Hlavní obsah

Téměř polovina žen, které se léčily s rakovinou prsu, končí v invalidním důchodu

Novinky, das

Boj s rakovinou prsu je pro ženy vyčerpávající záležitost, a to nejen po stránce zdravotní, ale i finanční. Vlivem dlouhodobé léčby a pak také malé naděje návratu do zaměstnání se ženy dost často dostávají do finančních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Nejcitelněji rakovina prsu zasahuje ženy v produktivním věku.

Článek

Podle průzkumu společnosti ING Pojišťovny a Aliance žen s rakovinou prsu více než 45 % žen, které onemocněly rakovinou, skončilo v invalidním důchodu. Dalších 18 % zkrátilo svůj pracovní úvazek a 13 % muselo změnit obor nebo své pracovní zařazení. Jen u 20 % pacientek neměla nemoc dopad na jejich pracovní uplatnění.

Nejcitelněji tak rakovina prsu zasahuje ženy v produktivním věku. „Léčba i rekonvalescence představují pro nemocné skutečně velkou zátěž. Pro ženu, která má rodinu, děti či další závazky, jako je třeba hypotéka, je taková situace skutečně velmi problematická. Finančně i psychicky dopadá na celou rodinu a její stabilitu,” upozorňuje Eva Knappová, ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu.

Mezi pacientkami ve věkové skupině do 55 let dokonce v invalidním důchodu končí každá druhá žena (55 %) a jen 15 % z léčených pacientek se bez dalších omezení vrací do svého původního zaměstnání.

„Nemoc člověka vysílí fyzicky i psychicky. Časté jsou situace, kdy se žena do zaměstnání sice vrátí, ale vzhledem k jejímu zdravotnímu omezení jí nezbývá jiná možnost než pracovat na zkrácený pracovní úvazek nebo najít uplatnění na méně náročné pozici či v jiné profesi,“ dodává Eva Knappová.

Zaměstnavatelé nejsou vstřícní k nemocným ženám

O tom, že zaměstnavatelé nejsou vždy k nemocným ženám vstřícní, vypovídá i příběh paní Jany. Pracovala na pokladně v maloobchodním řetězci, a jak už to v dnešní době bývá, měla pracovní smlouvu na dobu určitou. Když onemocněla rakovinou prsu, následovala léčba a musela nastoupit do pracovní neschopnosti. Poté, co se matka tří dětí začala zotavovat a chtěla se vrátit do původního zaměstnání, místo zde už pro ni nebylo. Trvalo další půlrok, než si našla novou práci. Teprve nyní se rodina začíná pomalu dostávat z finančních trablů.

Nepříznivým komplikacím se nevyhnula ani paní Světlana. „Pracovala jsem v auditorské firmě a za dvacet let jsem si zde vybudovala slušnou pozici ve středním managementu. Vedla jsem tým několika lidí. Když jsem onemocněla rakovinou prsu, bylo mi jednapadesát. Nebylo to jednoduché období. Ale věděla jsem, že se chci ke své původní profesi vrátit. Věřila jsem, že právě práce mi pomůže vrátit se zpět do života. Na plný úvazek jsem se ale necítila.

Požádala jsem zaměstnavatele o zkrácený úvazek. Ale bohužel i přes mé dlouholeté dobré pracovní výsledky mi nevyhověl. Že prý potřebuje lidi, kteří pracují naplno. Řekla jsem si, že to zkusím. Pár měsíců jsem se v práci doslova trápila. Ač jsem se snažila, na plný úvazek jsem síly neměla.

Po poradě s manželem jsem nakonec dala v práci výpověď a zkusila štěstí v menší účetní firmě. Tam ocenili mé zkušenosti a poskytli mi poloviční úvazek. Peněz sice vydělávám čtvrtinu, než býval můj plat před nemocí, ale jsem ráda, že ještě nepatřím do starého železa. Prostě že můžu pracovat a neskončila jsem v invalidním důchodu jako řada žen, s kterými jsem se během léčby seznámila,“ vypráví Světlana.

Podle Knappové je pro řadu žen invalidní důchod nezbytností. Přestože by poměrně vysoké procento zaléčených pacientek práci zvládlo – třeba na částečný úvazek, nebo na jiné pracovní pozici. Než si ale procházet martýriem, kdy o ně zaměstnavatelé  nejeví zájem nebo jim odmítají vyjít vstříc a uzpůsobit jejich pracovní náplň, raději rezignují a končí v invalidním důchodu.

 Jak může ženám pomoci pojištění

Pojištění pro případ rakoviny prsu a pohlavních orgánů v dnešní době nabízí v Česku několik pojišťoven. Princip je jednoduchý – obdobný, jako u jiných typů rizikového pojištění. Žena si platí na měsíční bázi pojistné. V případě, že onemocní rakovinou prsu anebo pohlavních orgánů, pojišťovna jí poskytne pojistné plnění. V závislosti na rozsahu pojištění je ženě vyplacena sjednaná částka. Tyto finance jí pomohou snáze se vypořádat s finančními dopady onemocnění a zvýšit kvalitu a komfort vlastní léčby i rekonvalescence. K dispozici bývají také asistenční služby v průběhu léčby.

Příklad: Pojištění For You - už při měsíční splátce od 200 Kč měsíčně může být ženě při diagnostikování rakoviny prsu či pohlavních orgánů vyplacena pojistná částka až 750 000 Kč.  Zároveň může čerpat asistenční služby do výše 20 000 Kč. Mezi ně patří asistence v domácnosti, ošetřování a hlídání dětí nebo péče o seniory, pobyt domácího mazlíčka v útulku nebo hotelu, úklid domácnosti, dovoz jídla a léků nebo doprava na vyšetření do nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý má pocit, že rozumí rakovině

Lidé, kteří jsou onkologicky nemocní, se velmi často setkávají s určitými nepříjemnými reakcemi okolí. Téměř každý má totiž pocit, že právě jejich rakovině...

Výběr článků

Načítám