Hlavní obsah

Špatné návyky, které nás připravují o energii

Novinky, bok

Každý určitě zažil situaci, že se v noci špatně vyspal a druhý den v práci měl co dělat, aby neusnul. Ne vždy je ale nedostatek spánku jediným viníkem naší únavy. Někdy za tím stojí i špatné návyky, které jsme si osvojili.

Foto: Profimedia.cz

Neděláte nic náročného, a přesto máte pocit, že únavou v práci padnete? Možná za to mohou některé špatné návyky, které jste si vypěstovali.

Článek

Není zrovna příjemné ráno vstávat s pocitem, jako byste vůbec nespali. Místo do práce byste si raději zase zalezli zpátky do postele, a jen představa, že musíte být celý den v kanceláři, je sama o sobě vyčerpávající.

Během dne se pak celá situace jen zhoršuje a člověk má někdy pocit, že je vyčerpaný fyzicky i psychicky. A to aniž by dělal nějakou náročnou činnost. Čím to je, že se někdy během dne cítíme tak vyčerpaně, i když v noci dostatečně dlouho spíme? Možná jsou viníkem některé špatné návyky, které se nám vkradly do života.

Přehled některých z nich přinesl server Health.

Nedostatečný pitný režim 

Kdo by si myslel, že dehydratace má vliv na organismus až při velkém nedostatku tekutin, ten by se mýlil. Podle dietoložky Amy Goodsonové se úbytkem energie projeví například i snížení příjmu tekutin o pouhá dvě procenta z běžného denního objemu.

Pokud během dne tedy nemáte potřebu pít, vaše výkonnost asi nebude za moc stát.

Nedostatek železa

Příčinou nadměrné únavy či vyčerpání může být také podle odborníků nedostatečný příjem železa ve stravě.

Ke zvýšení jeho příjmu je vhodná konzumace libového hovězího masa, tofu, fazolí, tmavé listové zeleniny nebo ořechů.

Chybějící snídaně 

Tělo získává potřebnou energii z jídla, které přijímáme. Jídlo po probuzení je tedy vlastně takovým dotankováním potřebné energie. Když ji tělu nedodáte, bude organismus fungovat pomaleji a vy se budete brzo cítit unavení.

Tučná jídla 

I tučná jídla mohou mít za následek únavu. Strava bohatá na cukry a tuky zvýší v těle glykemický index (hladinu krevního cukru). Nadměrné výkyvy v hladině cukru pak mají za následek právě únavu. Abychom se tomu vyhnuli, je dobré udržovat hladinu cukru v krvi konstantní, a to příjmem správných potravin.

Neumíte odpočívat 

Vzpomenete si, kdy jste naposledy měli dovolenou a co jste na ní dělali? Patříte mezi ty, kteří ani o dovolené neumí odložit notebook a pracují, i když jen málo? Pak se nedivte, že jste stále unavení. Tělo jednoduše potřebuje odpočinek.

Kontrolujete před spaním e-maily 

Přenosné tablety a chytré telefony jsou lidem k užitku, ale zároveň můžou způsobovat různé potíže, třeba i únavu. Pokud večer uleháte do postele s tabletem či telefonem po ruce a ještě kontrolujete e-maily nebo stav na sociální síti, může to být hlavní důvod, proč budete druhý den nevyspalí či vyčerpaní.

Podsvícení těchto přístrojů může totiž narušit přirozené rytmy našeho organismu a potlačit produkci hormonu melatoninu, který pomáhá regulovat spánek. Pokud se chcete dobře vyspat, doporučují odborníci hodinu až dvě před spaním nepoužívat žádnou z moderních technologií.

Příliš kofeinu přes den 

Hrnek lahodné kávy jako součást ranního probouzení není vůbec špatný nálad, stejně jako třeba káva po obědě. Jakkoli však máte kávu rádi, i její příjem byste měli regulovat. Přílišné množství kofeinu totiž může ve výsledku narušit spánkový cyklus, na který je vaše tělo zvyklé.

Studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Sleep Medicine dokládá, že vliv na spánek má i káva vypitá šest hodin před tím, než jdete spát. Proto odborníci doporučují dát si během odpoledne například jeden šálek, ale rozhodně už ne chvíli před spaním.

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které po ránu nabíjejí energií

Tmavá pošmourná rána s teplotami pod nulou, nedostatek slunečního světla. I to jsou důvody, proč lidé po přechodu z léta do zimy zažívají období depresí...

Výběr článků

Načítám