu z outkovky pestré. Tato dřevokazná houba se v TČM doporučuje na posílení imunitního systému. Má proto výborný vliv i na pozitivní změny sliznice děložního čípku.

Během šesti měsíců přestala být učitelka unavená, naopak cítila příliv energie a začala se rázněji i chovat. Výtoky pozvolna ustupovaly, až zmizely úplně. Zhubla o 8 kilo, což ji nadchlo. O to víc pak dodržovala jídelníček navržený lékařkou.

Chtěl se vyhnout operaci

Obchodníka s elektronikou trápil reflux, tedy nedomykavost žaludečního jícnu. Kvůli němu stoupají agresívní žaludeční šťávy tam, kam nemají - vzhůru. V jeho případě to bylo až do hltanu. Dráždily tam citlivé sliznice, vyvolávaly pálení žáhy a pocit knedlíku v krku. Způsobily rovněž zhrubnutí tkání v jícnu.

Lékaři pacientovi doporučili operaci. Na Kliniku Pivoňka přišel proto, že se mu na zákrok nechtělo. Nemohl si dovolit být tak dlouho na neschopence. Navíc v něm neviděl trvalé řešení svých potíží.

MUDr. Bendovou nezajímaly jen nálezy a mužovy objektivní potíže. Chtěla znát také jeho životní situaci. Ta nebyla lehká. Obchody nešly tak, jak by měly. Přitom rodina byla na jeho nadprůměrných výdělcích závislá. Platil vysokou hypotéku a obě děti studovaly, navíc na prestižních soukromých školách. Sečteno podtrženo, dost velký stres na to, aby odstartoval a akceleroval jeho problémy. K těm patřila také značná nadváha a potíže se žlučníkem.

Dietoložka z kliniky Pivoňka mu navrhla, aby se vyhýbal potravinám, které můžou jeho zdravotní potíže s refluxem zhoršovat. Tedy hlavně smaženým a pečeným jídlům. Ale také bílému i celozrnnému pečivu, zejména v čerstvém stavu. Doporučila mu, aby přešel na nejrůznější druhy rýže, jáhly, kroupy, pohanku a netradiční obilniny typu quinoi nebo amarantu. Denně by měl jíst zelenou listovou zeleninu v nejrůznější úpravě.

Cvičitel čínského léčebného cvičení čchikung obchodníkovi zase doporučil cviky, které zklidňují zažívání a pomáhají, aby se vrátilo zpět do přirozené rovnováhy.

Lékařka se snažila uklidnit pomocí akupunktury játra, žlučník i žaludek. Pacient dostal také čínské byliny harmonizující činnost žlučníku a jater. Někdy dokážou přispět k rozpuštění drobných žlučových kamínků.

Biomasa z korálovce ježatého (Hericium erinaceum), vzácné dřevokazné houby, užíval na zmírnění žáhy a žaludečních obtíží. Čínská medicína ji doporučuje na trávicí problémy, ale také na chronické záněty žaludečních sliznic, zánětlivé stavy trávicího ústrojí a na poruchy nervového systému.

Dnes už může téměř všechno

Po třech měsících zmizelo pálení žáhy a po šesti muž zjistil, že shodil 13 kilo. Do jídelníčku postupně vracel jídla, která měl rád. S výjimkou uzenin, potravin chemicky přibarvovaných nebo těch s konzervačními látkami. Manželka při nákupech důsledně pročítala etikety, na kterých musí být uvedené údaje o těchto látkách. Jedl hodně syrové, vařené i dušené zeleniny, ale také ovoce a prakticky nesolil.

Nesmyslné nařízení

Je to jedna z dalších bot úředníků EU v Bruselu. Zahrnuli do Nařízení o potravinách nového typu, jehož cílem je regulovat geneticky modifikované potraviny, také léčivou houbu outkovku pestrou a další prokazatelně přírodní potraviny nebo potravinové doplňky. Proto se nesmí v ČR oficiálně prodávat. Pokud je chcete, musíte si je objednat ze zahraničí. Tomuto nesmyslu se snaží čelit občanská iniciativa. Víc se dozvíte na www.nedejmesicoriolus.cz.

Dnes už může téměř všechno, přesto se snaží dodržovat doporučený jídelníček. Ví však, že se nic dramatického neděje, když si občas zahřeší. Podobně jako on se stravují i jeho dcery a manželka. Také ony zhubly, ale ne tak radikálně jako taťka. Když obchodník přišel na gastroenterologii na vyšetření jícnu, zjistili lékaři, že se mu téměř zahojil. Muže docela překvapilo, že se nikdo z lékařů nezajímal, čím to.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám