Hlavní obsah

S letní chřipkou se nemusíte potit v posteli

Novinky, Eva Dvořáková

Ačkoliv je výskyt chřipky nejvyšší v zimě, i v létě se může stát, že se virem této zákeřné a nepříjemné nemoci nakazíme. Na rozdíl od zimní chřipky, kterou si lidé přenášejí v uzavřených prostorách, je ale riziko nakažení v létě v podstatě nulové.

Foto: Profimedia.cz

V létě je chřipka spíše na obtíž, ale když přijde, není vhodné se jí snažit přechodit.

Článek

Léčba chřipky v létě se v ničem neliší od léčby klasické, sezónní chřipky v zimě. Vzhledem k tomu, že onemocnění je vyvoláno virem, nepoužívají se antibiotika, která zabíjí bakterie.

„Teplé počasí s sebou nese mnoho situací, kdy se člověk snaží své přehřáté tělo co nejrychleji ochladit. Jenže tím si způsobí teplotní šok, kterému organismus ne vždy dokáže čelit,“ říká doktor Petr Jirák, primář oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku pražské Nemocnice Na Homolce.

Naše tělo v létě zažívá teplotní šoky, občas je nezvládne

Především za nachlazení může přechod z tepla do klimatizované místnosti, tedy teplotní šok, na který není naše tělo připraveno a nedokáže mu nijak čelit. „To je pro tělo veliký šok: například v klimatizovaných prostorech, kde snížíme teplotu na 20°C a teplota venku dosahuje 34°C, je teplotní rozdíl celých 14 stupňů,“ zdůrazňuje primář Jirák. A málokdo s sebou v létě nosí svetr, aby tělo od šoku alespoň trochu ochránil.

Klimatizovanou místnost každý spíše ocení, riziko si neuvědomuje. Jenomže k takovému letnímu nachlazení či letní chřipce můžete přijít i tehdy, kdy se napijete studeného či ledového nápoje, pustíte si klimatizaci v autě, a pokud obranyschopnost v této chvíli selže, dostaví se typické problémy a následně i nepříjemná nemoc.

V létě se nemusíte potit v posteli

Při léčbě nekomplikované chřipky by člověk měl být v klidu bez fyzické námahy a mírnit příznaky spojené s chřipkou. „V případě horečky se podávají léky snižující teplotu, jako je např. Paralen 500 apod. S úspěchem lze zejména nyní v letních měsících použít studené vlhké zábaly na 10 minut, které lze po půl hodině eventuálně zopakovat,” říká lékař Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti.

Doplňkem léčby je užívání vitamínů, zejména vitamínu C. V létě není nutné se potit pod peřinou, říkají lékaři, stačí klid na lůžku a dostatečný pitný režim odpovídající teplotě okolí. Nápoje nemusí být nutně horké, stačí vlažné či o pokojové teplotě, nikoli však ledové či studené.

V případě komplikované chřipky nebo u rizikových pacientů lze podávat léky proti virům, které zabraňují výstupu viru chřipky z již napadených buněk a tím brání dalšímu množení viru. Tato léčba ale již patří do rukou lékaře a měla by být zahájena nejpozději do 48 hodin od prvních příznaků nemoci.

I na dovolené chřipku vyležte

Jenomže co dělat v případě, že si chřipku dovezeme třeba na dovolenou a po prvním dni ulehneme s obtížemi? „Bohužel v tomto případě není zbytí, a ačkoliv přijde chřipka v tom nejméně vhodném období, musí se zkrátka vystonat,” říká doktor Cyril Mucha. Zároveň ale dodává, že není radno si s nemocí zahrávat a snažit se ji takzvaně „přechodit”.

„Pokud nedopřejeme organismu dostatek sil na boj s infekcí, může přejít do chronicity, může dojít k poškození kloubů a srdce,” varuje Mucha. Člověk je poté dlouhodobě unavený, nevýkonný, má často bolesti svalů a kloubů.

Od chřipky k angíně

V létě ale může právě vlivem změny teplot přerůst obyčejné nachlazení v závažnější problém. Tedy například v zánět hltanu, hrtanu, případně i zánět dutin, a také zánět středního ucha. Běžný virový zánět hltanu se škrábáním krku a zvýšenými teplotami se často při samoléčbě sám upraví během několika dní. Někdy ale na sliznici prvotně poškozenou virovou infekcí nasedne další, tentokrát bakteriální zánět, ze kterého se vyvine typická angína.

„Nemocný trpí vysokými teplotami, bolesti v krku se postupně stále zhoršují, organismus je vyčerpaný a zchvácený. Pak je již třeba vyhledat lékařské ošetření a často i nasadit antibiotika,“ říká Jirák, odborník na krční, nosní a ušní choroby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám