Hlavní obsah

Jak zůstat fit i v pokročilejším věku

Novinky, Filip Šára

S přibývajícím věkem roste riziko zdravotních obtíží. Základem pro to, abychom se cítili dobře, je zdravá strava a pohyb. Jde však i o jiné faktory. Americký server WebMD přináší daleko více na první pohled jednoduchých rad.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Důchodci, kteří se chtějí udržet fit i mentálně, můžou navštěvovat třeba hodiny angličtiny.

Článek

Nikdy sice nemusí být pozdě, ale je třeba všechno dodržovat pořád a nevzpomenout si až po prodělané nemoci. Tomu onemocnění chceme samozřejmě předejít.

Nejíst nezdravé tučné pokrmy

Nasycené tuky mají neblahý vliv na tepny a srdce, rovněž na soustředění a paměť. Chce to omezit konzumací červeného masa i másla, naopak jíst zdravé tuky, které obsahují kupříkladu tučné ryby a ořechy. Mají pozitivní vliv na mozkovou a srdeční činnost.

Vyplnit prázdné místo

Vyplnit prázdné místo neboli nedopustit samotu. Děti už dávno vyletěly z hnízda a domov vám připadá takový prázdný. Je prokázáno, že lidé s domácími zvířaty, zejména kočkami a psy, mají nižší hladinu cholesterolu, stejně tak méně onemocnění srdce. Z toho všeho vyplývá i méně návštěv lékařů. Neví se, jak je to možné, ale prostě to tak je. V jedné věci je ale přínos psa jasný – venčením nás nutí provozovat jistou pravidelnou pohybovou aktivitu.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Britská modrá kočka.

Chraňte své klouby

Jste zvyklí na svůj „rituální” ranní běh? Vzdávat se ho nemusíte, běh kolena neničí, ale posiluje. Je jasné, že kdo má artritidu a opravdu poškozené klouby, běhat by už neměl, nicméně cvičit lze určitým způsobem stále, ať už chůzí, nebo klidně i ježděním na kole. Může to také zmírňovat bolest.

Nepřestávejte se učit

Nejde pochopitelně jen o výuku jazyků či snahu naučit se hrát na nějaký hudební nástroj, ale i poznávání nových lidí, zážitků... Jednak to podporuje mozkové funkce, jednak si můžeme položit řečnickou otázku, co může být ve stáří lepšího než najít nepoznané rozptýlení, tím pádem i novou radost?

Redukce soli

Zvyšování krevního tlaku s přibývajícím věkem je naprosto přirozené. Aby se nezvyšoval více, je vhodné omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem soli, jako předem připravené pokrmy či bílé pečivo. Doporučuje se jíst banány. Obsahují draslík, který má schopnost vypuzovat z těla nadbytečné množství sodíku. Rovněž je užitečné mít přístroj na měření krevního tlaku přímo doma.

Minimalizujte rizika příchodu Alzheimerovy choroby

I ve velmi pokročilém věku nemusí být problém uchovat si zcela jasnou mysl. Cvičte! Zvyšuje to průtok krve do mozku. Všemožné lidské aktivity snižují riziko vzniku poruch paměti. Nemusíte nutně provozovat cykloturistiku (avšak pokud ano, tím lépe), stačí půlhodinová chůze nebo jen pravidelné zahradničení.

Začněte znovu

Dobře si uvědomujete, že ve 30–40 letech jste nežili zrovna nejzdravěji. Jednoduše řečeno, moc jste jedli a málo (vůbec) cvičili. Nevadí, pořád je čas na změnu, i v 60 letech si můžete překopat svůj životní styl. Sníží se tím hrozba rakoviny, problémů se srdcem nebo jen nebezpečí zlomenin. Teoreticky pak můžete být zdravější, když se vám to povede a budete důslední, a cítit se více fit než ve svých 30 letech.

Chytřeji vybírejte jídlo

S věkem se metabolismus zpomaluje, proto potřebuje naše tělo méně kalorií. Tedy je počítejte! Navyšte přísun nízkotučných mléčných výrobků (obsahují pro kosti užitečný vápník), obilovin (vitamín B12) a mléka (vitamín D). Nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Aby to mělo správně pozitivní vliv, musí to jít ruku v ruce s omezením (ideálně vysazením) sladkostí a ochucených nápojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ořechy

Trénujte rovnováhu

Udržení rovnováhy je nesmírně důležité, pomáhá zabránit pádu a potenciálnímu zranění, jež se ve stáří hůře hojí – vše souvisí se vším. Stání na jedné noze, chůze po patách, takto může vypadat vhodná prevence. Nebo dokonce pohyby tai chi – studie prokázala, že starší lidé věnující se půl roku tai chi snížili možnost pádu o polovinu.

Musíte mít sílu

Věnovat se aerobiku je hezké, ale nelze nepamatovat na svalstvo. Díky posilování totiž nestárneme, ale de facto mládneme.

Socializujte se

Trávit více času ve společnosti, ať už jde o rodinu, nebo přátele, má blahodárný vliv na lidskou mysl. Život skutečně prodlužuje zejména dobrovolnictví. Čím dříve začnete, tím lépe, nečekejte na důchod.

Jak přeprat vrásky

Chcete, aby vaše pleť dělala, že zub času nevidí a neslyší? Denně se natírejte opalovacím krémem. I když začnete až ve středním věku, může to zejména vašemu obličeji pomoci.

A co s nespavostí?

Menší spánková potřeba, zvlášť v brzkých ranních hodinách, je normální. Ale není v pořádku, pokud část noci nespíte a přes den jste unavení – těžká nespavost není přirozenou součástí důchodového věku. Je pak potřeba více cvičit a nevyhledávat alkoholické nápoje. Důvody však mohou být různé, tudíž se v případě potřeby poraďte se svým lékařem, zda by vám nedoporučil nějaké léky. Nespavost a následnou únavu totiž mohou způsobovat i lehké deprese.

Reklama

Související články

Češky trápí nadváha, cvičit ale nechtějí

Kila navíc řeší každý člověk po svém. Někdo razantně změní jídelníček a začne se stravovat zdravě, jiný nakoupí běžecké vybavení nebo permanentku do fitness...

Tajemství dlouhověkosti odhaleno. Stačí málo

Žít spokojeně a dlouho je snem každého člověka. I když se lidé celkově dožívají vyššího věku, než tomu bylo v dřívějších dobách, stále je to pro mnohé málo....

Výběr článků

Načítám