Hlavní obsah

Je váš kolega či partner ve stresu? Dejte si pozor, může vás nakazit

Novinky, bok

Některé nemoci jsou přenosné a nakažlivé, to víme všichni. Dáváme si na ně proto pozor a s lidmi nemocnými infekčními chorobami se příliš nestýkáme. Podobně bychom se možná měli v budoucnu vyhýbat i lidem ve stresu. Odborníci totiž přišli s tvrzením, že i stres může být přenosný z člověka na člověka.

Foto: Profimedia.cz

Dostat se do stresové situace není v současné hektické době nic obtížného. Jen si dejte pozor, abyste ho od někoho také "nechytli".

Článek

Stres se v posledních letech skloňuje snad ve všech pádech, a to především ve spojení s hektickým pracovním vypětím a nedostatkem volného času na relaxaci. Lidé jsou celkově víc pod tlakem, a to často kvůli návalu práce, nebo naopak kvůli tomu, že práci nemohou najít, nemají vysněné bydlení, jsou ve špatné finanční situaci atd. Důvodů je celá řada, a tak se není čemu divit, že stres potká dříve či později mnohé.

I ti odolnější, kteří dokážou různé náročné situace ustát, prý nemusí být tak z obliga, jak by se mohlo zdát. Vědci totiž přišli s poměrně odvážným tvrzením, že stres může být „přenosný” z člověka na člověka, varoval Dailymail.

Ve vypjaté situaci každý jedinec vykazuje určitá specifika, jako je například změna tónu hlasu, mimika, držení těla a dokonce prý i jiný tělesný pach. To vše pak jednotlivě nebo jako celek působí i na lidi v okolí, kteří při delším kontaktu s osobou ve stresu mohou „převzít” stejné symptomy.

Pasivní stres 

Tým psychologů ze Saint Louis University chtěl svá tvrzení podložit nějakými fakty, a tak jeho členové provedli studii, při které se rozhodli dokázat, že i nezaujatí pozorovatelé mohou být vystaveni tzv. „pasivnímu” stresu.

Během studie vědci rozdělili dobrovolníky na dvě skupiny. Zatímco jedna dostala za úkol na veřejnosti o něčem promluvit nebo vyřešit nějaký jednoduchý úkol, druhá skupina je jen pozorovala.

Během pokusu měřili odborníci všem zúčastněným hladinu kortizolu, který se při stresu uvolňuje, a také jednoho enzymu obsaženého ve slinách. Podle výsledných údajů zjistili, že stresová reakce pozorujících jedinců byla ve velmi podobných hodnotách jako u vystupujících, a to bez ohledu na pohlaví.

„Zjistili jsme, že u některých lidí může docházet k určitým stresovým projevům už jen tím, že pozorují nebo jsou v kontaktu s někým ve stresu, což je velmi překvapivé,” uvedl pro ABC docent Tony Buchanan, docent na katedře psychologie na Saint Louis University.

Nemusí to být ale tak děsivé, jak se na první pohled zdá. Vědci jedním dechem zároveň dodávají, že u některých velmi odolných jedinců může naopak delší kontakt s osobou ve stresu vést ke zlepšení jejich vlastních výkonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak odolat chuti na sladké ve stresové situaci

Nepřítel stres je neustále kolem nás. Věčně nestíháme, do toho se občas přidá nějaký problém s šéfem, s dětmi ve škole, s partnerem či s nečekanými výdaji....

Stres v manželství ohrožuje vztah i zdraví

Stresující manželství může mít nedozírné následky nejen na samotný vztah, ale i na zdraví, což potvrdilo hned několik vědeckých studií. Příliš mnoho stresu...

Výběr článků

Načítám