Hlavní obsah

V 35 letech onemocněla parkinsonem, zpět do života ji vrátila stimulace mozku

Novinky, das

Byla na vrcholu profesionální basketbalové kariéry, když se u ní objevily první příznaky Parkinsonovy nemoci. Nejprve tomu všemu nechtěla Hana z Kyjova věřit, bylo jí teprve 35 let, měla dvě malé děti a byla ve výborné fyzické kondici, ale jak se problémy stupňovaly, věděla, že je zle, a začala se svou nemocí skutečně intenzivně bojovat.

Foto: archív Hany N.

Až 10 % pacientů onemocní parkinsonem už před čtyřicítkou.

Článek

„Na začátku jsem si nepřipouštěla, že jsem nemocná. Parkinsonova nemoc se však brzy začala projevovat naplno a počáteční zpomalenost se rozvinula v mimovolní pohyby, které jsem najednou neměla pod kontrolou. Navenek jsem vypadala jako alkoholička nebo drogově závislá,“ vzpomíná dnes již 49letá bývalá sportovkyně.

Její stav se postupně zhoršoval a péče o rodinu byla najednou komplikovaná. V té době se ale dozvěděla o tzv. hluboké mozkové stimulaci (DBS = z angl. Deep Brain Stimulation). Unikátní operaci, která spočívá v zavedení tenkých elektrod do přesně vymezených míst v mozku, které jsou napojeny na neurostimulátor umístěný v podkoží na hrudníku. Ten vysílá rychlé elektrické pulzy a mění chování stimulovaných mozkových center. Díky tomu dochází ke zlepšení klinických projevů nemoci.

Podle doc. MUDr. Roberta Jecha, Ph.D., lékaře specializovaného centra Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze, tato metoda nemoc sice zcela nevyléčí, ale může vést u některých nemocných k výraznému zlepšení klinických příznaků.

Terapie mi umožnila návrat k normálnímu životu
paní Hana

První část operace probíhala bez uspání, aby lékaři dokázali přesně lokalizovat mozková centra a některá z nich nenarušili. „Být při vědomí a slyšet zvuky operatérského náčiní bylo hodně nepříjemné, ale věděla jsem, že nemám jinou šanci než to všechno vydržet,“ vypráví paní Hana, která hned po operaci pocítila úlevu.

„Mimovolní pohyby ustaly a já jsem mohla po letech konečně normálně spát. Celkově mi terapie umožnila návrat k normálnímu životu,“ dodává paní Hana.

Foto: archív firmy

Terapie DBS

Parkinsonova nemoc přichází většinou mezi 50. a 60. rokem života, až 10 % pacientů jí ale onemocní už před čtyřicítkou. V České republice komplikuje život toto onemocnění téměř 25 000 lidí.

Jedná se o degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy. Pacient postupně není schopen ovládat svůj pohyb. Stav se během dne střídá – někdy může nemocný působit jako téměř zdravý člověk, jindy jen ztuhle sedí či naopak trpí mimovolními pohyby. Častým projevem je třes, nemocní mívají problémy s komunikací, artikulací, psaním. Postupně se mohou přidávat deprese a další potíže jako bolest, zácpa, pocení, zhoršený čich a chuť.

„I když je Parkinsonova nemoc nevyléčitelná, může být kvalita života i s touto chorobou vyšší a na dobré úrovni díky lékům, rehabilitacím, psychosociální podpoře, logopedii a dalším terapiím, které se vzájemně propojují. Většina léků používaných při léčbě Parkinsonovy nemoci pacientům usnadňuje kontrolu nad řadou příznaků, bohužel však nezastavuje rozvoj nemoci,“ dodává prof. MUDr. Jan Roth, CSc., z Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN.

Přiblížit nemoc a její příznaky široké veřejnosti by měla napomoci kampaň „Doživotí“ s putovní výstavou, kterou připravilo občanské sdružení Parkinson-Help, o. s., a jež navštíví letos ještě šest měst České republiky.

  • 18. 8.–30. 8. – OC Galerie Třebovice (Sjízdná 5554/2, Ostrava-Třebovice)
  • 1. 9.–14. 9. – OC Plzeň (Rokycanská 1424/128, Plzeň)
  • 15. 9.–25. 9. – OC Fontána Karlovy Vary (Chebská 370, Karlovy Vary)
  • 26. 9.–12. 10. – OC Letňany (Veselská 663, Praha 9)
  • 13. 10.–26. 10. – FORUM Liberec (Soukenné náměstí 2a/669, Liberec 1)
  • 27. 10.–29. 10. – NC Eden (U Slavie 1527, Praha 10)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám