Hlavní obsah

Plísně na nohou se nevyplácí podceňovat

Novinky, das

S plísněmi na nohou se lidé často mohou setkat v bazénech, saunách, veřejných sprchách, ale i kdekoliv jinde, kde chodí bosi, tudíž i třeba doma na koberci. Stačí, když je někdo k tomuto onemocnění náchylnější, a prostřednictvím nakažených kožních šupinek problém přenáší i na své okolí.

Foto: Profimedia.cz

Za opakovanými problémy s plísněmi mohou stát i další zdravotní problémy.

Článek

Nejprve se plíseň objevuje mezi čtvrtým a pátým prstem u nohou a svědí. Kůže je buď zarudlá a oteklá, nebo je bílá a odlupuje se. Může nastat pocit pálení nebo se mohou vyskytnout šupinky. Nemocný má nepřetržitý pocit vlhkých nohou a jeho nohy i nehty většinou nevábně voní. Jako největší problém se jeví svědění a bolestivé prasklinky.

Léčba antimykotiky obvykle trvá několik týdnů. Nohy je přitom nutné udržovat v čistotě a suchu. V lékárně je k dostání hned několik různých mastí a gelů, které lze použít jako prevenci i účinnou léčbu. Trvá-li problém déle, je dobré navštívit odborníka – v tomto případě dermatologa.

Ti, co upřednostňují bylinné přípravky, pak mohou vyzkoušet např. koupel v odvaru z kůry břízy nebo dubu, případně z šalvěje anebo tymiánu. Nohy lze též potírat propolisovou tinkturou, tea tree olejem či kapičkami z grepových jader.

Za opakovanými problémy s plísněmi mohou stát i další zdravotní problémy, jako vysoká hladina cukrů v těle, a tedy cukrovka, imunologické problémy, začínající cévní potíže, kvůli kterým dochází k horší výživě kůže, a tedy k její snazší nákaze.

Velmi důležitá prevence

Kromě důsledné hygieny je nutné nosit čisté a vždy suché ponožky. Upřednostňovat kvalitní obuv – tak aby noha byla, pokud možno, i během dne v suchu. Pravidelně boty ošetřovat speciálními přípravkami anebo je alespoň vytírat octovou vodou.

Je dobré pečovat o nohy jako takové – pravidelně je natírat hydratačními krémy či krémy přímo určenými k péči o nohy.

Po návratu  z bazénu, sauny nebo zařízení, kde jsou společné umývárny a vlhké prostředí, je dobré nohy umýt v koncentrovaném roztoku hypermanganu (stačí čtyři zrnka do tří litrů vody). Lze také použít roztok octa, protože plísně nemají rády příliš kyselé prostředí. Ten však není zdaleka tak účinný jako hypermangan.

Důležité je i správné praní ponožek – tedy na vyšší teploty –, ideálně na 60 °C. To samé platí i u vložek do bot či ložního prádla, zvlášť pokud se u jedince plísně objevují opakovaně. Z nohou se mohou plísně přesunout kamkoliv po těle, kde se kůže zapařuje a kde mají plísně ideální prostředí pro svou existenci: tmu, vlhko a teplo.

Mnoha lidem se i osvědčila tzv. chytrá houba – parazitní houba pythium oligandrum, která se živí plísněmi a kvasinkami. Když je sežere, zasporuje se a čeká na další potravu. Pokud se jí nedočká, setře se sama z kůže.

Někdo používá na nohy preventivně pudry, avšak ne všechny jsou vhodné. Některé z nich totiž kůži vysušují a přesušená kůže bývá náchylnější k nákazám včetně mykóz. Proto je vhodné poradit se s podiatrem nebo kožním lékařem.

Nejúpornější bývají plísně na nehtech

Plíseň se do nehtu dostává skrz jeho okraj a postupně se šíří až ke kořeni, přičemž postupně dochází k deformaci a zabarvení nehtu. Pokud je plísní zasaženo i nehtové lůžko, bývá léčba mnohem komplikovanější. Proto je tak důležitá včasná léčba antimykotiky, a to současně lokální aplikací a léky. Účinné látky se vyplaví do krve a znemožní plísni další rozšiřování.

Tablety se obvykle užívají denně, přičemž mast se nanáší jednou týdně. V obou případech by neměla léčba trvat déle než tři nebo čtyři měsíce. Napadené části nehtu je třeba po odrůstání vždy okamžitě odstranit.

Více informací naleznete na www.podiatrie.cz, www.vitalia.cz, www.ulekare.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější příčiny oteklých nohou

S teplým počasím dochází k větší zátěži organismu a v kombinaci se sedavým zaměstnáním či dlouhodobým stáním jsou ze všeho nejvíce zatěžovány dolní končetiny....

Jak na domácí pedikúru

Nastává čas, kdy můžeme vklouznout do lehkého a vzdušného obutí. Ruku v ruce s výměnou zimních bot za letní by měla jít také péče o nohy. Mezi nejčastější...

Výběr článků

Načítám