Hlavní obsah

Zajímavé novinky v léčbě zad a jiných chronických bolestí

Právo, Petr Veselý

Pětapadesátiletá žena seděla na okraji operačního lůžka a plakala. Štěstím a úlevou. Poprvé po čtyřech letech ji přestal bolet sedací nerv a ona se mohla normálně posadit. Vděčí za to nové metodě: intervenční léčbě bolesti.

Foto: archiv EuroPainClinics (2x)

Zpěvák a skladatel Martin Maxa s MUDr. Robertem Rapčanem před miniinvazívním vyšetřením svých plotének, které ho už několik let trápí.

Článek

Její problém se objevil po operaci nezhoubného nádoru, který zasahoval až do páteře. Těžko říct, jestli její trápení zavinily srůsty po zákroku, nebo něco jiného. Každopádně jí ze zad vystřelovala taková bolest, že nemohla sedět, stát ani chodit. Vyzkoušela kdejakou metodu u spousty specialistů, ale nic moc nepomáhalo. Až teď jí ulevil MUDr. Robert Rapčan, specialista z pražské EuroPainClinics, který používá nejnovější metody intervenční léčby bolesti.

Jde o šetrné miniinvazivní zákroky, při kterých zavádí do těla, včetně páteře, zařízení připomínající jehly, ale také miniaturní kamery a další instrumenty. Do postižených oblastí je nasměruje pod kontrolou operačního rentgenu nebo ultrazvuku a díky nim najde konkrétní nerv. Ten pak zkusí znecitlivit pomocí anestetika, které k němu vpíchne. Když po něm bolest zmizí, ví, že našel správné místo.

Anestetikum však většinou mívá jen dočasný efekt. Pak jen potřebuje zvolit některou z metod, se kterou dosáhne dlouhodobějšího a někdy i trvalého efektu. V tomto případě to byl radiofrekvenční proud. Žena absolvovala pět po sobě jdoucích ošetření. Po každém z nich cítila menší a menší bolest, až zmizela téměř úplně.

Když se ptala doktora Rapčana, jak dlouho efekt bude trvat, řekl jí pravdu: „Měsíc, půl roku nebo už napořád, ve vašem případě je to opravdu těžké odhadnout.“ Vydržel půl roku, teď zřejmě bude muset provést ošetření znovu. Lepší řešení pro ni zatím neexistuje. Ale i tak je za něj vděčná. Ví, že je složitý případ. Většině pacientů tady na klinice od bolestí pomůžou.

Nemoc je jako vězení

Chronická bolest trvá řadu měsíců, let a někdy i celý život. Spousty pacientů připraví o práci, o koníčky i o přátele. Ničí spánek, intimní život, vztahy v rodině, stejně jako sebevědomí. Nemocní se často cítí osamělí, trápí je depresivní stavy a nejednou i sebevražedné myšlenky.

Foto: archiv EuroPainClincs

Speciální jehlu s anestetikem zavedou lékaři velmi přesně přímo k postiženému nervu. Dělají to s pomocí operačního rentgenu nebo ultrazvuku.

Proto nepotřebují jen léčbu, která zmírní nebo odstraní jejich stav, ale také pomoc psychologa nebo psychiatra. Mohou jim nabídnout antidepresiva stejně jako psychoterapii.

S miniaturní kamerou až do páteřního kanálu

Téměř polovinu lidí, kteří prodělali operaci páteře, trápí dál bolesti. Často je způsobují srůsty. Jednou z nových metod, která jim může pomoci, je epiduroskopie. Lékaři při ní zavedou pomocí tenké sondy do páteřního kanálu kameru, s jejíž pomocí přesně najdou postižené místo.

Skrz sondu do něj nasměrují i léky, případně odstraní laserem nervy, jež vysílají bolest. Při jednom zákroku tedy pacienta vyšetří a zároveň ho i léčí. Trvá asi hodinu a lékaři ho dělají jen při lokálním znecitlivění, tedy anestezii. Mohou s ním komunikovat a sledovat jeho reakce. Protože jde o metodu miniinvazivní, klient po ní nemusí zůstat ve zdravotnickém zařízení a jde rovnou domů.

Martinu Maxovi našli příčinu vleklých problémů

Bolesti, které vycházejí z meziobratlových plotének, dokáže najít provokační diskografie. Nedávno ji podstoupil zpěvák a skladatel Martin Maxa. Už několik let ho trápí silné bolesti zad, právě kvůli postiženým ploténkám, a zatím hledal marně trvalejší řešení.

Specialisté mu v lokální anestezii a pod kontrolou rentgenu zavedli do jedné z nich silnější jehlu a vstříkli do ní kontrastní látku. Díky té přesně viděli poškozené místo. Protože má hodně práce, půjde na speciální zákrok, který se jmenuje Disc-Fx, až na podzim.

Při něm mu do ploténky zavedou tlustší jehlu a skrz ni odstraní její poškozenou část. Pomocí tepla navíc zlikvidují nervy způsobující bolest. I v tomto případě jde o ambulantní zákrok, který se dělá při vědomí pacienta.

Zároveň mu odhalili další dvě značně opotřebované ploténky. U těch už zákrok Disc-Fx udělat nejde. „Můžeme mu ale pomocí tepla přes intervenční jehlu odstranit nervy, které způsobují bolest v okolí těchto plotének,“ říká doktor Rapčan. I po tomto zákroku půjde hned domů, jen se musí zhruba šest týdnů fyzicky víc šetřit.

Řešení často hledá víc lékařů

Nevýhodou všech uvedených metod je to, že si je pacienti musí hradit sami. V zahraničí je řada z nich placená. Efektivně pomáhají postiženým a šetří náklady zdravotním pojišťovnám. Specialisté u nás o jejich úhradu bojují.

Bylo by však chybou vidět zázrak v nových metodách, jako je epiduroskopie, provokační diskografie, thermoablace, míšní stimulace a podobně. I ony mají své limity, nejsou vhodné pro každého a nedokážou vyřešit vždycky a všechno. Konečně jde ale o seriózní medicínu, ne o moderní šamanismus.

Centra léčby bolesti

Kontakty na nejbližší Centrum léčby bolesti (je v každém kraji) najdete na internetové adrese www.lecba-bolesti.cz. Případně můžete zavolat na telefonickou Linku proti bolesti: 224 435 587. O popsaných metodách se dozvíte víc na europainclinics. com/lecba-bolesti/bolestive-stavy/.

Stávají se pozvolna součástí léčby chronické bolesti, na které se podílejí také neurologové, rehabilitační lékaři a specialisté z dalších profesí. Centra specializovaná na tento druh zdravotních potíží s nimi spolupracují. Propagátoři intervenční léčby bolesti v tom nejsou výjimkou. Zákroky, o kterých byla řeč, mají největší smysl, pokud jsou součástí tohoto komplexního léčebného přístupu.

Reklama

Související články

Psychika ovlivňuje i početí dítěte

Se vším souvisí psychika, říká se často. Ne nadarmo. Psychika hraje opravdu zásadní roli v životě, protože reguluje a řídí prožívání a chování člověka. Souvisí...

Hypertenze je totálně podceňovaná choroba

Jsou to šokující údaje. Vysoký krevní tlak, tedy hypertenze, trápí v ČR necelé dva milióny lidí. Přibližně třetina z nich o své nemocí neví, protože se o ni...

Když bolí srdce

Každého z nás občas bolí u srdce. Někdy z nešťastné lásky, jindy z únavy či vyčerpanosti. Jak však bolí srdce, když jde o život? Jedním z klasických příznaků...

Výběr článků

Načítám